CinemaLion

2019. július 01. 12:30 - Tomlion

Filmes napló: 2019 Június

Sziasztok! Újabb hónap, újabb filmek. A megszokott módon itt néhány mondatban elolvashatjátok, hogy az előző hónapban miket néztem meg. Ebben a hónapban sajnos eléggé inaktív voltam, aminek nagy oka a munkahelyi és az otthoni feladatok voltak. Ennek hatására sajnos mindig volt valami meló, aminek hatására mindig ki voltam fáradva és túlzottan intellektuális filmekre nem igazán volt túl sok erőm. Éppen ezért a hónap második felében elkezdtem megnézni a 80-as években Reboot-olt Godzilla szériát a Heisei korszakkal, aminek hatására gyorsan rákaptam ezen filmek ízére és több Kaiju filmet kezdtem el nézni, amikről röviden olvashattok. A korábban már látott, újra nézett filmeket egy nagy X-el jelölöm!

603365372953958.jpg

Óceánok úrnői 10/4 (A biztató nyitány után hamar érdektelenségbe fulladt. Túl sok, érdektelen karakter és történetszál, a CGI nem a legerősebb, de maga a sztori a hülyeségeivel egész egyszerűen elvesztett engem.)

ARQ 10/7 (Egy nagyon kellemes, de szerintem nem kiemelkedő, csupán egy átlagos időhurkos film. A befejezésnél reméltem, hogy tökösebbek lesznek, de ezt már megszokhattuk a műfajon belül. Ha van egy unalmas délutánotok, akkor nyugodtan megnézhetitek, csak ne várjatok tőle egy mesterművet.)

The Kid Who Would Be King 10/10 (Az előzetes láttán a moziban akartam megnézni, amitől a forgalmazók megfosztottak. Ezt soha nem bocsájtom meg nekik, mert nem csak a legjobb Arthur király adaptációnak tartom, ami az eredeti történetnek a szellemiségét nagyon jól adja vissza, de számomra ez az év egyik legjobb filmje!)

Világ pereme 10/4 (Ez előző film után igen lelkesen neki álltam a Thor egyik írójának és a Terminátor: Megváltás rendezőjének a gyerekfilmjétől, ami a "The Kid Who Would Be King"-hez hasonlóan a 80-as évek gyerek kalandfilmjeinek a stílusát szerette volna visszahozni, amire a Netflix rá is bólintott, így a forgatókönyv szinte eredeti verziójában megfilmesítésre került. Itt kezdődnek a gondok, mert a forgatókönyv olyan szinten nem működik, hogy az valami szörnyű!!! A gyerekek közötti kémia rémesen erőltetett, konkrétan az a néhány felnőtt karakter, akik szerepelnek messze a legszórakoztatóbbak, maga a rendezés pedig olyan szinten dúrva, hogy rossz volt nézni, mert ez a film már majdnem elmehetne egy 18-as karikás filmnek is, ha a szereplők kimondanák többször is a "Fuck"-ot. Rémes egy film, amire egy nap biztosan vissza fogok térni videó formájában!) 

hero_rim-world-2019.jpg

Kaliforniai rémálom 10/10 X (Ismételten megnéztem ezt a remek filmet, aminek a bemutatóját ITT megnézhetitek!)

Time Share 10/5 (Nagyon érdekes az alapkoncepció, de sajnos a jó rendezés ellenére egy rendkívül érdektelen produkció, amit nyugodtan ki lehet hagyni!)

Péntek 13 (V) 10/5 (Mint szórakozási faktor, torony magasan ez eddig a legszórakoztatóbb és a legérdekesebb a 4. rész visszatérő szereplője Tommy miatt. De a végső csavar akkora egy hülyeség cseszed, hogy sajnos sokat ront az összképen! Legalább nem volt unalmas.)

Ház a kísértet hegyen (1959) 10/7 (Egy rendkívül atmoszferikus, klasszikus horror, ami egy picit logikátlan és következetlen, valamint mai szemmel nézve túl rövidnek éreztem, de végül is egy kellemes időtöltés, amiben van néhány nagyon hatásos ijesztgetés.)

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 10/8 (Eredetileg csak a második részt akartam meg nézni, de egész egyszerűen nem bírtam magammal és rögtön megnéztem a befejező részt is, mert annyira jók ezek a filmek!)

A Karib-tenger kalózai: A világ végén 10/9 (Miről beszéltek, hogy van még két folytatás? Csak képzelődtök!) XD

at_world_s_end_by_thedemonknight-d30ypdd.jpg

Godzilla vs Mechagodzilla (1974) 10/5 (A 80-as években újra élesztett széria előtt úgy éreztem előtte még megnézek az eredeti Showa korszakból egy Godzilla, filmet, és erre esett a választásom. Egy alig 84 perces szösszenet kb. 25 percnyi szörnyes bunyóval és pusztítással. A maradék egy óra egy uncsi emberes szál, de mivel nem egy két órás filmről van szó, mint az amerikai filmek, egész egyszerűen elrepül vele az idő!)

Apostle 10/8 X (Második nézésre is egy hatalmas film, mert olyan részleteket vettem most észre ez alkalommal, amik első nézésre elrepültek a fejel mellett.)

Péntek 10 (VI) 10/8 (Eddig csak ócsároltam ezt a szériát, de az eddigi szenvedéseimnek végül meg lett a gyümölcse, mert a 6. rész egész egyszerűen egy királyság az elejétől a legvégéig!!! Nem rejtegették a zombi Jason-t a kamerák elől, hanem mind végig láthattuk teljes valójában. Ez alkalommal ténylegesen egy antihős szerepét tölti be, de van egy remek ellenlábasa, a visszatérő Tommy szerepében is, akinek a történetszála a korábbi filmekével ellentétben nem érződött fölösleges időhúzásnak. Ha csak egy filmet kellene ajánlanom ebből a szériából, akkor az mindenképpen ez, mert az elejétől a végéig szórakoztató tudott maradni.)

lives-featured-1.jpg

Lázadás a Bountyn 10/9 (Tetszett a 84-es Remake Mel Gibsonal és Anthony Hopkins-al, de az 1962-es eredeti Marlon Brando és Trevor Howard főszereplésével egész egyszerűen felmossa vele a padlót! Egy három órás epikus történet, amit ha túl hosszúnak éreztek, akkor ajánlom a 84-es adaptációt, de azt kell mondanom, hogy ennek a filmnek a befejezése mérföldekkel jobb, mint amit a Remake nyújt!)

Dawn of the Dead (1978) 10/3 (Nem tudom mikor volt utoljára film, amin akkorát csalódtam volna, mint ezen a kultikus zombi filmen. És nem a mai zombi filmekhez vagy a Remake-hez képest volt egy csalódás, hanem az előde, az eredeti "Night of the living Dead"-hez képest, ami egy klasszisokkal jobb horror!!! Nem tudom, hogy mi történt itt, de nekem egész egyszerűen ezek a karakterek nem működtek, a szatirikus rész a korához képest is túl egyértelmű volt, a társadalom kritikáról nem is beszélve, a finálé pedig komolyan mondom mi a fene volt???)

Lángoló börtön 10/4 (Olyan karakterekért kellene izgulnom, akik hamarosan szabadulnak, de indokolatlanul kreálnak konfliktust, hogy nehezebb legyen a sorsuk? És ezért kellene izgulnom értük?)

The Return of Godzilla (1984) 10/8 (Ha eddig a pillanatig csak az amerikai Godzilla filmeket láttátok és nem tetszett egyik sem, akkor ajánlom, hogy ezzel a filmmel tegyetek egy próbát, ami a klasszikus, 1954-es Gojirának a közvetlen folytatása, ami nem vette figyelembe a többi filmet, ami az első film után készült. Szóval ez egy Reboot folytatás, mégpedig a nagyon jó fajtából! Itt Godzilla egy megállíthatatlan természeti csapás, aki 30 év távollét után visszajött, amivel az embereknek boldogulniuk kell, bár ez esetben már fel voltak készülve. A címszereplő szörny itt egy igazi kolosszus, amit a nagyszerű makett munkának és jelmeznek köszönhetően sikeresen eladják a nézőnek, hogy bizony ez a szörny egy Isten, amit segíti a remek zenei aláfestés és a hangeffektek, hogy ezt el is higgyük. A 2014-es filmben konkrétan voltak jelenetek, amiket szerintem innen merítettek! Ennek az alkotásnak viszont az a legnagyobb előnye, hogy az amerikai filmekkel ellentétben ez csak 80 perces, tehát nem kell az emberi szállal olyan hosszú ideig foglalkozni, annak ellenére, hogy egyáltalán nem rossz, így a film második fele konkrétan Godzilla és az emberek harcára fókuszálhat. Egy meglepően jól öregedett, mély és elgondolkodtató látvány mozi, ami nem felejt el szórakoztató is lenni.)

images_6.jpg

Hasfalmetszők 10/6 (A Filmbarátoknak köszönhetően találtam rá erre a kis független magyar horror vígjátékra, ami nem egy nagy valami, de azt amit bevállal azt sikeresen nyújtja.)

If Beale Street Could Talk 10/6 (Egy remekül megrendezett, kiváló színészekkel nagyon érzelmes -de néha már túlzottan is- szerelmes film, ami sajnos nem sztori központú, csak az érzelemre fókuszál. Emiatt viszont nincs igazán szerkezete és befejezése sem igazán. Nem rossz film egyáltalán, sőt művészfilmként kiemelkedőnek is lehetne mondani, de ez a történet végképp nem igényelte a két órát.)

Anglia csata (1969) 10/5 (Lehet, hogy látvány és légi csaták szintjén mind a mai napig nagyon erős, de karakterek, struktúra, és a legrosszabb, HUMOR (!!!) tekintetében egy rendkívül frusztráló élmény volt és egy hatalmas csalódás!)

Kálvária 10/9 (Ezt még emésztenem kell, mert rendkívül mély, elgondolkodtató, mégis élvezetes alkotás.)

s1215473e321c4efd54b246d9ea99374a9e329b4d9.png

Egy csodálatos elme 10/8 (Nem tudtam pontosan mit fogok látni, de nem gondoltam volna, hogy egy ennyire kellemes, picit nyálas, de fordulatokban gazdag ez a történet!)

Dragged Across Concrete 10/9 (S. Craig Zahler ezen alkotása számomra második alkalommal még élvezetesebb volt, nagyrészt a szórakoztató dialógusaiknak köszönhetően! Nálam eddig minden betalált, amit megnéztem tőle, és remélem ez a siker széria nem egy hamar fog véget érni.)

G.O.R.A. 10/3 (Egy Török sci-fi komédia az unalmas fajtából. Az első néhány perc alapján még arra számítottam egy vicces hülyeség lesz, de olyan szinten fárasztó, unalmas és hosszú, hogy senkinek nem tudom ajánlani.)

Felperzselt föld 10/8 (Egy rendkívül nehéz krími, és háborús dráma Denis Villeneuve-től, ami olyan szintű sokk volt számomra, hogy ilyenben nagyon ritkán részesülök, hogy percekig csak a stáblistát bámulom a döbbenettől. Még emésztenem kell, de biztosra vehetem, hogy második nézésre egy teljesen másfajta élményt fog nyújtani!)

A csillagvadász: Orin legendája 10/5 (Egy Star Wars klón a 80-as évekből, aminek korrekt a látványa, de minimum egy trilógiányi történetet és karakter fejlődést mesélést el alig több, mint 95 percben! Egy kis gagyi, de bizonyos mertékig szerethető is.)

tumblr_pni8wv5jfk1ueapts_1280.jpg

Csernobil 10/9 (Hiába, a Hype vonat engemet is elkapott, így két nap alatt megnéztem, ezt a nagyon erős szériát. Lelkiekben nem küldött padlóra, mint sok más embert, akit ismerek, ettől függetlenül egy fontos sorozat, ami nem véletlenül kapja a rengeteg kritikai elismeréseket és a közönség tiszteletét.)

Godzilla vs. Biollante 10/7 (Innentől kezdve pedig kezdetét vette a Godzilla/Kaiju maratonom a Heisei korszakkal, amit végül azért kezdtem el, mert ebben az időszakban a munka és egyéb családi események miatt kevés időm maradt intellektuálisabb filmeket nézni. Ez a film pedig követi az előző filmnek a komolyabb hangulatát, ami egy mélyebb Sci-Fi irányzatot vett fel, ami a film kontextusában működik és bizonyos szintig érzelemmel teli. Biollante egy rendkívül érdekes és egyedi szörny, ami a szérián belül nem a standartot hozza, mégis egy emlékezetes film a szérián belül.) 

Godzilla vs King Ghidorah 10/6 (Szerintem picit sem túlzok azzal, hogy ez minden idők egyik legkirályabb filmes posztere, ami egy epikus harcot ígér a két szörnyeteg között. Ezen kívánságunkat teljesíti is, minden idők egyik leglogikátlanabb időutazós történetével, ami olyan szinten banális, hogy a maga trash módján egy picit már szórakoztató. A korábbi filmekkel ellentétben viszont itt az effektek már érezhetően jobban öregedtek sajnos, főleg Ghidorah repülős jelenetei, de az emberi Cyborg-nak is vannak olyan jelenetei, amik tényleg nevetségesen lettek vizuálisan megoldva. Ennek ellenére egy szórakoztató és emlékezetes alkotás a szérián belül, amit kikapcsolt aggyal nagyon lehet élvezni.)

wp4377529.jpg

Godzilla vs Mothra (1992) 10/8 (Míg az előző film rendkívül átgondolatlan időutazós sci-fi volt néhány emlékezetes emberi pillanattal és kevés szörny bunyóval, addig ez a film inkább egy Indiana Jones-t időző, egyszerű kalandfilm, picit sem komplikált sztorival és temérdek szörny akcióval, aminek köszönhetően a legszórakoztatóbb film a Heisei korszakból. Mothra egy remek Kaiju, akinek a háttér története nagyon érdekes, éppen ezért valamikor az önálló filmjét mindenképpen be szeretném pótolni.)

Godzilla Vs MechaGodzilla (1993) 10/7 (Egy újabb szórakoztató darab , ami túl sok újat nem mutat, de továbbra is nagyon szórakoztató és szerintem mérföldekkel jobb film az eredeti Godzilla vs MechaGodzillánál.)

Godzilla vs Spacegodzilla 10/5 (Szerintem a Heisei korszak egyik leggyengébb filmje, Godzilla egyik legunalmasabb és legfantáziátlanabb ellenfelével, aminek az emberi szála is túlzottan érdektelen volt és a harcok sem nyújtottak túl sok újat. Egy nyugodtan kihagyható fejezet ebből a szériából, aminek továbbra is megvannak a remek pillanatai, de érezhetően kezd kifáradni ez a korszak.) 

df57omgx4aen28h.jpg

Godzilla vs Destroyah 10/8 (Éppen ezért a finálé mindenért kárpótolni tudott, ahol egy méltó búcsút vettünk -ideiglenesen- ettől a szériától. Destroyah egy remek szörny, aminek több alakja is van, aminek köszönhetően folyamatosan friss marad. Meglepő módon, viszont érzelmileg is meglehetősen egy erős alkotás, amit egy Godzilla filmtől végképp nem vártam.)

Shin Godzilla 10/10 (Ez a film egy újragondolása az 1954-es klasszikus Godzilla filmnek, csak a jelenben játszódik, ahol kapunk egy kisebb betekintést, hogy a Japán kormány mégis hogyan reagálna arra, ha egy óriás szörny jelenne meg a part közelében, egy szatírába álcázott politikai drámába. A korábbi Godzilla filmek láttán ez az alkotás számomra egy akkora meglepetés volt, hogy az valami elképesztő. Ennyire érdekesen, követhetően, mégis izgalmasan felépített politikai drámát régen láttam, pedig a 2014-es amerikai Remake-hez hasonlóan egy ostoba látvány filmre számítottam, pedig ennél jobban nem is különbözhetne ez az újragondolás. Itt a készítők tisztelettel nyúltak vissza az 54-es klasszikus alap elemeihez, hogy egy megállíthatatlan, félelmetes természeti csapás lesújt Japánra, ami egy egyértelmű szimbolikája a folyamatos tsunamiknak és a 2012-es Fukusimai atomerőmű-balesetnek. Ehhez mérten a látvány is lenyűgöző. Ahelyett, hogy a szörnyön kívül a létező összes pusztítást számítógépekkel csináltak volna meg, megcsinálták, hogy az épületek amik összedőlnek és a tsunamik, amiket a szörny okoz valójában makettek voltak, amiket össze illesztettek a valódi város felvételekkel, aminek köszönhetően az itteni pusztítás sokkal hihetőbb, átláthatóbb és látványosabb, mint a 160 millióból készült 2014-es adaptációban, pedig ez alig 15 millióból készült a film. Maga a szörny pedig olyan szinten egy horrorisztikus teremtmény, amire végkép nem számítottam. Hiába szerepel keveset, olyan szörnyű képsorokat láthatunk, amiktől az átlag nézők beleborzonghatnak. Nekem is volt egy-két jelenet, amit biztosan nem fogok hamar elfelejteni. Azt viszont ki kell emelnem, hogy ez egy réteg film. Ha nem érdekelnek a politikai párbeszédek és az ilyen szintű probléma megoldások, akkor valószínűleg maga a film sem fog tetszeni. De akit az első percekben bevonz a film nyomasztó, feszült hangulata, az hozzám hasonlóan nagyon fogja szeretni!)

maxresdefault-2-1.jpg

Godzilla (2014) 10/4 X (A filmről készített bemutatómat ITT nézhetitek meg!)

Péntek 13 (VII) 10/4 (A sok Godzilla film után gondoltam folytatom a Péntek 13 szériát is. A király 6. rész után pedig sajnos egy masszív csalódás, mert Jason nem egy antihős, mint a korábbi filmben, hanem ugyan azt a sablont követi mint a többi film. Az utolsó 15 perc viszont király volt az alapkoncepciónak köszönhetően!)

Gamera - Guardian of the universe (1995) 10/6 (Godzilla után úgy éreztem megismerkedek egy másik Kaiju szörnnyel szintén a Heisei korszakból, mégpedig Gamerával, a repülő teknőssel. Az emberi szál szerintem csak a sablont nyújtja, vagyis nem jó, de nem tragikus. Ellenben a szörny részek a Godzilla filmekkel ellentétben jóval erőszakosabbak, konkrétan horrorisztikus képsorokat is kapunk, ami nem véletlen, mert elsősorban az idősebb korosztálynak szánták ezt a trilógiát, amik látvány szinten is elképesztőek.)

Godzilla II - A szörnyek királya (2019) 10/5 (Ha egy hónappal korábban valaki mondta volna, hogy megfogom nézni a moziban, akkor valószínűleg kinevettem volna. De a Godzilla maraton után kedvet kaptam megnézni és azt kell mondanom, hogy vannak benne orgazmikusan király jelenetei, de olyan szintű faszságok is, amiktől legszívesebben letéptem volna a bőrt az arcomról. Bemutató hamarosan készül belőle!)

544.png

Varan the Unbelievable (1958) 10/4 (Mielőtt azt gondolnátok, hogy minden régi Kaiju filmen jól szórakozok, akkor itt egy remek ellenpélda, ami egy pofátlan Gojira koppintás nem csak struktúra szinten, de a szörny kinézete, kiáltása és zenei főtémája is nagyon hasonlít az 54-es klasszikusra, ami miatt nem véletlen, hogy mára egy elfeledett Kaiju szörny, amit nem segít az egy dimenziós, unalmas emberi karakterek. A film csak 86 perc, de két és fél órának érződik!)

Gamera 2: Attack of Legion 10/8 (Az első film után itt egy igaz meglepetésben volt részem, ahol nem csak a szörny akciók voltak elképesztőek, de meglepő módom az emberi szál is nagyon jól működött, ahol a katonaság végre nem volt tehetetlen, ami egy plusz pontnak számít a műfajon belül!)

Gamera 3: The Revenge of Iris 10/4 (Éppen ezért bizakodva néztem meg a trilógia záró darabját, ami olyan szintű csalódásként ért, hogy ezt nehéz szavakba foglalni. Az emberi szár papíron biztatónak tűnt, de kivitelezésileg nekem sajnos nem működött, az első rész visszatérő szereplői továbbra sem érdekeltek, nagyon kevés a szörny akció, aminek vannak érdekes és elismerésre méltó elemei, amit nem nagyon mutattak a korábbi Godzilla filmekben, de a korábbi filmek tudatában túlzott volt szerintem a stílus váltás. A szörny harcokban túlzottan sok CGI effektet használtak, amik mai szemmel sajnos nagyon gyorsan öregedtek, a 84-es Godzilla szerintem effektek terén még mindig kenterbe veri a Gamera 3-at hiába ambiciózus a szörnyek dizájnja sajnos túl keveset szerepelnek. Ami viszont a legnagyobb sokk ként ért, az a BEFEJEZÉS!!! A készítők hiába sejtették, hogy bevételek szempontjából nem teljesít olyan jól a széria, mint a sokkal népszerűbb Godzilla filmek, még voltak olyan pofátlanok, hogy a filmet egy Cliffhanger-el fejezték be, aminek a folytatását értelemszerűen soha nem csinálták meg. Olyan fájdalmas élmény volt ezt megnézni, mint újrázni a 2014-es Godzillát! Nagyjából értem, hogy a Gamera rajongók miért szeretik annyira ezt a részt, de őszintén, számomra, aki most ismerkedett meg a Kaiju zsánerrel azt kell mondanom, hogy csak vigyázva nézzétek meg, mert előfordulhat, hogy tetszeni fog, de a megfelelő hangulatban kell megnézni.) 

maxresdefault_21.jpg

Lake Placid 10/7 (Szégyellem ezt bevallani, de az idióta karakterek és humor ellenére kicseszettül jól szórakoztam rajta! Picit sem volt irritáló, sőt többet nevettem rajta, mint a legtöbb mai vígjátékon! Pedig ez egy szörny film! Az effektek pedig meglepően jók, de miután megtudtam, hogy Stan Winston dolgozott rajta rögtön választ kaptam minden kérdésemre. Egy igazi bűnös élvezet!)
Pacific Rim 10/9 (Mikor először láttam 5 éve tetszett (10/7). De most, miután láttam legalább egy tucat Kaiju filmet, azt kell mondanom, hogy a Monsterverse rengeteget tanulhatna ettől a filmtől! Del Toro itt megmutatta a régi Kaiju filmek iránti szeretetét és tiszteletét is! Önmagában érthető, hogy lehet kritizálni a filmet a karakterei és a sztori miatt. De a műfajból adódóan számomra most olyan szinten működött, hogy az engemet is meglepett. A szörny akciók pedig atya ég, még mindig mekkora királyság az egész! Az amerikai Godzilla filmek rengeteget tanulhatnának ettől a filmtől, mert ez egész egyszerűen felmossa velük a padlót. A neonfényeknek köszönhetően remekül használja ki a sötétséget, bár nem olyan realisztikusan, mint a 2014-es Godzilla, de mivel ez az egész sztori nem a mi világunkban játszódik sokkal könnyebb elfogadni, hogy egy óriás gép egy teherhajót használ kardnak, hogy püfölje a szörnyet! Imádtam!!!)
Gojra (1954) 10/9 (Úgy éreztem a Godzilla/Kaiju filmes maratonomat ennek a klasszikusnak az újrázásával fejezem be, ami egy sokkal mélyebb, értelmesebb és bevállalósabb alkotás, mint emlékeztem, ami egyszerre egy fontos film is a történelem szempontjából!)
godzilla-1954-1.jpg
Címkék: Filmes napló
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr6614918246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása