CinemaLion

2018. január 08. 10:00 - Tomlion

Top 10 kedvenc filmem 2017-ben!

A 2017-es év szerintem egy nagyon kellemes év volt a filmek számára, de főleg számomra! Néhány kivételt leszámítva az összes filmre eltudtam menni, amikre szerettem volna, és azok közül is csak 1-2 filmben sikerült igazán csalódnom. Ebben a listában pedig megtudhatjátok, hogy mely filmek voltak a kedvenceim a 2017-es évből! Azt még fontos megemlítenem, hogy ezek nem a legjobb filmek, amiket láttam, mert az a lista egy picikét másképpen nézne ki. Számomra ezek a filmek voltak tavaly a legemlékezetesebbek, és a kedvenceim!

Képtalálat a következőre: „2017 the end”

10. Élet (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Képtalálat a következőre: „life movie”

Egy picikét engemet is meglepett, hogy ennyire tetszett a film, hogy felkerült a 10. helyre! Egy nagyon látványos, feszült, kicseszettül izgalmas Alien stílusú Horror film, ami képes volt egyedül a lénnyel egy nagyon jó túlélő filmet elmesélnie, ami nem volt túl hosszú, ennek köszönhetően unalmas sem. 

 

9. Wind River - Gyilkos nyomon

Képtalálat a következőre: „wind river”

Taylor Sheridan, olyan filmekkel a háta mögött, mint a Sicario és a Hell or High Water, szerintem az egyik legizgalmasabb író napjainkban, aki a Neo-Western stílussal (pl: Nem vénnek való vidék) nagyon különböző, mégis érdekes dolgokra képes. Ez alól a Wind River sem kivétel, ami nem elsősorban a történetével, pontosabban a bűnténnyel alkotott maradandót, hanem a karaktereivel, akik közül mindenki nagyon igazinak érződik. Egy nagyon elgondolkodtató, nyomasztó és felkavaró film, ami nem mindenkinek fog tetszeni, de akit elkap a hangulat, annak egy felejthetetlen élményben lesz része!

 

8. Logan Lucky - A tuti balhé

Képtalálat a következőre: „logan lucky sebastian a tuti balhé”

Pontosan Én sem tudom, hogy mire számítottam a Logan Lucky-val kapcsolatban, de egy ennyire szórakoztató filmre biztosan nem! Egy tipikus pénzszerzős film, amikből már nagyon sokat láthattunk az elmúlt évek alatt, mégis a karakterek, a hangulat miatt számomra egy sokszor nézős kedvenc lesz, ami nem találta fel a spanyol viaszt, de olyan dologgal rendelkezik, amivel sok film nem... Szívvel!

 

7. A galaxis őrzői vol. 2. (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Képtalálat a következőre: „guardians of the galaxy 2”

A megjelenése idején írt kritikámban egy picikét keményebben bántam vele, mint emlékeztem, de szerintem sikerült egészen objektíven elmondanom a film erényeit és hátrányait. Akkor mégis miért került fel a listára? Nos, pontosan azért, mert nem egy tökéletes alkotásról van szó, mert annak ellenére, hogy a humor nem mindig működik, a történet pedig kevésbé epikus, mint az elődnek volt, mégis azok a dolgok, amiknek működnie kell benne, azok NAGYON jól működnek és első sorban a karakter építésről beszélek. A Pókember: Hazatérés-el és a Thor: Ragnarök-el az volt a legnagyobb bajom, hogy nem maradtak meg a fejemben. Szórakoztató vígjátékok voltak igazi tétek nélkül, mert egyik karakterért sem tudtam izgulni, mert ezek a filmek elsősorban a Végtelen háborút vezetik fel, nem igazán érzem ezeket önálló alkotásoknak. Például az új Thor film inkább érződött egy Galaxis Őrzői filmnek humor és látvány tekintetében, viszont a karakter pillanatokban konkrétan szegényebb volt, mint az előző kettő Thor film, amik az MCU legkevésbé emlékezetes filmjeihez tartoznak, mégis néhány karaker pillanat azóta is megmaradt, míg az új filmre néhány poén és a kifejezetten gyenge fő gonosz kivételével már nem nagyon emlékszem. A Galaxis Őrzői filmekben viszont, ha nem működik a humor, akkor van egy olyan karakter pillanat, ami kárpótol azért, hogy nem nevettem korábban. Ebben a szériában bármi megtörténhet, nem csak a világában, hanem a karaktereivel, mert nem kötődnek (még) túl szorosan az MCU-hoz! Nagy valószínűséggel lesz belőle egy CinemaLion bemutató! ;)

 

6. John Wick: 2. felvonás (A filmről írt kritikámat ITT elolvashatjátok!)

Képtalálat a következőre: „john wick 2”

Annak ellenére, hogy a tavalyi év nagyon sok tekintetben egy jó év volt, addig az akció filmek tekintetében nem. A Dunkirk kivételével túl sok emlékezetes alkotás nem született ebben a műfajban. Az Atom szőkében voltak idén talán a legjobb akció jelenetek, de a sztori annyira gyenge volt, hogy a megnézése után ott maradt egy nagyon savanyú íz a számban, ami miatt nem szívesen emlékezek vissza a filmre, a többi alkotás pedig (A külföldi, Majmok bolygója: Háború, Dunkirk, Lego Batman, képregényfilmek) inkább a műfajukban voltak erősebbek, voltak jó akció jeleneteik, de nem abban jeleskedtek igazán. Ellenben a John Wick 2. mindent jól csinált, amit az előde, és amit egy jó folytatásnak csinálnia kell. Nem ismételte meg és nem gyalázta meg az első filmet, sőt technikai szempontból még az első részt is sikerült a szememben túlszárnyalnia, a világát kellően építette, mégsem árulta el minden titkát, valamint egy ütős finálét ígér a harmadik felvonás. Sokaknak a logikai dolgok (mindenki egy bérgyilkos) miatt jött be kevésbé a második felvonás, de számomra ez semmit nem rontott le az élményből, mert tudom, hogy ez egy ostoba akció széria, nem kell, és nem is szabad gondolkodni rajta, ennek köszönhetően nem egy Atom szőke, ahol halálra unom magamat a játékidő alatt.  

 

5. Brawl in Cell Block 99

Kapcsolódó kép

Nagyon röviden... A film egy néhai boxolóról Bradley Thomas-ról szól, aki drog ügyletekben az egyik akció során, önhibáján kívül lebukik és börtönbe kerül. Azonban, akiknek le kellett volna szállítania az árút elrabolták a terhes feleségét és azzal fenyegetik, hogy megölik őket, ha nem intéz el valakit a börtönben. A leírással ellentétben ez nem egy John Wick stílusú ostoba akció film, hanem egy lassú, a 70-es évek Grindhouse, Piszkos Harry, Bosszúvágy stílusát idéző karakterdráma a legjobbik fajtából. Hosszú vágásokkal mutatja be, elsősorban Vince Vaughn szemszögéből az eseményeket, például a börtön regisztrációnak a kínkeservesen hosszú folyamatát, és a reakcióit a szituációkra. Amikor pedig az akciókról van szó, azok mindegyike nyers és brutális, amiket gyönyörű, hosszú snitteken keresztül láthatunk, amik egy John Wick-el vagy Aton szőkével ellentétben nem jó nézni őket, hanem már kegyetlen és sajnáljuk a főszereplőt, hogy ilyeneken kell keresztül mennie csak azért mert néhány idióta nem bírt magával. Nem hiszem, hogy sokaknak fog a film tetszeni, de akit az első 5-10 perc megfog, az nem fog csalódni!

 

4. A Viszkis 

Kapcsolódó kép

Ettől a filmtől szerintem nagyon sokan rettegtünk, mert hiába volt biztos rendező (Antal Nimród) kezében ez a történet, sokan attól tartottunk, hogy egy unalmas, túl dramatizált film lesz, ahol hősként fogják Ambrus Attilát a tettei miatt beállítani, míg olyan dolgokat tett, amivel több tucat/száz ember életét tette tönkre. Ehhez képest nagyon jól balanszírozott a két véglet között. Nem helyeselte mind azt, amit Attila tett, de el sem ítélte, miután megtudtuk a háttér történetét. Ha pedig ez még nem volna elég, egy olyan akció filmet kaptunk a pénzünkért, ami nem csak magyar színvonalban elsőosztályú, de világ szinten is megállja a helyét! Az pedig semmit nem ront az élményen, ha korábban már ismerted a történetet, mert a nyitány után rájössz, hogy nem csak nem lesz időd gondolkodni azon, hogy mikor jönnek azok a dolgok, amikről tudod, hogy még nem történtek meg, hanem még lélegezni sem. 

 

3. Szárnyas fejvadász 2049 

Képtalálat a következőre: „blade runner 2049”

Soha nem tagadtam, hogy ez első részért nem vagyok oda. Amikor először néztem a látvány kivételével semmi nem tetszett, de mikor már másodszorra néztem már kezdtem látni benne az erényeit is, amik miatt egy klasszikus lett, de számomra a teljes második harmad, amikor nem a replikánsok történetével foglalkozott egyszerűen untam az egészet, mert a nyomozós munka nem egy nagy szám, a szerelmi szál szerintem förtelmesen lett kivitelezve, amin nem segített azt sem, hogy a színészek is utálták egymást, a film témáit pedig az elmúlt néhány évben már láttam, sokkal jobban felépített filmekben (A nő, Ex Machina). Ellenben a második rész le vett a lábamról és sikerült megértenem, hogy a rajongók mit láthattak az első részben! Itt minden működik, ami az első részben nem, és ami ott működött (látvány és hangulat) az itt is megállja a helyét és odahelyezhető az első rész mellé! Ezt kell egy jó folytatásnak csinálnia!

 

2. Baby Driver (A filmről írt minikritikámat ITT elolvashatjátok!)

Kapcsolódó kép

Engemet is meglepett, hogy ennyire tetszett a Baby Driver! Hiába számít egy gyengébb alkotásnak Wright korábbi filmjeihez képest, mégis ez lett az a filmje, ami közönség siker lett bevételek szempontjából is, mert sokkal közönség barátabb volt, mint az előző két filmje! A Baby Driver-re a professzionalizmus mesterfoka a legjobb szó! 34 millió dollárból képesek voltak olyan izgalmas és laza autósüldözéseket megalkotni, amikre a több 100 millió dollárokból készített Halálos Iramba széria oda adná a fél karját, hogy fele annyira király üldözéses jelenetekkel rendelkezhessen. Wright rendezése mutatja meg a legjobban, hogy nem attól lesz egy film jó, hogy mennyiből készült (lásd: Transformers 5.), hanem attól, hogy milyen stáb áll a háttér munkálatokban. A Baby Driver egy rengetegszer újranézhetős, igazi feel good mozi a legjobb fajtából, amit számomra a 2017-es év nyújthatott! 

 

1. Logan (A filmről készített videómat ITT megnézhetitek!)

Képtalálat a következőre: „logan”

Sok újat nem tudok hozzáfűzni, amit a videómban nem mondtam már el. A Sötét lovag óta az egyik legjobb szuperhősfilm, ami valójában nem egy szuperhősfilm. Fogta a műfaj kliséket és kidobta az ablakon, így egy western lett belőle. Az R-es besorolás nem csak azért kellett erre a történetre, hogy kaphassunk néhány véres akció jelenetet, hanem a film témája, és az állandó, halált átható atmoszféra miatt. Hugh Jackman és Patrick Stewart szerintem életük legjobb alakítását hozták, de a Laurát alakító Dafne Keen is nagyszerű volt, nem csak az akció jelenetekben, hanem a csendesebb pillanataiban is, amikor beszéd nélkül kellett több különböző érzelmet kifejeznie. Ez a film az élő példája annak, hogy ha a képregény filmek időszaka véget fog érni ez lesz az-az alkotás, amit bármikor újra lehet nézni és nem feltétlenül kell a korábbi filmek ismerete ahhoz, hogy bárki élvezhesse.

 

Köszöntem az egész éves figyelmet, remélem tetszettek a listák, amikkel jelentkeztem. Nektek mely filmek voltak a tavalyi évből a kedvencetek? 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5013555819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2018.01.08. 14:39:55

Mondjuk nekem a Martfűi Rém jobban bejött, mint a Viszkis, de szép korrekt lista! ;)

Mangekyo22 2018.01.08. 14:41:12

@Mangekyo22: Elnézést, eltévesztettem a dátumot. A Martfúi Rém 2016-os, de nem rég néztem meg újra DVD-én és emiatt siklottam át. XD

madde16 2018.01.08. 15:35:22

Majmok Bolygója Háború, Lego Batman/Ninjago, Logan, Gru 3
A tavalyi széria eléggé jól sikerül még eléggé sokat kell pótolnom:
(Dunkirk, Baby Driver, Wind River, Blade Runner 2049, Kingsman 2, Viszkis stb...)
CinemaLion
süti beállítások módosítása