CinemaLion

2017. június 06. 16:18 - Tomlion

Így készült a Terminátor: Genisys Bemutatóm!

Sziasztok filmrajongók! Úgy gondoltam, hogy engedek egy kis betekintést a kulisszák mögé, hogy hogyan is készül el egy-egy bemutatóm, illetve mikre szoktam gondolni a videók készítése közben, mik nem kerültek be a videóba és a többi.

006.png

Minden bemutató előtt értelemszerűen meg kell nézni a filmet. Vagyis elmondhatom, hogy ezt a filmet már 4-szer láttam, és ha a bemutató megvágását is beleszámolom, akkor simán megvan egy ötödik megnézés is. A megnézés közben pedig jegyzeteltem dolgokat, amik felmerültek bennem. Szereplőket/színészeket, a sztorit, a logikátlanságokat (ami nem mellesleg félelmetesen hosszú lett, ezért nagyon sok dolgot kikellett hagynom), a pozitívumokat, negatívumokat stb. Utána pedig jön a videókészítés legnehezebb része... a szövegkönyv megírása!

A bejegyzés legvégén megnézhetitek a teljes szöveget.

005.png

A Terminátor Genisys videó ilyen téren viszont tényleg egy kemény dió volt, mert annyira komplexen rossz ez a film, hogy nem lehetett úgy csinálni, mint például a lassan egy éves Terminátor 3 bemutatómnál, hogy a film cselekmény végigvezetésével mutatomba a filmet, mert a Genisysnek annyi hibája van, hogy az egyik logikátlanság vagy hülyeség kihat a film későbbi részére, ezért egy klasszikus stílusú vonal vezetés nem lett volna célszerű, mert sok dologra csak később tértem volna ki, valamint a videó is sokkal hosszabb lett volna. Ezért döntöttem úgy, hogy sokkal rendezettebb legyen a videóm pontokba vettem a film bizonyos szegmenseit, így könnyebben tudtam beszélni róluk.

Mint azt már tudhatjátok, nem vagyok jó az improvizált videók elkészítésében. De ez nem csak a videók terén igaz, hanem a való életben is mind a mai napig nehezemre esik sokszor egyszerű mondatok megfogalmazására is anélkül, hogy ne botlana meg a hangom, vagy ne gondolkodnék 1-2 másodpercet a mondandóm következő részében. Ezen a megírt szövegkönyv nagyon sokat segít, de az a gondom, hogy még így is gyakram megbotlik a hangom, részben azért, mert gyorsan is beszélek. Valamint egy húzóra szoktam felvenni a szövegkönyvet (ez esetben 30 perc volt és több mint 10 percet vágtam ki belőle), és csak alig néhány korty vizet iszok a felvétel közben. Ez miatt a videó végére nagyon elfárad a szám, így a botladozások is megszaporodnak.

Ítt láthatjátok, hogy az összefoglaló monológomon milyen sokat kellett vágnom!

007.png

Korábban több részletben vettem fel a hangomat, 1-1.5 perces részletekben, de sajnos nagyon sokszor előfordult, hogy a hangszínem annyit változott a két felvétel között, akár egy 10 perces szünet után is, hogy kénytelen voltam vagy újravenni, vagy meghagytam a hangkülönbséget a videóban. Ezzel a módszerrel gyorsan megvan a szöveg, viszont a hang megvágása és a jelenetek beillesztése 3-4 órát vagy akár egy teljes napot vesznek igénybe. Ez soknak tűnhet, viszont korábban a Verdák 2 szövegének a felvétele is igénybe vett majdnem 2-3 órát az 1-1.5 perces részletek felvételével, mert állandóan megakadtam a szöveg felmondása során. Viszont ha egyhúzóra veszem fel a hangot akkor csak a vágás vesz el ugyan annyi időt, de kevésbé fárasztó a számomra.

Néhányan már kérdezték, hogy mivel veszem fel a hangomat. Nos, mikrofonom nincsen, mert a laptopomban nincsen olyan dugalyzat, éppen ezért a telefonommal veszem fel a szöveget. Korábban egy Samsung Galaxy Y-t használtam, de ma már egy Samsung Galaxy A3-at. Sokkal könnyebb is vele már a munkám, mert a korábbi telefonommal nem lehetett túl hangosan beszélni, mert akkor állandóan állítgatnom kellett a videószerkesztőben a hangszínt, ami további időt vett el. Ezért tűnik a Terminátor 3 Bemutatómnál, mintha unottan mondanám fel a szöveget, pedig valójában csak halkabban próbáltam beszélni.

samsung_galaxy_a3_2016_4.jpg

Nagyon sok dolgot kikellett hagynom, amiről szerettem volna beszélni. A film marketingjéről a Spoileres részről beszéltem a videóban, de a legundorítóbb részt sajnos ki kellett hagynom, mert így is hosszú volt már a videóm. Mégpedig azt, hogy James Cameronnal reklámozták az új filmet, ahol azt mondta, hogy odatehető az Ő két filmje mellé! Az adta végül a végső löketett ahhoz, hogy megnézzem a filmet, és annyira elvakított a rajongásom a széria iránt, hogy a moziból tényleg pozitívan jöttem ki és csak a második-harmadik megnézés után jöttem rá, hogy ez egy rakás sz@r!

Így utólag nagyon látszódik, hogy az egész monológ csak meg van rendezve. Kíváncsi vagyok arra, hogy mennyit fizethettek neki azért, hogy ezeket mondja a filmről! Valamint ITT is elárulták a fordulatot!!!

A végeredmény pedig Így néz ki!

001.png

Szeretek a videóimban zenét illeszteni (Peanuts, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Spongyabob: Ki a vizből Bemutatók). Ennél a videónál is szerettem volna egy háttér zenét a kommentálásom közben, részben azért is, hogy a hang vágások ne nagyon tűnjenek fel, azonban hamar rákellett jönnöm, hogy a túl sok klipp miatt állandóan lekellett halkítanom a zenét, majd vissza hangosítanom néhány másodpercre. Azonban a neten találtam egy nagyon jó Terminátor Remixet amit mindenképpen beleakartam rakni a videóba, ezért úgy döntöttem, hogy akkor csak a videó elejére illesztem be a zenét, és az összefoglaló monológra pedig a Terminátor 2 főcím zenéjét.

Ez lett volna a másik Remix, amit be szerettem volna rakni háttérzenének, de végül ki kellett hagynom. :(

 A filmiparban azt szokták mondani, hogy 2-szer készül el egy film. Először akkor, amikor megírják a forgatókönyvet, és leforgatják a jeleneteket, másodszor pedig a vágásnál. Ugyan ez elmondható a bemutatóimnál is, de leginkább ennél. Először a J.K. Simmons nevetésének a bevágása a Pókember 2-ből, ami akkor jutott az eszembe, amikor megvágtam a hangomat és eszembe jutott, hogy volt az a nagyon emlékezetes nevetése abból a filmből.

004spt_j_k_simmons_008.jpg

 A másik poén pedig az volt, amikor a film végi túlzott CGI harcról mondom azt, mintha egy videójátékot játszanék. Picit nehéz is volt ezt a részt megcsinálnom, hogy jól időzítsem a PNG-s képeket, de mint kiderült megérte vele fáradozni! ;)

003.png

Ez a videó mutatja be szerintem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem az elmúlt egy év alatt. Az első 3 videóm még nagyon hajazott a Baaad Movies videókra, ami nem is meglepő, mert őket már a kezdetek óta követem, ezért nem is csoda, hogy nagyon hasonlítottak azok a videóim Sorter és BlackSheep videóira, de az idő előrehaladtával szerintem sikerült megtalálnom a saját stílusomat és sokkal részletesebben beszélek a filmekről mint korábban. Kitérek a filmek elkészülésének a körülményeibe és sokszor telchnikai szempontból is vizsgálom a filmeket, nem csak a színészi alakításokat, a dialógusokat és a szövegkönyvet.

Itt láthatjátok hogyan illesztettem össze a két film hasonló jelenetét!

002.png

Miért nem a Youtube-ra töltöm fel a videókat? Copyright! Egyedül a Szamurály Zsaru volt az egyetlen olyan alanyom, ami miatt semmi félni valóm nem volt, hogy le fogják szedni, mert egy nulla költségvetésű hülyeség volt. Azonban a legtöbb film amiről idáig beszéltem a Youtube azonnal leszedte volna és nagy valószínűséggel a csatornámat is törölték volna. Ezért döntöttem úgy, hogy az Indavideó sokkal lazábban kezeli a copyright dolgokat, ezért sokkal kisebb az esélye annak, hogy törlik a videókat. Viszont szoktam a Youtube csatornára Linkeket kirakni, az improvizált videóimat, illetve a Terminátor: Genisys Bemutatómról egy rövid részletet is kiraktam, ízelítőként, mert még mindig nagyobb a valószínűsége annak, hogy a youtube-on találják meg a bemutatóimat, mint az indán!

008.png

Még mindig rengeteget kell tanulnom, de érzem, hogy videóról videóra egyre jobb vagyok. Viszont az utolsó néhány videóm tényleg akkora horderejűek voltak a számomra, hogy a kritikákat nagyon elhanyagoltam, ezért legközelebb már egy sokkal kisebb, kevésbé epikus, videóval fogok jelentkezni pihenés képpen. Illetve készülök a következő Filmelemző Oscar-ra is. Annak a szövegkönyve már megvan, és szépen lassan annak a munkálatait is elkezdem. Viszont az még nem biztos, hogy lesz idén Oscar, ezért nem szükséges elkapkodnom a dolgokat.

Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, és remélem a kezdő videósoknak is tudtam 1-2 tippet adni.

Sziasztok! 

 

 

Terminátor: Genisys szövegkönyv (Helyesírási hibák előfordulhatnak!)

Intro

(HAJ...) Nagy akarásnak csak nyögés lesz a vége... Így tudom leginkább jellemezni a legújabb Terminátor filmet, a Genisys-t. Annyira erölködtek csak azért, hogy sokkal bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb és jobb legyen az előző filmeknél, hogy a végére csak egy fölöslegesen túlbonyolított katyvasz lett. Nagyon röviden a korábbi filmekről: Az első kettő klasszikus, a harmadik, amiről korábban már csináltam egy bemutatót, pontosan ugyan az volt, mint a 2. rész, csak sokkal bénább, a Megváltás pedig egy elképesztően látványos, csak sajnos nagyon üres és felejthető látvány film volt.

A stúdiók viszont úgy döntöttek, hogy annak ellenére, hogy a 2. rész óta senki nem tudott egy kiemelkedően jó Terminátor filmet csinálni eljött az ideje annak, hogy harmadjára is megpróbálják folytatni a szériát úgy, hogy második alkalommal akarnak egy új Trilógiát készíteni belőle, mert amilyen sok sikeres és nem sikeres folytatás/remake/reboot készül a Terminátor is egy olyan széria, amit nagyon sok ember szeret és/vagy ismer (Oh... I member!), ezért egy kitűnő alany arra, hogy kicsalják az ember pénzét! A film pedig jött, látott és mindenki azonnal elfelejtette, annyira semmilyen volt.

Mielőtt belemerülnék a szar tengerbe előtte megemlítek néhány pozitívumot.

Pozitívumok

A film első körülbelül 20-25 perce egész szórakoztatóra sikerült. Rögtön a legelső csatajelenet, amikor az emberek végső támadást hajtanak végre a Skynet ellen az valami elképesztően látványosra sikeredett. Sikerült azt a hangulatot visszaadnia, ami a Megváltásnak nem sikerült. Kékes, hideg látványvilág, ahol mindig sötét van, nem pedig barnás, sivatagos Mad Max stílusú világ, ahol mindig süt a nap. Jó volt látni, hogy mégis hogyan sikerült az embereknek győzedelmeskedniük, közben pedig láthatjuk, hogy a Skynet végső elkeseredésében visszaküld egy Terminátort 84-be.

Az pedig ahogyan sikerült az első résznek a jeleneteit pontról-pontra rekreálniuk igazi nosztalgikus élményt nyújtott a számomra. A CGI Arnold valami elképesztő ahogyan kinéz, valamint a fiatal és az Öreg Arnold harca konkrétan a film egyik legemlékezetesebb jelenete... Annak ellenére, hogy a végkifejlete csalódást kelltő. Most komolyan, ha egy egyszerű 50-es kaliberű mesterlövész puskával képes volt elintézni egy megállíthatatlan gyilkológépet, akkor mi a franc értelme volt ennek a harcnak? (Eltudod pusztítani? Ezekkel a fegyverekkel nem.)

Azonban a film legnagyobb pozitívuma egyértelműen Arnold Schwarzenegger a Védelmező szerepében. Ebben a filmben sikerült bebizonyítania, hogy benne még mindig megvan az a plusz ami miatt szeretjük Őt, mint színészt. Elsőnek nem hittem abban, hogy több mint 10 év távollét után ismét képes lesz-e az ikonikus karakterét ismét életre kelteni, mégis miatta lett a film úgymond nézhető.

Az is tetszett a filmben, hogy tovább vitték a második rész apa-gyerek kapcsolatát. Ha belegondolunk, hogy a második részben csak 1-2 nap együtt lét után ilyen szoros kötelék alakult ki John és a Védelmező között, akkor 10 év után milyen erős lehet, ahol egy Halálosztó nevel fel egy kislányt. Az viszont kár, hogy sok új dolgot nem hoztak ki belőle, csak egy béna poént, hogy nem tud mosolyogni. Aminek egyébként semmi értelme nincsen, mert a 2. részben néhány óra gyakorlás után sikerült megtanulnia mosolyogni. Itt viszont egy teljes évtized nem volt rá elég?
A pozitívumokból viszont kifogytam, térjünk is rá a sokkal hosszabb listára. Miért rossz ez a film?

1. Casting

Te jó ég, régen láttam már egy ennyire félresikerült casting-ot egy filmnél! Most komolyan, ki volt az a hülye, aki úgy gondolta, hogy Jai Courtney legyen Kyle Reese? Úgy értem látták a Die Hard 5-öt? Állandoan fel-fel bukkan ezekben a nagy Hollywood-i Blockbusterekben, és mindegyik alkalommal egyszerűen félelmetes, hogy mennyire béna. Azzal, hogy egy fegyvert adnak a kezébe és ki van gyúrva, attól még nem lesz belőle egy akció sztár. Ahhoz karizma kell, ami megvan Jason Statham-nek vagy a The Rock-nak. Ebben a filmben viszont... Jézusom! (Jelenetek)

Komolyan azt hitték, hogy Michael Biehn után Ő volt az egyetlen személy, aki eltudná játszani ezt az ikonikus szerepet? Most hasonlítsuk össze azt a két jelenetet, amikor Kyle Reese megérkezik 84-be! Az elsőnél látszódik, hogy Kyle szenved, és láthatjuk, hogy az időutazás mekkora egy kínszenvedés lehetett, plusz egy 2-3 méteres magasságból esett le, ami bármelyikőnknek egy fájdalmas tapasztalat lenne. Amikor viszont Jai Courtney esik le, egyszerűen nem hiszem el róla, hogy szenved. Mintha csak egy egyszerű esés lett volna. Ég és föld a különbség! A közte és Sarah közötti szerelmi szálra pedig... JAJ!

Az pedig egy megbocsájthatatlan dolog, amit a készítők műveltek a karakterével. Az első részben megismertük, hogy az egész életét végig harcolta, nem nagyon volt alkalma megtapasztalnia az élet apró örömeit. Itt viszont egy állandóan poénokat dobdosó idiótát csináltak, akinek hiába magyarázzák el tisztán és érthetően a megváltozott idővonalat Ő állandóan azt az unott, értetlen arcot vágja minden jelenetben és csak panaszkodik, hogy nem ez volt a küldetése.

Emilia Clark egy nagyon jó színésznő a Trónok harcában. De itt... Valami pocsék! (Jelenet) Egyszerűen nem áll neki jól a keménykedés. Azt pedig nem értem, ha Sarah-t már fiatal kora óta kiképezte Schwarzi az Ítélet napjára, akkor miért nincsen úgy kigyúrva, mint Linda Hamilton volt a 2. részben? Látszódik rajta, hogy egyáltalán nem készítette fel magát a szerepre, mert Ő egy "szex istennő". Hiába küzd a gépek ellen, még mindig ad a külsőjére. Jól fésült a haja, a sminkje mindig tökéletes, és hiába látta már a fél világ a mesztelen testét a TV-ben, ITT mivel ez a film egy PG-13-as baromság csak árnyékon keresztül láthatjuk a mesztelen testét, mint Jessica Rabbit-et a Roger nyúl a pácban-ból!

J.K. Simmons pedig egy elvesztegetett tehetség volt ebben a filmben. Pedig a karaktere a kezdetekben még érdekes volt. Ő volt az a rendőr, aki fiatal korában látta Kyle-t és Sarah-t ahogyan küzdöttek a T-1000-es ellen, és az egész életét rászánta arra, hogy utánuk kutatott. Ez egy érdekes sztori szál lehetett volna... Azonban SEMMIT nem hoztak ki belőle! Csak annyit csinál, hogy a film vége felé segít nekük elmenekülni és ennyi. Régen láttam egy friss Oscar díjas színész tehetségét ennyire elpazarolni egy filmben.

2. A történet.

Megpróbálom röviden összefoglalni a történetet, de ennél a maszlagnál nem lesz könnyű... Szóval!

A Skynet visszaküldött 84-be egy Terminátort, hogy megölje Sarah Connort. Amikor az emberek küldik vissza Kyle-t egy ismeretlen Terminátor megtámadja Johnt, aminek következtében az egész idővonal teljesen megváltozott és egy új idősík jött létre. Kiderül, hogy Sarah már nem az a szerencsétlen fiatal lány, mint aki az első részben volt, mert még a gyerekkorában visszaküldtek egy T-1000-st aki megölte a családját, de Őt megmentette Schwarzi, akiről senki nem tudja, hogy ki küldte vissza.

Miután elpusztították az új T-1000-st és a fiatal Schwarzit, mégpedig egy egyszerű puskával (Eltudod pusztítani? Ezekkel a fegyverekkel nem.), hogy felhasználhassák a benne lévő memória kártyát a saját időgépük üzemeltetésére, hogy elmehessenek 97-be az Ítélet napjára. Azonban az új idősík miatt Kyle emlékszik az alternatív gyerekkorára is, ahol megtudja saját magától, hogy a Genisys a Skynet és az új ítélet napja 2017-ben történik meg, ezért nem néhány héttel/nappal, hanem csak néhány órával a katasztrófa bekövetkezése előtt érkeznek meg a jövőbe.

Találkoznak Johnnal a jövőben, foggalmunk sincsen hogy-hogyan, mert elvileg nem lett volna szabad megszületnie, mert Kyle és Sarah még nem szeretett egymásba, azonban kiderül, hogy Ő egy új Terminátor a T-3000-es, amit azok az átkozott előzetesek el Spoilereztek, közben kiderül, hogy most Ő is épít egy időgépet, illetve ugyan abban a teremben készítik a folyékony fémet, közben ott van J.K Simmons sehova nem vezető történetszála, Kyle és Sarah között nincsen kémia, közben társadalom kritikát próbálnak beleeröltetni azzal, hogy mindenki csak a mobilját nyomkodja, ami előidézi az Ítélet napot, megjelennek a Dinóbotok, CGI (!!!) helikopterekkel csinálnak Szupercsapat szintű fizikai képtelenségeket,... BUMM!!!

A gond az, hogy a készítők egy Eljövendő múlt napjai stílusú újrázást akartak ezzel a szériával is csinálni. Azonban a Terminátor filmek, főleg az első kettő, soha nem foglalkozott az időutazással. Az csak egy eszköz volt arra, hogy a valódi történetet és témákat meséljék el a filmekben, a sorsról, szerelemről, halálról, önfeláldozásról és a technológia veszélyeiről. Az első két részben azért mutatták a jövőben zajló eseményeket, hogy jobban lehessen érzékeltetni a történetnek a súlyát, hogy megtudjuk John Connor valójában miért is olyan fontos az emberiség számára.

Itt viszont annyira túl tólták ezt az időutazós szálat, hogy a végére már maguk a készítők is belezavarodtak és elfelejtettek egy jó történetet elmesélni. A film túzottan hagyatkozik arra, hogy a nézők már látták a korábbi filmeket, így bármilyen baromságot összehozhatnak, mert azt gondolták a nézők szeretni fogják. Túl sok az utalás, amit egy átlag néző nem érthet meg, ez miatt pedig sok jelenet teljesen értelmetlen a számukra, hogy miért vannak benne. Ez viszont a lehető legrosszabb dolog, amit elkövethettek.

Az Ébredő erő és az új Mad Max tökéletesen működtek önálló filmként, nem kellett látni a korábbi epizódokat ahhoz, hogy megértsék, és ha tetszett nekik a film, akkor megnézték a korábbi epizódokat, így a nagyon apró utalások, amik voltak az új flmben annál jobban ütöttek. Itt viszont tudtok egy magyarázatot adni arra, hogy a T-1000-es miért kapott egy érdektelen apró szerepet? Pontosan a Fan Serviece miatt! A filmben eléggé sok akció jelenet van, azonban annyira érdektelenek a karakterek, hogy nem érezni a feszültséget. Nincsen tétje az egésznek, mert tudjuk, hogy mindenki túléli Arnold kivételével, mert Ő minden filmben meghal. Ja, nem mégse. Schwarzi túlélte a végső harcot John Conorral szemben, mert... Beleesett a folyékony fémbe és egy T-1000-s lett belőle!... Mi a FA...(SÍP)?

3. Humor

Vannak filmszériák új epizódjai, amikben a humor jól működik. Ilyen például az Ébredő erő, és valamennyire a Jurassi World-ben is jól működött. Azonban egy félelmetes, horrorisztikus első rész és brutális második rész után nem hiszem, hogy az ember egy vígjátékra számítana egy Terminátor filmnél. Egy olyan filmsorozatban, amiben ilyenek vannak... (Jelenetek) A széria ötödik részében nincsenek véres, horrorisztikus vagy egyáltalán feszült jeleneteket, hanem kaptunk helyette egy borzalmas Bad Boy's poént. Ez mégis mi a francnak kellet?

Érdektelen érdekesség!
Feltűnt nektek, hogy ebben a filmben Schwarzi egyáltalán nem hord napszemüveget?

4. Akciók

Minden hibáját megtudtam volna bocsájtani a filmnek! A béna karaktereket, a béna alakításokat, és a teljesen értelmetlen sztorit, ha az akció jelenetek szórakoztatóak lettek volna... Azonban ezt is sikerült elrontaniuk. A nyitó akció jelenet kivételével az összes csak átlagos, felejthető akció jelenetek sora, túlzott számítógépes trükkökkel és érdektelen karakterekkel.
Nézzük meg az összeset.

A nyitó akció jelenet.
Mint már mondtam a nyitó Csata jelenet kellően monumentális, követhető, látványos és epikus lett. Ezzel nincsen semmi gond. Itt az ember még bizakodik, hogy az egész film ennyire emlékezetes lesz.

Öreg vs Fiatal Schwarzi.
Ahogyan a videó elején mondtam... A film egyik legemlékezetesebb jelenete egy csalódást kelltő végkifejlettel miután rájövünk, hogy az egésznek rohadtul semmi értelme nem volt. Ha egy Mesterövész puskával ellehet intézni egy megállíthatatlan gyilkológépet, akkor miért harcolt az Öreg Arnold a fiatal ellen? Hogy időt nyerjen? Mi a francért, hiszen előre tudták, hogy ott lesz, akkor miért nem mentek oda félórával hamarabb és lőtték le titokban, hogy biztosan ne legyenek szemtanuk? Látszik hogy rengeteg munkát öltöttek bele ennek a résznek az elkészítésére, de ha értelmetlen az egész, akkor rögtön unalmassá válik. Bár ez nekem még mindig nagyon tetszik! (Thumbs Up)

T-1000
Nos elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a film engemet végleg elveszített. Kezdjük ott, hogy a második filmben azért öregedett a T-1000-es nagyon jól, mert meglepő módon nem teljes egészében számítógépekkel csinálták meg a vizuális effekteket, hanem nagyon sok maszkot és bábot alkalmaztak a folyékony fém megjelenítésére, csak nagyon kevés számítógépes trükköt alkalmaztak. Itt viszont a modern technikának köszönhetően már nem kellett maszk munkával és bábokkal szenvedni, hanem mindent CGI-al csináltak meg. És... Nem néz ki jobban, mint az eredeti. 14 év technikai fejlődés után az ember elképesztő minőségbeli ugrásra számítana, helyette viszont már túlzottan részlet gazdag lett az egész, ami miatt pedig túlzottan mesterkéltnek érződik. Talán annyi fejlesztés érződik az új T-1000-en a mai technológiának köszönhetően, hogy sokkal gyorsabbak a mozdulatai. Gyorsabban képes átalakulni, mozgalmasabbak vele a harc jelenetek.

Mégis, hiányzik belőlük az izgalom, mert nem izgulunk a karakterekért. Várjunk csak!? Már a T-1000-s is képes irányítani a gépeket, mint a T-X? Vagy csak újra indítani? Dehát szíven lőtték a gépet, akkor miért nem a mellkasára csöppentett... Áh szarok bele. (ÁSÍT) Szóval most Kyle-nak a T-800-as elől kell menekülnie, ami (Ásít) nagyon izgalmas. Egyszerűen semmi intenzitás nincsen a jelenetben. Emlékeztek még, amikor az első részben, ahol a fényképezéssel, a Stop Motion robottal, valamint a félelmetes zenével és hangeffektekkel egyszerűen maga volt a Horror menekülni a Terminátor elől. Itt viszont egy átlagos, egyáltalán nem emlékezetes akció zenére menekül a gép elől és a puskával lelövi a fejét.

(Eltudod pusztítani? Ezekkel a fegyveekkel nem.) A T-1000-st pedig meglepően kreatív megoldással, savval intézik el. Ez tényleg egy jó ötlet volt, de ezzel véget is ért a T-1000-s szerepeltetése és utána visszatérünk az időutazós sztorira és a film későbbi részeinél annyira nem maradt súlya ennek a történetszálnak, hogy soha nem emlékeznek vissza.

John Connor

A film megpróbált az emberrel játszani John hirtelen megjelenésével a film ezen szakaszában, hogy mégis bízzunk-e benne vagy sem. Azonban az előzetesek még ezt a részét is tönkretették a filmnek, pontosan úgy, mint a Megváltásban, mert mivel tudjuk John-ról, hogy Ő az új Terminátor ez a néhány perc, míg nem jönnek rá, hogy Ő is már a Skynet-hez tartozik inkább idegesítő, mint izgalmas. Illetve... Komolyan John Connor, mint a film főgonosza? Aki elvileg az emberiség hőse lett volna, akinek az életét négy filmen keresztül követtünk végig? Ebben a részben a készítők úgy döntöttek, hogy: Basszák meg a Terminátor rajongók, most az emberiség hőse lesz a gonosz! Hogy rohadnátok meg!

Egyébként csak én gondolom, hogy ez a nanobotos Terminátor ötlet az egyik legnagyobb hülyeség amivel eddig előálltak? Fölöslegesen túl van bonyolítva a koncepció, ami elvileg az ember DNS-ét képes valahogyan megfertőzni és még erősebb mint a korábbi tipusok. Most komolyan, ha már kétszer-háromszor erőssebb fizikailag ez a verzió, mint a T-X volt, akkor miért nem képes egyszerűen összeroppantani az ősrégi T-800-as modellt?

Golden Gate Hídon

(Fegyver töltés) Ez most komoly? Schwarzinak volt több mint 30 éve felkészülni a mai napra... Viszont nem töltötte meg a tárakat? Hölgyeim és uraim, íme a lustaság élő példája, aki nem mellesleg egy gép, ami mindig, mindent automatikusan megcsinál! Már annyi filmben sikerült lerombolni vagy csak megrongálni a Golden Gate hídat, hogy csak idő kérdése volt, hogy a Terminátor széria is elkezdje. És, Jaj de unalmas! Egyszerűen már nem tudom érzékeltetni semmilyen jelzővel, hogy a filmben lévő akciók mennyire unalmasak. Semmi kreatív megvalósítás, amit korábban nem láthattunk, túl sok CGI satöbbi...

Emlékeztek még a Sötét lovag egyik jelenetére, amikor hosszában átfordult a kamion? Nos itt a filmkészítők megmutatták, hogy ezt mi túl tudjuk szárnyazni és teljesen átforgatjuk a buszt, valamint megmutatjuk több kameraszögből, hogy a nézők láthassák milyen látványosan vettük fel. Az dicséretre méltó, hogy a Busz átforgatását valóban megcsinálták, azonban a háttér annyira ki van színezve, annyira műnek hat, hogy hosszú ideig azt hittem, hogy az egész jelenetet csak meganimálták, holott nem. Ez pedig régen rossz. A számítógépes trükköknek nem kellene a valóban megcsinált kaszkadőr mutatványokat műnek érzékeltetnie.

Te meg mi a francot csinálsz? Egy játék pisztollyal akarsz szembeszállni egy Terminátor ellen, annak ellenére, hogy többször is láttad, hogy nagy kaliberü fegyverek sem voltak hatásosak ellene? (Stupid)

Helikopteres üldözés + Finálé

A 2. részben egy helikopterrel valóban átrepültek egy híd alatt. Itt viszont számítógépekkel bármit megtudnak csinálni, még olyan dolgokat is, amiket a valóságban nem lehet. Most félreértés ne essék, én nem vagyok anti CGI párti. Számítógépes trükökkel nagyszerű dolgokat lehet megalkotni. Gyönyörű, fiktív világokat, megvalósíthatatlan dolgokat, de nem szabad túlzásokba esni. Az új Mad Max-ben is használtak nem kevés számítógépes trükköt. Azonban a CGI nem nyomta el a valóban megcsinált mutatványokat, robbanásokat. Ha harmóniában használják ezt a két filmkészítési módszert, akkor a végeredmény nagyszerű lehet. De EZ!?
(Visszajövök!) A készítők egyáltalán nem tudják miért szeretjük az első kettő filmet!

A két Terminátor végső harca, na nézzük... Ezt már láttuk. Ezt is. Ez is ismerős. Igen, egy teljesen eredeti, még soha nem látott harc egy Terminátor filmben. Pff... A Terminátor 2 végső harca elbújhat ez mellet. Na de most komolyan... Ez-Mi ez? Most komolyan, mint ha egy videójátékot játszanék!

Rendben azt fontsnak érzem megemlíteni, hogy legalább nem használtak Shaky Cam-et az akciók elkészítésére. Ettől nem lesznek jobbak, de örülök, hogy legalább láthatom az akciókat.

A film vége pedig egy Die Hard 5 stílusú giccses nyáltenger, ami egyszerűen nem áll jól egy ilyen szériának.

Összefoglalva

Öszinte leszek... Amikor először néztem a filmet pozitívan csalódtam benne. Nagyon jól éreztem magamat a moziban és miután vége lett a testvéremmel nagyon jól elbeszélgettük az időt, konkrétan az egész hazautat a film megbeszélésével töltöttük el. Azonban éreztem, hogy minél többet beszélek a filmről egyre több bajom volt vele. Utána megnéztem másodszor és le voltam döbbenve, mert úgy éreztem mintha egy másik filmet néztem volna. Akkora egy lejtmenet volt az első megnézés után, hogy ilyet már régen tapasztaltam. Néhány hónappal később pedig ismét megnéztem és reménykedtem, hogy jobb lesz, de csak rosszabb lett. Egyre jobban zavartak a hibák és a logikátlan sztori. Utána pedig megtudtam, hogy a folytatás nem fog elkészülni, és az volt az a pillanat, amikor megutáltam a filmet.

Annyi megválaszolatlan kérdést tett fel a film, hogy azt gondoltam: "Semmi gond, a folytatásban megmagyarázzák." Holott nem! Erre a legjobb példa az a jelenet, amikor Kyle Reese megkérdezi Schwarzi-tól, hogy ki küldte vissza. Erre pedig a válasz... (JELENET) (Taps!) Bravó! A lusta forgatókönyv írás élő mintapéldája! És egy rakás kérdés van még a filmmel kapcsolatban ami felmerült bennem, de ezek után már nem érdekel.

Sajnos felmerült a hír, hogy miután visszakerültek Cameron-hoz a film jogai lesz egy újabb Terminátor film, ahol Ő csak produceri feladatokat fog elvállalni, mert a négy Avatárnak a folytatásán dolgozik. Úgy értem... Komolyan? Volt 3 próbálkozás és egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. De tovább eröltetik?
Köszönöm, de ebből én nem kérek!


Te is akkora film rajongó vagy, mint én, de nem tudod leellenőrizni a tudásodat? Akkor ezt az ingyenesen letölthető applikációt neked találták ki, ahol filmekkel kapcsolatos kviz kérdésekre kell válaszolnod. Akár single player-ben, akár mások ellen. Egy nagyon szórakoztató kis app, ami egy nagyon jó kis időtöltés, ha van unalmas 10-20 perced. Linkek a leírásban!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5112567563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2018.09.01. 18:43:29

És hol található a bemutató?

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2018.09.01. 19:13:00

@Kibernetika: Jobb oldalt vannak a videók! Első, második, harmadik évad! ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása