CinemaLion

2017. június 10. 19:47 - Tomlion

Alien vs. Predator (2004) - Kritika

A Mortal Kombat (10/5), a Halálhajó (10/5), a meglepően nagyon jó Katona (10/8), és a pocsék Kaptár széria (10/1-5) rendezőjétől a rajongók megkapták minden idők két legismertebb szörnyének a Halálnak és a Ragadozónak az első filmadaptációját. Ebből kisülhet bármi jó?

avpalienvspredator_38275.jpg

Különös építményre bukkannak az Antarktisz jege alatt. A milliárdos gyáros, Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), és az extrém hegymászó Alexa Woods (Sanaa Lathan) vezetésével tudósokból és szakértőkből álló csapat indul a jégréteg alatt rejtőző ősi piramis felderítésére. Az izgalmasnak tűnő kaland azonban borzalmas versenyfutássá alakul, amikor kiderül, hogy a piramis két földönkívüli faj összecsapásának évezredes színtere. A Ragadozók bizarr beavatási ceremóniájában a Xenomorph-ok a zsákmány, míg az emberek a Xenomorph-ok kifejlődéséhez szükséges gazdatest szerepét töltik be. A fajok háborújában az ember csak vesztes lehet.
avp8.jpg

Az égvilágon semmit nem vártam a filmtől. Tudtam, hogy a film egy PG-13-as hülyeség annak ellenére, hogy az eredeti szériák, ami alapján készült kőkemény R-es besorolású, forradalmi és ikonikus horror/akció klasszikusok voltak, valamint tudtam, hogy a pocsék Kaptár széria megalkotója írta és rendezte ezt a filmet. Meg is kapjuk a tőle megszokott hülyeségeket. Egy teljesen logikátlan és értelmetlen sztori, unalmas/felejthető mellékszereplők, vér és trancsír mentes akció szekvenciák... Mégis, egy meglepően szórakoztató filmről van szó! Halál komolyan mondom, semmi irónia nincsen a mondandómban. Annak ellenére, hogy a filmben benne vannak a tipikus Paul W.S. Anderson hülyeségek, a film az elejétől a végéig nem csak szórakoztatja a nézőjét, de a figyelmet is fent tartja. Rögtön ki is térek a film pozitívumaira, mert abból sok van!

ancient-alien-civilizations-905x384.jpg

A production design és a látvány világ kifogástalan. A készítőknek sikerült az eredeti Alien és Ragadozó filmeknek a látvány világát vissza adniuk, sőt kibővíteniük azokat! A Xenomorph-ok az első részből megismert klasszikus külsővel rendelkeznek, amiket nem (!) teljesen számítógépes trükkökkel csináltak meg, hanem nagyon sok maszk és báb munkát alkalmaztak a lények életrekeltésére, ami egy hatalmas pozitívum. Ugyan ez elmondható a Ragadozók megjelenésére is. A jelmezeik különböznek, mégis megmaradtak a klasszikus jellegzetességeik. Viszont kiemelném az Alien királynőt! avp16.jpgNem hittem volna, hogy az Alien 4 után még láthatok egy teljes egészében megépített és használt Alien királynőt, de itt megkaptam, és amikor CGI-t használtak az sem ütött ki egyáltalán, nem úgy mint bármeilyik korábbi Alien filmben! A fényképezés, meg maga a piramis, mint helyszín pedig egy érdekes, és egyedi környezet mind a két szörny számára. A Halálhajót nem tekintem egy túlzottan jó filmnek, viszont az a film tényleg nagyon közel állt az első Alien film hangulatához, így valamilyen szinten logikus, hogy Paul W.S. Anderson készíthette el ezt a filmet.

avp15.jpg

Az akciók egy PG-13-as filmhez képest pedig eléggé masszívek lettek, ha a szörnyek harcolnak. Természetesen az összes ember halála képernyőn kívül történik meg vagy olyan gyorsan, hogy alig láthatunk valamit, viszont amikor a két szörny harcol egymással ott nem spóroltak a trancsírral. Érdekes, úgy tűnik, ha a vér zöld és nem egy ember belsőségeit láthatjuk, az a filmek korhatár besorolásait megítélő bizottságnak ez nem jelent problémát. A főszereplő nőt alakító Sanaa Lathan-t is megérdemli a dicséret. Azonkívül, hogy az Ő karaktere volt messze a legérdekesebb az egész gárda közül, Ő egy igazi Baad Ass volt, viszont amikor kellett kellő érzelmet mutatott ki az aldozatoknak, akikért mi egyáltalán nem izgultunk. A film felvezetése egy picikét lassú, azonban a film második fele, de főleg az utolsó kb. fél óra az valami nagyon király, mert non-stop akció az egész!

1448956886_grid-vs-celtic-avp-aliens-vs-predator.gif

Azonban a hibák fölött nem szabad elmenni. Mint már mondtam, a karakterek egyáltalán nem érdekesek és a PG-13 egyáltalán nem tett jót főleg a film első felének, amikor az emberekkel végeznek a Predátorok. A logikátlanságok pedig... JAJ! Kezdjük ott, hogy a film 2004-ben játszódik, holott a korábbi Alien filmekből megtudhattuk, hogy 100-200 évvel járunk a jövőben, és abban az időben az emberek nem is hallottak a Xenomorph-okról. Az még semmi, mert a második részből megismert Bishop android eredetije ebben a filmben egy robotikai cég feleje, így Ő alapján mintázák az androidokat, ami szintén egy nagy hülyeség, mert a 3.  Alien filmben kiderül, hogy az ottani személy alapján mintázták Bishop-ot és... Gondolom értitek mi a gond.

normal_avpbluray113.png

A másik dolog amit nem értettem, hogy a Ragadozók már évezredek óta ide járnak a Földre, hogy a Xenomorph-okra vadásszanak. Akkor a Ragadozók című filmben miért vesztegeti az idejét egy Vadász az egyszerű emberekre, holott már ismeri nem csak az emberi fajt, de egy sokkal erősebb idegen faj ellen küzdenek a FÖLDÖN már több ezer éve! Erre csak azt tudom mondani, hogy ez a film nem ugyan abban az univerzumban játszódik, mint az eredeti szériák, ami megmagyarázza a dolgokat, de akkor is, ez inkább a lusta forgatókönyvírás mintapéldája! Azt pedig nem értem, ha a Ragadozóknak gazda testekre van szükségük, akkor a film elején miért ölik meg a legtöbb embert? 

SPOILER!

Rengeteg néző szerint az a rész, amikor a Vadász és a nő szövetséget kötnek egymással egy nagy hülyeség volt. Ezzel én nem értek egyet. Szerintem a film ezen részét egész jól kezelték. A Predátor-t megakarta ölni egy Xenomorph, viszont a nő segített neki és megölte. A Predátor meglátta benne a harcos ösztönt, és mivel Ő még csak egy tinédzser (Extended Cut-ból derül ki) minden segítségre szüksége van a többi Xenomorph és a királynő elintézésére. Az nekem pedig kifejezetten tetszett, hogy a film túlzott, mindent dialógus formályában megmagyarátós részei után, amikor a nő és a Vadász komunikálnak egymással azt mindet mutogatással oldották meg, nem pedig valamilyen béna fordítógép segítségével. Egy apróság, de nagyon tetszett!

Összefoglalva:

Ez egy ostoba, logikátlan, nagyon látványos "gyermek barát" trash film, amit bátran tudok ajánlani mindenkinek, ha egy nyugodt, agy kikapcsolós hülyeségre vágytok! Sokkal jobb is lehetett volna, ez kétségtelen, ennek ellenére én jól szórakoztam rajta, és amint lehet beszerzem DVD-n. Nem egy nagy cucc, de szórakoztató, egy igazi Guilty Pleasure! Nekem ennél több nem is kell egy Alien vs Predátor filmnél. Előre is félek a folytatástól... :'(

10/6 - 60!

Kimondom: "Jobb mint az Alien 4, a Ragadozó 2 és az Alien: Covenant!"

328453.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr3612584061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása