CinemaLion

2017. április 17. 18:00 - Tomlion

Másnaposok 3. (2013) - Spoileres Kritika!

Húsvét alkalmából úgy döntöttem, mivel holnap sokan úgyis másnaposak lesznek ez egy kiválló alkalom, hogy a Másnaposok szériának a befejező részéről beszéljek.

the_hangover_part_3.JPG

Az első rész számomra az R-es besorolású vígjátékok koronázatlan királya, ami (sajnos) elindította azt a hullámot, hogy eltűntek az egész család számára alkalmas vígjátékok és megjelentek az inkább tini korosztályt megcélzó felnőtt vígjátékok. Vannak közöttük jók, közepesen jók és rosszak. Nos a Másnaposok széria mind a 3 kategóriába beletartozik. Az első rész a nagyon egyszerű koncepciójával, de egy picikét túlzó megvalósításával volt egy marha vicces és emlékezetes alkotás, amit mind a mai napig szeretek néha napján elővenni és megnézni. A flm egy hatalmas váratlan siker volt, éppen ezért két évre rá jött a folytatás, ami pontról pontra lemásolta az első részt, csak sokkal gusztustalanabb lett és kevésbé vicces. Azonban a humor teljesen szubjektív, hallottam olyat is, hogy egyesek a 2. részt jobban kedvelték, mint az elsőt. Nekem viszont csak egy egyszer nézős, közepes alkotás volt. Azzal viszont sokan egyetértenek, hogy a harmadik rész már vígjátékként sem állja meg a helyét!

hangover3_000429_c18.jpg

Rögtön a kezdő képsoroknál megtudjuk, hogy a film még a másodiknál is sötétebb hangvételűre sikeredett, ahol láthatjuk, hogy Alan (Zach Galifianakis) vett egy zsiráfot és az autópályán sikerült az egyik felüljárón lefejeznie. Egy védett állatot... "HAHAHA" Ez rohadtul nem volt vicces. Ezt pedig fokozzák, amikor kiderül, hogy Alan azért csinált egy ekkora hülyeséget, mert nem szedte a bogyóit! Más szóval az előző filmek legviccesebb jeleneteiben, ahol Alan valami hülyeséget csinált, valójában egy beteg ember meggondolatlan lépéseit nevettük ki. Köszönjük meg a filmnek, hogy sikerült kellemetlen helyzetbe hoznia minket, mert nevettünk egy beteg emberen.

h3-fp-2798c_1_jpg.jpg

Ez még semmi, mert ez miatt, hogy Alan nem szedi a gyógyszereit egy igazi segfej lett belőle. A korábbi filmekben legalább egy szerethető idióta volt, nem egy önző, beképzelt idióta, aki csak saját magára gondol. Jézusom, így járt Csillag Patrik is a modern Spongyabob epizódokban! Szóval a zsiráfos incidens miatt Alan apja meghal, ezért a farkas falka többi tagja Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) és Doug (Justin Bartha) elakarják vinni a barátjukat egy klínikára, hogy meggyógyuljon. Útközben azonban megtámadja öket egy csoport bűnöző Marshall (John Goodman) vezetésével, aki visszaakarja szerezni az ellopott aranyát, amit négy éve lopott el tőle Leslie Chow (Ken Jeong), ezért elrabolja DOUG-ot (ezt nem hiszem el!), ami elég motivációt biztosít a számukra, hogy előkerítsék Chow-t.

the-hangover-3-john-goodman.jpg

Nos az első dolog, ami feltűnhet a filmmel kapcsolatban, hogy nagyon sötétnek érződik a története a korábbi részekhez képest. Nos, jól gondoljátok, mert a Másnaposok 3. inkább egy bűnügyi, krimi, thriller-nek érződik, mint egy vígjátéknak. Azonban nem ez a legnagyobb negatívumom a filmmel kapcsolatban, hanem az, hogy rohadtul nem vicces, mégpedig két dolog miatt. Az egyik Alan megváltozott karaktere miatt, aki mivel egy beteg ember rögtön nincsen kedvünk a hülyeségein nevetni, valamint mivel nem veszi magához a gyógyszereit egy igazi szemétláda lett belőle. Azonban ez még csak a kisebbik gond. A legnagyobb gondom Chow túlzott szerepeltetése.

Már a második részben is kiállhatatlan volt a karaktere, azonban itt sokkal rosszabb, mert rengeteget szerepel. De nem csak a karaktere, hanem Ken Jeong is valami félelmetesen rosszul alakít. Az első részben egyáltalán nem volt bajom vele, de itt maga a színész annyira túljátsza a szerepét, és annyira túlnyújtja a jeleneteket, hogy azt rossz nézni. Van egy jelenet a filmben, ahol betörnek egy lakásban, ahol az arany található. Ahhoz hogy bejussanak a kutyák nyakörve segítségével lesley-chow-the-hangover-3.jpgŐ és Stu bemennek a lakásba és ahhoz, hogy szabadon tudjanak közlekedni, valamit Phil és Alan bejussanak egyszerre el kell vágniuk a ház két különböző pontjában lévő riasztónak 2 bizonyos kábelét. Azonban kiderül, hogy Cow színvak, ezért ezt a viccesnek szánt jelenetet elhúzzák minimum 2 percig. A színészi játék is felejthető. Bradley Cooper az első rész óta kinőtte ezt a szériát és nagyon látszódik rajta, hogy egyáltalán nem akar ott lenni. Már a temetésen láthatjuk, hogy Phil-nek már Alan-ből is elege van, és elsőnek nem is akar igazán segíteni neki. Őszintén megmondom, azok után, amiken keresztül mentek már réges-rég elhagytam volna azt a társaságot. Ed Helms pedig csak egy boxzsák volt Galifianakis-nak, mert  állandóan szivatta Stu-t. Jeong, mint mondtam szörnyű, Goodman karaktere pedig fájdalmasan semmilyen volt, ez miatt pedig Ő is. Az első rész cameo-i szerintem teljesen fölöslegesek voltak, a film működött volna nélkülük is. Egyedül Galifianakis volt az, akin látszódik, hogy komolyan gondolta a forgatásokat, és a karaktere is átesett egy fejlődésen, vagyis felnőtt, azonban olyan unszimpatikusra lett megírva a figurája, hogy nem tudom az alakítását kiemelni pozitívumként.

Összefoglalva:

A film vígjátékként és krimiként egyáltalán nem működött. Az egyetlen pozitívum, amit a filmmel kapcsolatban eltudok, mondani, hogy a rendező Todd Phillips szánt szándékkal csinalta a filmet olyanra, amilyen. Az első részen még látszódott, hogy azt a filmet megakarta csinálni, de mivel egy hatalams váratlan siker volt a stúdió arra erőltette, hogy készítse el a második részt és mivel az többet kaszált, mint az első és a stúdiók tovább erőltették, ezért úgy döntött, hogy egy teljesen más hangulatú filmet csinál, és olyan lezárást, hogy biztosan ne lehessen belőle egy 4. részt csinálni. Ez szerintem 1-2 dolgot meg is magyaráz, hogy miért kellett ezt a filmet is neki megcsinálnia, de ha valaki nem motivált egy film elkészítésére, akkor miért vállalja el? Ja, persze, a pénz miatt. Azonban a(z első) stáblistás utáni jelenet komolyan mondom viccesebb volt, mint az előző és ez a film együtt! Ez az utolsó jelenet tényleg telitalálat volt!

10/4 - 42%

hdwpapers.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2312432427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.04.19. 08:13:13

Az első részt szerettem, a második rész meg.... dettó ugyanaz, csak mást kell megmenteni. A harmadik rész meg úgy volt fölösleges, ahogy volt! Jó kritika, bár nálam a film nincs 3/10 se...

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.04.19. 12:09:16

@Mangekyo22: Azért adtam neki egy 4-est, mert már láttam sokkal... de SOKKAL rosszabb vígjátékot és harmadik részt! De tényleg egy hajszálon múlt.
CinemaLion
süti beállítások módosítása