CinemaLion

2017. szeptember 12. 15:46 - Tomlion

Jumanji - Kritika (1995)

A közelgő Jumanji Reboot miatt több mint 10 év után ismét elővettem ezt a filmet. Nem is kell mondanom... Az előzetes alapján a Reboot-nak semmi esélye nem lesz ez ellen!

Képtalálat a következőre: „jumanji”

A 12 éves Alan egy építkezésen megtalál egy társasjátékot, aminek a neve Jumanji. El is kezdi a játékot a barátjával Sarah-val, azonban a játék magával rántja Alan-t és a Jumanji dzsungelbirodalmában találja magát. Nem is tud visszatérni, mert a kislány túlságosan megrémült ahhoz, hogy befejezze a játékot. Csak akkor kerülhet ki a csapdából, ha valaki meghatározott számot dob. Ez azonban 26 évig nem fordul elő, így Alan (Robin Williams) az esőerdő foglya marad mindaddig, míg két másik gyerek, Judy és Peter újra nem kezdi a játékot. De hiába folytatják a játékot további veszélyek várják a játékosokat, aminek következtében a városban elszabadul a pokol.

Képtalálat a következőre: „jumanji 1995”

Gyerekként Én és a testvéreim hatalmas társasjáték rajongók voltunk. Sőt, mind a mai napig megmaradt nagyon sok játékunk. Éppen ezért elmondhatom, hogy ezt a filmet nekünk készítették! Melyik gyerek nem szeretne egy olyan játékkal játszani, ahol igazi kalandokon vehetünk részt? Nos, ez alapján a játék alapján Én Nem! Most az újra nézés után jutott csak újra eszembe, hogy ettől a filmtől rettegtem! Amilyen veszélyes növények és állatok vannak ebben a játékban azonnal elvette a kedvemet, hogy egy ehhez hasonló játékkal játszak, ha lenne a való életben vagy, hogy ilyen kalandokon vegyek részt. Egy darázs, aminek egyetlen egy darab csípésétől elájulsz, ami még a szélvédőt is képes eltörni, oriás mérgező pókok és növények, elefántok és orrszarvúk, amik eltudnak taposni, földrengések, árvísz mennyiségű esővíz, illetve egy vadász, aki minden féle ok nélkül meg akar ölni. Annyira féltem ettől a filmtől, hogy tudat alatt el akartam felejteni, ez miatt pedig 3-4 alkalomnál többször nem is néztem meg ezt a filmet.

Azonban ami összetartja filmet, ami miatt mindig visszatértem újra megnézni, azok a karakterek... Pontosabban Robin Williams! Nem ez az első alkalom, hogy egy gyerekes felnőttet kellett eljátszania (Hook), de szerintem itt sokkal hihetőbb volt. Nagyszerűen eltudta játszani azt a tragikus sorsú személyt, aki 26 éven keresztül belekerült a táblajáték világába, ahol egyedül kellett felnőnie ezeknek a lényeknek a területén, és amikor visszakerül azzal szembesül, hogy a szülei sem élnek már. Ezt a tragikus sorsú karaktert pedig rendkívül elegánsan és hihetően játszotta el Williams.

Kapcsolódó kép

A Sarah-t alakító Bonnie Hunt is meglepően mély karakter volt, amit gyerekként nem is fogtam fel, aki Alan eltűnése után az élete teljesen tönkre ment, mert mindenki azt hitte róla, hogy őrült, mert olyan dolgokat állított, hogy Alan-t egy játék magába szippantotta. Gyerekként mindig idegesített a nő, mert mindentől félt, de csak most felnőtt fejjel fogtam fel, hogy az Ő sorsa is van olyan tragikus, mint Alan-é volt. A két gyerek pedig a tipikus gyerek szereplők, akik az ilyen típusú filmben segítenek a felnőtteknek. A film elején még nagyon gyengének éreztem az alakításukat, de a film előrehaladtával szemmel láthatóan javult az alakításuk, soha nem voltak idegesítőek, irritálóak vagy hülyék, ami már egy plusz pont.

Viszont meg kell említenem a negatívumokat is. A látvány sajnálatosan nagyon... Nagyon rosszúl öregedett! A díszletek, a maszk munka és a bábok nagyon jól néznek ki, de az összes számítógépes trükk már egyáltalán nem állja meg a helyét. Képtalálat a következőre: „jumanji 1995 cgi”Ez leginkább az állat csordánál üt ki, de a legjobban a majmoknál, amiket túl sokszor mutatnak közvetlen közelről. Nem is csoda, hogy rosszul öregedett a látvány, mert csak két évvel később készült el, mint a Jurassic Park, ahol összesen csak 15 percnyi számítógépes trükköt alkalmaztak a két órás játékidő alatt, a többi dinó jelenetnél hatalmas gépeket és bábokat alkalmaztak az életre keltésükre. Itt viszont néhány kisebb állat (pl: madár) kivételével mindig CGI-t használtak, ami miatt az elöregeés jelei hatványozottabban felgyorsult.

Képtalálat a következőre: „jumanji 1995”

A másik komolyabb negatívum pedig a film hangulata, ami nem volt következetes. Az egyik pillanatban egy szórakoztató családi mozi, a másik pillanatban (a gyerekkori énemnek) horrorisztikus, később pedig olyan, mint egy vígjáték, megint máskor pedig olyan, mint egy kaland film. Ez a hangulat/stílus váltások pedig egy alig 100 perces játékidőnél manapság már nagyon kitudja zökkenteni a nézőt. Nagyon összeszedetlen a film, és szerintem ez volt az-az ok, ami miatt annak idején a kritikusok lepontozták, mert ez elsősorban annak idején csak egy látványfilmnek számított, ami nem a sztorit segítette kibontani, hanem csak az-az érzés fogott el bennem, hogy dicsekednek a készítők azzal, hogy mit tudtak összehozni, aminek ma látszódik meg leginkább az eredménye. Hiába érdekesek Alan és Sarah karakterei, nem bontották ki őket rendesen, és miután újra elkezdenek játszani olyan, mintha a 26 traumatikus év meg sem történt volna. 

Kapcsolódó kép

A kritikai víszhang ellenére a film sikeres volt, aminek köszönhetően kapott egy rajzfilm sorozatot is, ami függelten a filmtől, inkább az eredeti könyvnek a hangulatát adta vissza. A sorozat részben az animáció stílus miatt, részben pedig az itt szintén felfedezhető félelmetes élőlények miatt csak ritkán néztem, ami egyáltalán nem volt rossz, nagyon jól kibővítette a Jumanji világát, aminek a végkifejlete hasonló, mint a filmnek volt, vagyis Alan kiszabadult a játékból, de nem úgy, mint a filmben. 

Képtalálat a következőre: „jumanji series”

Mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy a Jumanji egy nagyon ambíciózus, nagyon hibás, de 100%-ig szerethető, izgalmas és félelmetes film, amit ha még nem láttatok, akkor bátran tudom ajánlani a megnézését minden negatívuma ellenére, ha pedig már láttad, akkor remélem meghoztam a kedvet azok számára, akik már évek óta nem látták a filmet. Egy valamit viszont biztosan tudok. Az új "Jumanji" filmnek nem lesz akkora szíve és lelke, mint ennek az alkotásnak! 

10/7 - 69%

Az viszont érdekes, hogy Hollywood egy olyan filmet Reboot-ol, amit annak idején a kritikusok szétszedtek. 

Képtalálat a következőre: „jumanji 1995”

Címkék: 1995 Kritika Jumanji
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2412824154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.09.18. 20:54:56

Jogos a 7/10! Bár nekem nem voltak rémálmaim már gyerekként sem tőle! Azt nálam a Csillagközi Invázió CGI rajzfilm sorozata váltotta ki belőlem, főleg a bogarak "hangeffektjei". Ma már viszont csak röhögök rajta, mivel Rie Kugimiya tsunderei karaktereinek sokkal "isszonyatosabb hangeffekteik" vannak. ;)

Amúgy én a Hook-ot is szerettem, nem volt egy jó film, max 6/10, objektívabban pedig 5/10, de volt egy bája - főleg Hook kapitány miatt -, ami miatt tetszett nekem.
CinemaLion
süti beállítások módosítása