CinemaLion

2017. május 15. 12:12 - Tomlion

A galaxis őrzői Vol. 2. (2017) - Kritika

Az idei 3 MCU filmből engemet őszintén csak ez a film érdekelt igazán, az új Pókember és a Thor: Ragnarok már annál kevésbé. Féltem is ettől a filmtől, mert mint azt tudjátok, Marvel a folytatások terén a Tél katonája kivételével soha nem érték el az elődje szintjét (Vasember 2, Thor 2, Vasember 3, Bosszúállók 2.). Azonban nyugodtan kijelenthetem, hogy a második kazetta simán odahelyezhető az első rész mellé!

13751556_761e03621585785080e00c1255d84bae_wm.jpg

A csapat a film elején egy hatalmas űrszörnyet készül semlegesíteni, mert ha elvégzik a feladatukat Gamora (Zoe Saldana) megkapja fogva tartott nővérét Nebulát (Karen Gillan). Amikor a meló nem várt fordulata következtében az őrzőket egy halom űrhajó akarja eltenni láb alól, de szerencséjükre megmenti őket Kurt Russell avagy Ego, aki nem más, mint Peter az-az Űrlord (Chris Pratt) apja, és egyből kiderül, hogy Peter nem csak egy űrlény fia, hanem egyenesen egy nagyon fontos űrlényé. Eközben a csapat két részre oszlik, Peter, Gamora és Drax (Dave Bautista) Ego és Mantis (Pom Klementieff) társaságában elmennek, míg Mordály (Bradley Cooper), és Baby Groot (Vin Diesel) megjavítják a tönkrement hajót, azonban megjelenik Yondu (Michael Rooker) és az események nem várt fordulatot vesznek.

guardians-of-the-galaxy-vol-2.jpg

Ami a sztorival kapcsolatban felmerülhet a számotokra, hogy közel nem érződik olyan epikusnak, mint az első részé volt. Azonban ebben az esetben ez számomra egyáltalán nem számít negatívumnak, mert korábban a Marvel folytatások, főleg az Ultron korában az volt a gond, hogy az első részhez képest sokkal epikusabbnak szánt történetet találtak ki, azonban annyi mindenről akart szólni a film, hogy végül nem találta meg a saját hangját. Ilyen téren például a Porlgárháború sokkal jobban működött, mert ott tényleg a megismet karaktereinknek a személyes konfliktusait követhettünk végig, mégis képes volt egy koherens sztorit elmesélni és új karaktereket behozni. Itt is ez történt.

Az előző részben megismertük Mordálynak a múltját, amit itt egy picikét jobban kibővítették, aminek köszönhetően a film eleji már-már tahó viselkedését sikerült megértenünk, és együtt éreznünk vele. Gamora és Nebula kapcsolata pedig nem egy egyszerű testvér viszály volt mint gondoltuk volna korábban, hanem egy sokkal mélyebb és tragikusabb kapcsolat az életben maradásért. Peter és az apja kapcsolata, ahogyan megismerkednek egymással, Ego elmeséli a történetét, hogy mi miért történt egyben érdekes és nagyon fordulatos. Egyedül Drax karaktere az, aki sajnos nem esett át karakter fejlődésen, mert az első részben sikeresen befejezték a történetszálát, éppen ezért James Gunn a rendező és a forgatókönyvíró egy nagyon jó döntéssel neki adta a legjobb és legviccesebb dumákat. Akin viszont nagyon meglepődtem, az Yondu karakter fejlődése volt. Nem akarom elárulni, hogy hogyan fordították ki teljesen a karakterét az első részhez képest, de ennek köszönhetően komolyan mondom az egyik kedvenc karakterem lett. Azonban... Mivel túl sok időt töltünk el a karakterekkel a sztori ebben a részben nem igazán lett annyira erős. 

kraglin.jpg

Ez a film felénél egy picikét érződik is, hogy a történet annyira nem érdekes, mint amennyire be szeretnék állítani, de a sztori hiányát a továbbra is a jól működő humorral kompenzálja. Az első részben megismert humor itt is nagyon jól működik, bár őszintén megmondom én közel nem nevettem annyit, mint amire számítottam. Nem tudom, valamiért a legtöbb vígjáték nekem nem működik. Természetesen a humor teljesen szubjektív, nem lehet egy filmről csak úgy kijelenteni, hogy nem olyan vicces, mint az elődje, mert rajtam kívük a közönség nagyon sok dolgon nagyon sokat nevetett, de az apró dolgokon, amiket Ők nem vettek észre én nevettem fel hangosan. Ez egy érdekes dolog.

Akitől viszont tényleg rettegtem az Baby Groot volt. Az előzetes alapján azt hittem elfogja lopni a műsorídőt, azonban a nyitó, fölöslegesen túlnyújtott, egyáltalán nem vicces tánc jelenete után hála az égnek behúzták a kézi féket és tényleg csak akkor szerepelt, amikor tényleg vicces volt.

screen_shot_2017-04-08_at_8_20_09_am.png

A legnagyobb negatívum, amit a filmmel kapcsolatban mondani tudok... Az a túlzott CGI használata. Egy párszor már megemlítettem a blogon/videóimban, hogy nagyon szkeptikusan állok hozzá a CGI-hoz. Nagyszerű dolgokat lehet vele megalkotni, például világok megalkotására, de főleg akkor ha minimálisan használják. Itt viszont szinte a létező összes dolog számítógéppel lett megcsinálva. Néztem Így klészült... felvételeket és lehetett látni, hogy voltak díszletek, bútorok, és nagyon sok smink munka, de abban a CGI áradatban, ami ért minket egyszerűen a valós dolgok is úgy néztek ki, mintha számítógéppel lettek volna megalkotva. A film fináléja konkrétan a Doctor Strange fináléjára emlékeztetett színvilág terén, csak míg az a rész nagyon rövid (2-3 perces volt) volt itt ugyan az a látvány minimum 20-25 perces volt, amit meg kell szokni. A 3D-t nem ajánlom!

guardians-of-the-galaxy-vol-2-trailer-breakdown-58-700x291.jpg

Ennek a filmnek mégis az volt a hatalmas előnye, hogy itt a karakterek sokkal érdekesebbek és emlékezetesebbek, mint az Előzmény Trilógia, vagy a Zsivány egyes bármelyik karaktere. Ami viszont egy hatalmas plusz pont a filmnek, hogy mer kisérletezgetni. Erre a filmre nem lehet azt mondani, hogy egy tipikus Marvel film, mert annyi mindent kipróbált látvány és karakterek terén, aminek köszönhetően az első rész ellenére frissnek érződött. A nagy csata után a film egy meglepően érzelemben gazdag, megható fináléval zárult le, ami komolyan mondom az egyik legjobb befejezés, az első Bosszúállók óta. Majdnem elfelejtettem... A zene továbbra is nagyon jól működik!

the-motley-crew-that-is-the-cast-of-guardians-of-the-galaxy--vol-2-data.jpg

Összefoglalva ez egy nagyon bátor, giga látványos (néha már túlzottan), érzelemben és emlékezetes karakterekben gazdag film, ami szerintem sokkal emlékezetesebbre sikerült, mint az első rész. Komolyan mondom az első filmet már kétszer láttam, de annak az utolsó 30 percére már egyáltalán nem emlékszem. Míg annak a filmnek az eleje volt az erős, addig ennek a vége volt nagyon erős. Ezen a filmen érződik a legjobban, hogy nem csak egy ember rendezte, de egy ember írta meg a forgatókönyvet. Nincsen tele tömve fölösleges utalásokkal a következő Bosszúállók filmre (max apróságok, nem tudom), meg olyan karakterekkel, akik önálló filmeket kapnának a jövőben, egyszerűen nem érződik, hogy egy 15-20 fős csoport írta volna meg a szkriptet. Ez egy ember víziója, aminek köszönhetően az első rész mellett ez a film érződik a legönállóbb MCU filmenk, amit olyan embernek is megmutatnám, aki nem látta a többi Marvel filmet. Röviden-tömören... Ha szerettétek az első részt, akkor ezt is szeretni fogjátok!

10/8 - 83%

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5912505973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skandar 2017.05.16. 12:01:46

IMAX 3D-ben néztem. Nagyon tetszett, én ajánlom a 3D-t. Iszonyat jól néztek ki a hatalmas terek 3D-ben. És a vége sem volt zavaró... ;)

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.05.16. 12:23:31

@Skandar: Nálunk a vidéki moziban sajnos nincsen IMAX 3D-re lehetőség. Ez viszont magyarázatod adhat arra, hogy nálunk miért béna sokszor a sima 3D!

Gyingizik 2017.09.13. 21:06:52

Teljesen rendben volt, szerencsére nem kifejezetten képregényfilm, hanem sci fi ként is értelmezhető. Robert Schakley, Douglas Adams, Kurt Vonnegut vonal, filmben pedig a Heavy Metal c. sci fi rajzfilm a profi előzménye.
CinemaLion
süti beállítások módosítása