CinemaLion

2018. január 02. 14:10 - Tomlion

Jumanji: Vár a dzsungel (2017) - Kritika

Az első részről írt kritikámat érdemes ITT elolvasni! 

Képtalálat a következőre: „jumanji welcome to the jungle”

A történelem megismétli önmagát. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, és egy játékot, aminek a neve: "Jumanji". Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket. Átváltoznak saját karaktereikké Spencer, a nagy gamer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge egy alacsony Zoológus (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos professzor válik (Jack Black), a népszerűtlen Martha viszont vagány harcos nővé alakul (Karen Gillan). Hamar rájönnek, hogy ebben a játékban a túlélés a tét. Akkor győzhetik le a játékot, és juthatnak vissza a valódi világba, ha befejezik. Ezt a célt viszont vadállatok, betegségek és gonosztevők nehezítik meg és csak közös erővel tudják befejezni a játékot.

Kapcsolódó kép

Az első előzetes alapján egy nagy semmire számítottam a film kapcsán. Nagyon gyengék voltak a poénok, a látvány nem nyűgözött le, a színészek biztatóak voltak, de a Baywatch bukása óta tudjuk, hogy egy jó casting sem képes egy rossz filmet megmenteni. A legnagyobb gondom mégis a film elkészültének a mentalitása volt. Azt tudnotok kell, hogy a film egy Sony produkció, ami a csúnyán félresikerült Csodálatos Pókember filmeket, és a 2016-os Szellemírtókat is pénzelte, csak azért, hogy végtelen folytatásokat, Spin-off-okat (testvér filmek), TV sorozatokat, szóval nagy Franchise-okat akartak kiépíteni, és mint tudjuk, ezekből a tervekből nem lett semmi! Ez az egész mentalitás pedig rohadtul nem volt szimpatikus a számomra a filmre nézve, mert tudom, ha egy siker lesz a pénztáraknál, akkor számíthatunk egy teljes szériára ebből a filmből kiindulva!

A második előzetes viszont sokkal szimpatikusabb volt! Több jó poént sikerült belerakni, ami szerencsére nem az összes jó poén volt a filmből, az akciók is jobbnak ígérkeztek, a látvány pedig kidolgozottabbnak tűnt, valamint többet tudtunk meg a koncepcióval kapcsolatban. Éppen ezért már sokkal pozitívabban álltam hozzá a dolgokhoz, nem tekintettem már úgy rá, hogy az eredeti filmet akarják meggyalázni, tényleg voltak ötletek a koncepció mögött. Végül hogyan tetszett nekem a film? Nos... Elvoltam vele!

Kapcsolódó kép

Semmi formabontót, grandiózust vagy egyáltalán kiemelkedőt nem nyújtott, csak egy kellemes 110 percet az egész család számára. Azt be kell vallanom, hogy az első 15 perc egyáltalán nem volt biztató! A négy fiatal srác a tipikus Hollywoodi sztereotípiák voltak! A geek srác, aki segít az egykori legjobb barátjának a focistának megírni a házi feladatát, hogy ne bukjon meg, mert kiesne a csapatból, aki hálából képtelen vele együtt lógni, csak kihasználja, az állandóan mobilozgató LOL kis csaj, aki az órán is képtelen leraknia a telefont, illetve a különc, visszahúzódó kis csaj, aki a testnevelés órát időpocsékolásnak érzi és véletlenül ezzel megsérti a tesitanárát! Most őszintén, hányszor láttuk már ezeket a klisés személyiség jegyeket az összes amerikai tini filmben?

Kapcsolódó kép

Azonban, amikor bekerülnek a játékba, ami komolyan mondom irigységből alakult át táblás játékból egy játék konzollá (!!!) és a karaktereiket játszó színészek kerülnek a középpontba egész szórakoztató lett az alkotás. Még mindig nem egy hű de nagy valami, de amiért mégis egész jól működött, az-a játék mechanikák kifigurázása volt, például az MPC-k szerepe a játékban, és még sok egyéb nyalánkság, amiket a gamer világban jártassak meg fognak érteni. Ez viszont gondot jelenthet az idősebb korosztály számára, akik már nincsenek benne a gamer kultúrában, mert a filmben konkrétan minden egyes játék mechanikával kapcsolatos dolgot a dialógusok formájában rágnak a szánkba, ami egy nagyon nem elegáns megoldása az expozíciónak, viszont mivel ez egy családi mozi szükséges volt ezeket a jeleneteket belerakni, hogy ne csak a gyerekek értség meg a látottakat, hanem valamennyire az őket elkísérő szülők is.

Kapcsolódó kép

A másik komoly gondom a logikátlanságok voltak az első részhez viszonyítva! A film elején látjuk, hogy a táblás játék átalakult a konzollá, ennek ellenére több utalást is kapunk a film folyamán, hogy a dzsungel, ahol a szereplők vannak pontosan ugyan az a helyszín, ahol Robin Williams karaktere (Alan) volt. Akkor mégis hol vannak azok a veszélyes állatok, növények, zord időjárási viszonyok, és karakterek, amik az első részben is benne voltak? Ez a film elvileg a folytatása az eredetinek, nem egy Reboot, mert Williams emlékére nem akarták semmissé tenni az első Jumanji-t, tehát egy Jurassic World módszerrel egy új szériát csináltak a filmből úgy, hogy az első rész eseményeit továbbra is megtörténtként lehet tekinteni. Ha ez így van, akkor hol vannak a korábban felsorolt elemek? 

Természetesen sehol, amit részben meg is tudok érteni, mert az első részről írt kritikámban megemlítettem, hogy az a film számomra egy nagyon félelmetes élmény volt a második rész pedig elsősorban egy szórakoztató családi mozi, nem lehet félelmetes gyilkos darazsakat vagy ember evő növényeket belerakni. Az viszont nem jelent egy kifogást a béna fő gonoszra! Az első részben a vadásznak sem volt igazán karaktere, viszont egy olyan jelenléte volt, ami miatt nem csodálom, hogy a rajzfilm sorozatba is belerakták! Itt viszont egy fogalmam sincsen hogyan is hívják gonosz csávót kaptunk, aki uralni akar mindent. Nincsen kisugárzása, nincsen konkrétan karaktere, csak egy akadály, amit le kell győzni, ami szerintem egy felháborító dolog ahhoz képest, hogy az elmúlt években kaptunk nem egy emlékezetes videojáték gonoszt (Pl: Far Cry 3)! A befejezésnek pedig, szintén az első rész kontextusában, semmi értelme nincsen, amit Spoiler veszély miatt nem szeretnék elárulni. 

Kapcsolódó kép

Viszont ha ezen túl tudunk lendülni, akkor kapunk nem kevés vicces, szórakoztató és látványos akció jelenetet, amiket persze a néhol látványosan túl használt CGI állatok és Green Screen effektek rontottak le a számomra egy picit, így a szekvenciák intenzitása is elmúlt. Ennek ellenére, amikor kézi tusákat láthattunk vagy egy szorult szituációt kellett egy kreatív módszerrel megoldani egész szórakoztatóak voltak. Végre jó volt egy Indiana Jones vagy egy 1999-es Múmia stílusú kaland filmet nézni, amik sajnálatos módon nagyon eltűntek! A színészek konkrétan elvitték a hátunkon a produkciót, azok közül is szeretném kiemelni Jack Black-et, aki az idegesítő LOL csajt tudta szerethetően, hitelesen és természetesen viccesen eljátszani. Dwayne Johnson és Kevin Hart párosa még mindig működik, Karen Gillan pedig jól hozta az Angelina Jolie féle Lara Croft paródiát a szerény lány szemszögéből.

Kapcsolódó kép

Összefoglalva:

A kritika alapján egyesek szerint nagyon úgy érződhet, hogy nagyon nem voltam oda a filmért, ami valamilyen szinten érthető, mert minden hibája ellenére az első rész még mindig egy gyerekkori nosztalgia bomba. Mégis, nincsenek olyan kirívó negatívumok, amik miatt nem tudnám a fiatalabb generációnak ajánlani a filmet. A videojáték koncepció a legkisebbek számára egy rögtön megnyerő téma, amiken sokat tudnak nevetni, nincsenek benne félelmetes jelenetek, ami miatt a szülőknek sem kell aggódniuk, hogy rémálmaik lennének, az egyszerű karakterekkel is együtt tudnak érezni, a kaland bizsergető érzetét pedig szerintem az eredeti koncepció még mindig jól nyújtja. A hossz talán még egy zavaró tényező lehet, mert szerintem 15-20 perccel hosszabb a kelleténél, de összegészében elmondhatom, hogy a Jumanji: Vár a dzsungel egy kellemes mozi élményt biztosíthat az egész család, első sorban a legkisebbek számára a jó színészeknek és alapkoncepciónak köszönhetően. Mindenki másnak csak egy egyszer nézős élményt fog nyújtani, amivel semmi gond nincsen!

10/6 - 60%

Kapcsolódó kép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr1913540823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása