CinemaLion

2018. január 06. 10:00 - Tomlion

Top 10 legnagyobb meglepetés 2017-ben!

A 2017-es év a meglepetések éve volt! Az új Transformers film nem kaszált egy milliárd felett, Az utolsó Jedik nagyon megosztó lett, valamint ebben az évben olyan filmek jelentek meg, amiktől senki nem várt semmit, mégis nem várt sikereket értek el akár kritikailag, akár közönség szinten. Éppen ezért ebben a bejegyzésben azokat a filmeket említem meg, amiktől őszintén megmondom nem sokat vártam, mégis nagyon kellemes élményben részesítettek. Figyelem, ebben a listában a magyarországi megjelenéseket veszem figyelembe, illetve van egy Netflix-es film is aminek nem hiszem, hogy lesz itthon megjelenése a közel jövőben! 

Képtalálat a következőre: „2017 surprises”

10. Számolás joga

Képtalálat a következőre: „hidden figures”

 Ez tipikusan az a fajta film, amit leginkább a fiatalabb, 10-14 évesek korosztálya fog igazán értékelni, meg sok fontos tanulságot megtanulni azzal kapcsolatban, hogy bármilyen álmunk is van soha nem szabad feladni őket, még akkor sem, ha előttünk senki nem csinálta meg, mert minden, ami létezik a történelemben meg kellett egyszer csinálni először is ahhoz, hogy mások is megcsinálhassák! Maga a film nagyon közönség barát, a rasszizmussal kapcsolatban nagyon elegánsan foglalkoztak a készítők, mert a besorolása nem R-es, senem PG-13-as, hanem PG, vagyis papíron 6 éven felülieknek. Ez miatt néha előfordulhat, hogy nagyon nem természetesen viselkedik néhány karakter, mégsem annyira zavaróak ezek a jelenetek, mert mint mondtam, ez első sorban a fiatalabb korosztály számára készítették el, amit mindenki tud élvezni!

 

9. Kong: Koponya-sziget (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Képtalálat a következőre: „kong skull island”

Nem vártam semmit ettől a filmtől, főleg a 2014-es Godzilla után, éppen ezért lepett meg annyira, hogy mennyire szórakoztató filmecske volt a Reboot-olt Kong! Sok újat nem tudok a filmmel kapcsolatban hozzátenni, amit a kritikámban nem írtam már le. Egy művészien gyönyörű/látványos, izgalmas és szórakoztató kalandfilm amikből sajnálatosan egyre kevesebbet kapunk. A karakterek lehet, hogy nem emlékezetesek, viszont az apró részletek, amiket a készítők beleraktak, plusz a klisés jelenetek kifigurázása sok pluszt adott nekem hozzá a film élményhez.

 

8. A Viszkis 

Képtalálat a következőre: „a viszkis”

Ettől a filmtől szerintem nagyon sokan rettegtünk, mert hiába volt biztos rendező (Antal Nimród) kezében ez a történet, sokan attól tartottunk, hogy egy unalmas, túl dramatizált film lesz, ahol hősként fogják Ambrus Attilát a tettei miatt beállítani, míg olyan dolgokat tett, amivel több tucat/száz ember életét tette tönkre. Ehhez képest nagyon jól balanszírozott a két véglet között. Nem helyeselte mind azt, amit Attila tett, de el sem ítélte, miután megtudtuk a háttértörténetét. Ha pedig ez még nem volna elég, egy olyan akció filmet kaptunk a pénzünkért, ami nem csak magyar színvonalban elsőosztályú, de világ szinten is megállja a helyét! Az pedig semmit nem ront az élményen, ha korábban már ismerted a történetet, mert a nyitány után rájössz, hogy nem csak nem lesz időd gondolkodni azon, hogy mikor jönnek azok a dolgok, amikről tudod, hogy még nem történtek meg, hanem még lélegezni sem.

 

7. Barry Seal: A beszállító

Képtalálat a következőre: „american made”

A 2016-os Jack Reacher 2, és a 2017-es Múmia bukása után azt gondoltam, hogy Tom Cruise kezd kiöregedni a fiatalos akcióhős szerepköréből, a Mission: Impossible lesz számára az utolsó széria, amikre még vissza fogják hívni, még néhány alkalomma. Erre megjelenik a valós eseményeket feldolgozó Barry Seal-el, aki az egyik leghihetetlenebb fegyvercsempész volt a történelemben, akivel olyan dolgok történtek meg, amiket nem is gondolnánk. Például néhány évvel a halála előtt annyi pénzzel rendelkezett, hogy már sehova nem tudta elrejteni, még a hátsó kertbe sem, mert a többi zsák pénz már elfoglalta a helyet és nem volt annyi ideje arra, hogy az összes pénzt kimossa. És ez még csak egy apró részlet volt Seal őrült életéből, amit mindenkinek érdemes megnézni, akik szeretik a Haverok fegyverben stílusú, egész életet elmesélő őrült történeteket, amik tényleg megtörténtek!

6. Tűnj el!

Képtalálat a következőre: „get out poster”

Hangos volt a tavalyi év ettől a filmtől, és miután megnéztem már értem, hogy miért! Egy komolyan gondolt horror szatíra, ahol a humoros, már-már vígjátékba, sőt paródiákba illő jelenetek egyáltalán nem lógtak ki a filmből. Ez tipikusan az a fajta film, amiről sajnos nem lehet túl sokat beszélni, mert akkor masszív Spoilerekbe ütköznék, a lényeg az, hogy a Tűnj el! egy nagyon friss, izgalmas és marha szórakoztató horror film a jobbik fajtából!

 

5. Élet (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Képtalálat a következőre: „life movie”

Erről a filmről is elmondtam mindent a kritikámban! Egy sokszor látott, mégis nagyon friss horror film, ami egyedül a szörnyével képes volt kreatívan elmesélni és végig vezetni egy történetet. Az vicc az egészben pedig az-az, hogy amikor megjelent az emberek még azon viccelődtek, hogy ha az Alien: Covenant rossz lesz, akkor ez lesz a jobb Alien film a kettő közül. Milyen szomorú, hogy végül beigazolódott ez a komolytalan poén, mert a Covenant tényleg egy olyan katyvasz volt, hogy a mostani híreket olvasva már nem biztos, hogy lesz abból a szériából egy harmadik rész.

 

4. Logan Lucky - A tuti balhé

Kapcsolódó kép

 Ezt a filmet sajnos nem tudtam megnézni a moziban, de nem azért, mert nem akartam, hanem azért, mert nálunk csak egy hétig adták, és azon a héten egy másik filmet néztem éppen és úgy voltam vele, hogy majd a következő héten majd bepótolom, erre az a kellemetlen meglepetés ért, hogy levették a műsorról! És ezek után csodálkoznak, hogy megbukott a film? Ez nagyon sajnálatos, mert számomra a Baby Driver mellett ez volt az egyik legszórakoztatóbb film, amit tavaly láttam! Egy Ocean's Eleven stílusú, amit nem mellesleg annak a rendezője készített, pénz rablós film a jobbik fajtából, ahol valójában nem a sztori köti le az embert, hanem a nagyon változatos és szerethető karakterek. A filmnek nagyon jó a tempója, ami azért érdekes, mert nem egy gyors, kapkodós film, mint a Baby Driver, viszont a dialógusok olyanok, amiket öröm hallgatni, és olyan beszólásokat dobnak a karakterek oda-vissza egymáshoz, hogy öröm őket hallgatni. Ennek a filmnek személyisége van! Gyönyörű az operatőri munka, a színészek nagyszerűek, a rablás pedig nagyon kreatív, egy igazi gyöngyszem a jobbik fajtából, ami sajnálatos, hogy mára senki sem beszél róla.

 

3. Volt egyszer egy Venice

Képtalálat a következőre: „once upon a time in venice”

Az IMDB pontszáma és a külföldi kritikák alapján biztosan nem néztem volna meg. Mégis, amikor hallottam, hogy a Filmbarátok Podcast tagjai lelkesen ajánlják kíváncsi lettem, hogy mégis mi lehet benne annyira jó? Nem is kellett csalódnom, mert ez a film egy nagyon elborúlt élőszereplős GTA film a marha vicces fajtából! Annyi hülyeség történik benne, annyira szórakoztatóak a jelenetek, annyira vicces a film, hogy egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ennyit nevetek rajta. A történet valójában nem fontos, mert annyi a lényeg, hogy Bruce Willis karaktere, aki nem mellesleg évek óta nem volt annyira jó egy filmben, mint itt, feladatokat/küldetéseket vállal el csak azért, hogy visszaszerezze az elrabolt kutyáját! Nem szeretnék elárulni semmit, hogy mi mindent kell csinálnia, mert kész őrület ez a film, a lényeg az, hogy ilyet még nem láttatok.

 

2. Alsógatyás Kapitány: Az első nagyon nagy film (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Kapcsolódó kép

A kritikámban mindent elmondtam, amit lehet! Nem vártam semmit ettől a filmtől, már maga a cím elrettentő lehet a legtöbb ember számára, főleg a Dreamworks másik, egyébként hasonlónak tűnő filmje, a Bébi úr után. Azonban ez sokkal frissebb, vizuálisan érdekesebb, logikusabb, és a legfontosabb... VICCESEBB!!! Nagyon sajnálom, hogy nem láthattam a moziban, de nálunk ezt a filmet le se adták! Tudom, hogy nem a mienk a legnagyobb mozi az országban, de nehogy már csak a nagy közönség filmeket kelljen állandóan a moziban nézni! Az olyan filmek, mint az év másik hatalmas meglepetése, a Testről és lélekről is csak nagyon rövid vetítéseket kapnak nálunk, nem csoda, hogy ennyire szegényesek a mozis élményeim, amiknek a 90%-a Hollywoodi Blockbuster-ekből állt. Remélem ez a tendencia idővel meg fog változni.

 

1. Brawl in Cell Block 99

Kapcsolódó kép

 Ezt a filmet szerintem nagyon sokan nem ismerik, és részletesebben majd a kedvenc filmjeim listáján beszélek róla, ha nem okoz gondot. Nagyon röviden azt tudom mondani, hogy az ilyen filmek miatt érdemes a Netflix filmeknek is figyelmet szentelni, mert ezek azok az alkotások, amiknek manapság már nem biztos, hogy lenne közönsége a mozikban. Egy, a 70-es évek stílusát (pl: Piszkos Harry, Bosszúvágy) megidéző, lassú, karakterközpontú thriller/dráma a legjobbik fajtából zseniális színészi alakítással Vice Vaughn részéről. Nagyon sok embernek nem fog tetszeni, ez kétségtelen, viszont aki rajong a régi filmek stílusáért, azoknak feltétlenul ajánlom a megnézését, mert egy nehéz, de emlékezetes élményben lesz részetek!

Köszönöm, hogy elolvastátok a listát, két nap múlva jelentkezek a 10 kedvenc filmemmel a 2017-es évből! Addig is, nektek mely filmek voltak azok, amiktől semmit nem vártatok, mégis egy kellemes csalódás lett belőle? Esetleg melyek voltak a legnagyobb csalódásotok? Nekem a Kingsman: Az Aranykör, Alien Covenant, Gyilkosság az Orient expresszen, annak ellenére, hogy semmit nem vártam ettől az adaptációtól,meg talán a 24 óra a halálig, mert annak az előzetese nagyon ígéretesnek tűnt, mégsem hoztak ki belőle semmit!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr4913545121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madde16 2018.01.06. 19:59:04

Boldog rossz és jó filmben gazdag új évet kívánok!
Három csalódásom volt :
1. Az Emoji film
2. Az utolsó jedi
3. John Wick 2
Várható a James Bond Halj meg máskor videókritika :) ?

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2018.01.06. 22:30:21

@madde16: Bizony a mostani videó után az következik! ;)
CinemaLion
süti beállítások módosítása