CinemaLion

2017. április 24. 18:41 - Tomlion

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (2003) - Miniritika

Egy korhű történelmi tengeri csatákkal teli film, amit sajnos mára mindenki elfelejtett és annak idején sajnos hatalmasat bukott.

kapitany_es_katona_poszter.jpg

1805. Április. Az őrségparancsnoka Mr. Holom (Lee Ingleby) miután egy kondulást hallott a távolból, és a távcsövén egy hajó körvonalait látja a ködben, de mivel azonnal el is tűnt, így nem akar riadót elrendelni, de Mr. Calamy (Max Benitz) elrendeli helyette. Amikor Jack Aubrey kapitány (Russell Crowe) belenéz a távcsőbe, először nem látja a hajót, de később torkolattűzre lesz figyelmes és kiderül, hogy az Acheron támadt rájuk. Az ütközetben a franciák kilövik a kormánylapátokat, azonban Aubrey a taktikai tudását felhasználva a Surprise nevű hajójukkal sikeresen elmenekülnek a ködben. A hajó károsodása mellett több ember meghalt és súlyosan megsebesült. A kapitány úgy dönt, hogy a hajót a tengeren javítják meg és üldözőbe veszik az Acheront.

master-and-commander-bortom-v-rldens-nde-2003-large-picture.jpg

Idáig szerintem ez az egyik legkorhűbb alkotás (ami nem dokumentum film) ebből az időszakból, amit életemben láttam. Az ember elsőnek azt hinné, hogy ez egy két órás akció orgia lesz, ahol az angolok harcolnak a franciák ellen. Azonban erről szó sincsen, ez nem egy könnyed, Karib-tenger kalózai szórakozás, hanem egy komoly történelmi film egy olyan korból és életstílusból, amit idáig leginkább csak könyvekből ismerhetünk. A film bemutatja a hajón lévő matrózok és tiszteknek a mindennapjait. Hogyan zajlanak az étkezések, a szélcsendes időszakok, mit csinálnak akkor, amikor szórakoznak, miről is beszélgetnek és nagyon sokáig sorolhatnám még.

A gárda pedig valami elsőosztályú! Dr. Stephen Maturin-t, a hajó orvost Paul Bettany alakította, aki itt mutatta meg nekem először, hogy mégis miért szeretik annyian. Annyira jó volt, hogy több díjra is jelölték, amik közil néhányat (Pl: BAFTA-díj) meg is nyert. Őszintén megmondom soha nem voltam egy őrült Russel Crowe rajongó, soha nem értettem azt a rajongást körülötte, úgy mint Steve Mcqueen-nél sem, és itt is inkább azt a határozott, de bölcs kapitányt alakította, jól. Nem lenyűgöző az alakítása, de őszintén valahogyan így képzelnék el egy hajó kapitányt abból az időből. De a többi mellékszereplőnek is sikerült életre kelteniük a karaktereiket, amit leginkább a nagyon jól megírt forgatókönyvnek köszönhetünk. Nagyon hihetően mutatja be az ottani emberek kapcsolatait és konfliktusait egymással.

kapitany_es_katona2.jpg

Amiért mégis egy igazán emlékezetes film volt a számomra az eddigi pozitívumokon kívül a legnagyobb... Az a LÁTVÁNY VILÁGA! Te jó ég! Ugyan abban az évben jelent meg a Karib-tenger kalózai első része is, ami szintén egy nagyon látványos film, de nem túlzok, még annak a látványát is kenterbe verte. Mégis az Oscar-on csak két díjat kapott, teljesen megérdemelten (Legjobb Operatőr, Hangvágás), de ugyan abban az évben megjelent utolsó Gyűrűk Ura epizóddal szemben esélye sem volt a többi jelölésnél. Olyan eszméletlen, realisztikus vizi csatákat és közel harcokat kapunk, amiket még életemben nem láttam ilyen produkciónál. A hajók, a bútorok, a fegyverek és a kosztűmök valami elképesztő részletességgel vannak megcsinálva. És azok a csata jelenetek! Már rögtön az első ütközetnél megmutatja, hogy ott egy hajó orvasnak milyen nehéz dolga lehetett és, hogy a páciensek mekkora kínokat élhettek át a műtéteken.

fragata-mercante.jpg

Mindezek ellenére egy hatalmas bukta volt a film, mert a hatalmas 150 millió dolláros költségvetésből mindössze csak 212 milliót hozott össze, mert néhány hónappal korábban, nyáron a Karib-tenger kalózai hatalmas sikere után az embereknek nem volt kedve egy sokkal komolyabb hangvételű, lassú filmet nézni hasonló témában, csak a megszokott kalózok nélkül. Sajnálom, mert számomra ez a film sokkal több értéket mutatott, mint a másik széria, aminek idén jön az ötödik epizódja. Félre érteés ne essék, nem azt mondom, hogy (főleg az első) Karib-tenger kalózai film rossz, mert ez nem igaz. Én is nagyon szeretem azokat a filmeket, és az első rengetegszer újranézhető, míg a Kapitány és katona egyáltalán nem egy többször nézős fajta. Legalább is nem évente.

Összegészében a műfajon belül ez az egyik legjobb film amit életemben láttam. Nem mindenkinek fog úgy tetszeni, mint nekem, de az biztos, hogy sokat fogom ajánlani a történelmet kedvelő ismerőseimnek. Egy majdnem hibátlan film, amit sajnos nagyon sokan elfelejtettek. Én is csak a puszta véletlen folytán találtam meg az egyik alulértékelt filmek listáján.

10/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1412451167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása