CinemaLion

2020. február 01. 06:00 - Tomlion

Filmes napló: 2020 Január

Sziasztok! Újabb hónap, újabb filmek. A megszokott módon itt néhány mondatban elolvashatjátok, hogy az előző hónapban miket néztem meg. A korábban már látott, újra nézett filmeket egy nagy X-el jelölöm!

0_main-new-movies-coming-out-in-january-2020.jpg 

The Social Network 10/10 (Az évtized első filmjeként úgy éreztem ideje bepótolnom 10 évvel a megjelenése után. Jobb később, mint soha, ahogyan mondani szokás! Azt hittem, hogy kapok egy érdekes filmet a facebook megalapulásának történetéről. Ehhez képest kaptam egy tragikus történetet két barát barátságának összeomlásáról, olyan dialógusokkal és rendezéssel, ami miatt tátva maradt a szám.)

The Dirt 10/9 X (Még mindig tartom, amit a Podcastben mondtam, hogy egy királyság ez a film! A 2019-es év nagy meglepetése, az év egyik legjobb jelenetével, hogy mégis hogyan telt a bandának egy normál napja a turnékon.)

Narcos 10/7 (A Netflix-nek hála végre bepótoltam, ami egy nagyon élvezetes, izgalmas és pörgős sorozat, aminek egyben ez a legnagyobb problémája is. A gond, hogy ez a történet 30 epizódban, amit 3 évadon keresztül meséltek el egyszerűen édes kevés egy minimum 10 éven át tartó megtörtént eseteket feldolgozó történet elmesélésére. Egyedül Escobar történetére kellett volna minimum 4-5 évadot fordítani, az utolsó évadra pedig minimum kettőt! Az elején még nagyon izgalmas volt ez a pörgős tempó a rendezés és a forgatókönyveknek hála, de a második évad végére már nagyon fárasztó lett és sajnáltam, hogy súlyos drámai eseményeken gyorsan végig ment a történet, míg a régi sorozat rendszerben még a 2000-es évek közepénél rászánták volna az időt. A 3. évad annyira rossz szájízt hagyott bennem, hogy a Narcos: Mexico-ra egy ideig teljesen elvette a kedvemet. Egynek jó volt, az első két évadot biztos, hogy évek múlva újra fogom nézni, csak ez az utolsó évad tényleg egy mellé nyúlás volt.) 

narcos.jpg

Knives Out 10/10 (Ez a film remélem olyan lesz a krimi műfaj moziban való újbóli elterjedéséhez, mint a "Kaliforniai álom" volt a musical-ekre, mert több ilyen mozi élményt szeretnék átélni. IMÁDTAM minden egyes percét. A forgatókönyvet, a színészeket, a rendezést, a fordulatokat, az érzelmeket, a humort és még sorolhatnám. Még egy ideig adni fogják a mozik, úgyhogy, aki még teheti menjen el egy vetítésre! A Podcast adásunkban ITT kibeszéltük.)

The Kid Who Would Be King 10/9 X (Ennek a filmnek a rajongója vagyok! Egy olyan gyerekfilm, mint annak idején az E.T., a Goonies és társai voltak a 80-as években, amiért gyerekként oda, meg vissza lettem volna. Egy igazságérzettel rendelkező főszereplő, remek látvány és karakterek, emiatt a szememben a legjobb Arthur király filmesített változata! Pontosan, az 1981-es "Excalibur" nem tetszett.)  

Anchorman 10/8 (Most láttam először Adam McKay legismertebb vígjátékát, ami néha jobban hasonlított a klasszikus stílusú paródiákra, mint a mai vígjátékokra. Nagyon vicces, a színészek elevenek, mindenképpen csak ajánlani tudom!)

A nagy dobás 10/9 X (Az "Anchorman" után pedig kedvet is kaptam az első McKay filmre, amit láttam, amit mozi óta először néztem újra és meglepett, hogy a bonyolult témája ellenére mennyire egy maradandó élményt nyújtott és egy picit sajnálom, hogy nem ez a film nyerte annak idején az Oscar-on a legjobb filmnek járó elismerést!) 

the-big-short-wide-crop_1400_0.jpg

A segítség 10/7 (Egy kellemes és fontos témáról szóló film, ami remek pillanatokkal rendelkezik. Egy picit túl hosszú és a később készített "A számolás joga" nekem jobban is tetszett, ami hasonló témával foglalkozott. Egy megnézést -eredeti nyelven- viszont mindenképpen megér.)

1922. 10/7 (A jobb Stephen King adaptációk táborát erősíti ez az alkotás, ami a bűnhődés témájával foglalkozik, ahol egy gonosz cselekedet egy lavinányi eseménysort indít el King stílusához méltó rémálom szerű, szimbolikus jeleneteivel. Patkány filmben ennyire undorító szerintem még sosem volt.)

Bonnie és Clyde 10/4 (Elismerem, sőt tisztelem kulturális és a filmiparra tett hatásait. Ettől viszont nem kell szeretnem. Jók a színészek, de a karakterek egy dimenziósak, a vágás néha gyötrelem, a zene választás pedig néha kész röhej volt. Régen szenvedtem ennyit egy filmen, bár azt elismerem, hogy a befejezés a korát tekintve tényleg nagyon merész volt! 

The Highwaymen 10/8 (Ez a film sokkal jobban átadta, hogy Bonnie és Clyde mennyire borzalmas emberek voltak nem úgy, mint a 67-es klasszikusban pedig itt alig néhány percet szerepeltek és akkor is csak hátulról vagy a távolból láttuk őket. Egy nagyon lassú, a 70-es éveket megidéző hajtóvadászatos krimi, ami engemet már az első perctől kezdve magával ragadott! Kevin Costner szerintem évek óta nem volt annyira jó, mint itt, a karaktereik érdekesek és pont annyit tudunk meg róluk amitől érdekesek lesznek, mégsem mondanak el róluk mindent. Itt a filmnek még azt is sikerült jobban bemutatniuk, hogy annak idején az emberek miért tartották hősöknek a bűnöző párost, ami az eredeti filmből nem derült ki, mégsem idealizálták őket, ami sokkal igazságosabb az áldozatokra nézve. A 2019-es év egyik legalul értékeltebb filmje!)

movie.jpg

Ollókezű Edward 10/6 (Egy nagyon kellemes hangulatú családi film egy nagyon erőltetett fináléval, ami tönkre vágja ezt a szép történetet. A szándékot látom benne mit is akartak elérni vele, de olyan gyorsan történt minden, hogy idegesítő volt!)

A hentes, a kurva és a félszemű 10/7 (Egy hangulat film, ami nagyon lassú és néha ismétlődő is, azonban kiválók színészekkel kapunk egy nem mindennapi magyar filmet, ahol a 18-as karikát szó szerint kell érteni. Megjegyezném, hogy nem egy közönség film, mint a Martfűi rém volt, sokkal közelebb áll a legtöbb A24 stúdió művészfilmjeihez, mint egy átlag magyar kommersz mozihoz!)

War Witch 10/6 (Néhányszor már látott történet a háború sújtotta Afrikában. Sok újat nem mutat, nem fogok rá évek múlva emlékezni, egynek viszont korrekt volt.)

A kicsi kocsi újra a régi 10/7 X (Az 1968-as film TV filmes remake-jének lehet tekinteni, és mivel Bruce Campbell szerepel benne és menőn béna benne, annyival elragadóbb ez a film!)

Kicsi kocsi - Tele a tank 10/6 X (Avagy a Rocky 4 mellett "Montage: A film". Majd részletek a Retrospektívben, amiről tudom, hogy Januárra ígértem, de családi és egyéb dolgok miatt egy picit késni fog.)

p01gmgd2.jpg

Botrány 10/7 (Fontos és aktuális témáról készített film jó színészekkel. De az amerikai televízió egy olyan világ amiben nem vagyok benne, így sok eleme nem volt tiszta és őszintén jövőre ilyenkor egy jelenet kivételével nem fogok emlékezni, hogy valaha megnéztem. Tisztes iparos munka!) 

A szórakozott professzor (1961) 10/6 (A főszereplő nem a legszimpatikusabb, a poénok és a jelenetek néha túl nyújtottak, az effektek sem öregedtek a legjobban, emiatt viszont néha hasfal szaggatóan vicces! Eltudom képzelni, hogy sokaknak ez a film olyan, mint nekem a "Kicsi kocsi" filmek, tehát ha nem nőttél fel rajta nem biztos, hogy tetszeni fog, de megvan a 60-as évek gyerekfilmjeinek a bája, amire nem lehet haragudni még az idegesítő főszereplő ellenére sem.)

Árok 10/7 (Egy teljesen jó túlélő horror, ami egy nagyon kellemes hosszal és hangulattal rendelkezik. Maga a rendezés például néha annyira hatásos volt, hogy csak az utolsó 20-25 percre jutott az eszembe, hogy ez egy PG-13-as horror. Nem egy "Life", de szórakoztató, amit a Podcastben részletesebben is kibeszéltünk ITT!)

underwater-movie-review-2019-800x445-1.jpg

Időzített bomba 10/6 (Egy teljesen korrekt, sablonos 90-es évekbeli akció thriller remek színészekkel és egy kiváló Alan Silvestri soundtrack-el.)

Evilenko 10/6 (Valós és fiktív elemekkel rendelkező orosz sorozatgyilkosról szóló film, egy remek Malcolm McDowell-el és egy TV filmhez hasonló vizualitással és megvalósítási elemekkel, aminek mégis van egy fura és egyben érdekfeszítő hangulata. Nem egy mestermű, de a megszokott sorozatgyilkos témát ilyen tálalásban még nem láttam.)

Valkűr 10/6 (Tipikusan az a fajta Német történelmet bemutató film, amit nehezen tudok élvezni, mert ez elsősorban egy amerikai produkció! Most komolyan, egy Tom Cruise egy ilyen film főszerepére???)

Uncut Gems 10/8 (Ha szeretted ugyan ezen rendezőktől a "Good Time"-ot akkor ezért is oda meg vissza leszel, de ha nem tetszett, akkor nagy valószínűséggel ez a film sem fog tetszeni. Sandler pedig egy rohadék, mert még mindig tud jó alakítást kihozni magából csak nem érdekli!)

adam_sandler_bling_in_uncut_gems.jpg

Abgeschnitten 10/8 (Talán az egyik legjobb Sebastian Fitzek adaptáció, amit láthattam! Egy igen feszült, nagyon nyomasztó, horror filmes hangulattal rendelkező, felkavaró krimi, ami van olyan jó, mint az eredeti könyv.)

A város hercege 10/7 (Talán az egyik első korrupt rendőrös sztori, amit már rengetegszer láthattunk filmben és sorozatban egyaránt. Maga a film nagyon jó, bár a temérdek név között néha elveszítettem a fonalat, a személyes dráma sem mindig a legerősebb, de egy nézést mindenképp megérdemel.)

The Peanut Butter Falcon 10/8 (Egész végig egy hatalmas vigyorral néztem! Egy igazi Feel-Good film, ami néha egy hátrány is, de maga a tanulsága annyira fontos, hogy nem lehet nem szeretni! Mondhatnám, hogy ez az alkotás egy spirituális folytatása a "Brigsby mackó"-nak, szóval ha az a film tetszett, akkor ezzel is megtaláljátok a számításotokat.)

Terminator - Dark Fate 10/2 (Még mindig rühellem a Genisys-t, de a francba ez a film konkrétan olyan volt, mint a Disney Remake-ek, hogy újra elmesélték az első rész történetét, csak ez esetben MASSZÍVAN a Girl Power-t nyomták le a torkunkon!!!)

terminator-header.jpg

Gridiron Gang 10/8 (Egy igazán inspiráló megtörtént esetet feldolgozó film, ami sok újat nem mutat a műfajon belül, de mivel valóban is megtörtént a cselekménynek annál nagyobb súlya van a szereplőkre nézve. Dwayne Johnson-on pedig őszintén pozitívan csalódtam! ITT meghallgatható a kibeszélőnk!)

A világítótorony 10/10 X (Második alkalommal talán még jobban tetszett. Olyan utánozhatatlan atmoszférája van, amit egyszerűen csak imádni tudok. ITT meghallgatható a kibeszélőnk!)

Istenek között - A két világ 10/7 (Egy nagyon érzelmes, látványos és egyedi Dél Koreai film a túlvilágra kerülésről. Egyetlen bajom volt, hogy a történet befejezetlennek érződik, de megtudtam, hogy van folytatása, ami remélhetőleg minden kérdésre választ ad majd!) 

Freaks (2018) 10/9 (Egy igazi indi filmes műfaj mix a legjobbik fajtából, amit az elmúlt időszakban láttam! Erről a filmről nehéz beszélni és őszintén túl sokat nem is akarok elárulni róla, mert akkor kevésbé működne az összkép. Egyszerűen hihetetlen hogy a Disney ennyire korlátozta ezt a rendező párost, mert a következő filmjük a borzalmas 2019-es Kim Possible TV filmet is! WOW!!!)

Az arany kesztyű 10/9 (A korrajz, a színészek és az a atmoszféra, ami egyszerre taszító, ellenben mondanivalóval és társadalom kritikával rendelkezik komolyan felemeli emeli ezt az alkotást az apró problémáim ellenére is! Egyike a legundorítóbb, egyben legrealistább filmeknek, amit valaha láttam, ami egyszerre egy előnye és hátránya is a filmnek, mert nem véletlen, hogy ezen elemei miatt nagyon sokan nem szerették a filmet. Én viszont csakis tisztelni tudom a rendező és a színészek elhivatottságát ezen projekt iránt, mert olyan dolgokat vállaltak be, amit Amerikában nem hiszem, hogy megkockáztatnának.)

unnamed.jpg

Hotel Mumbai 10/7 (Egy nagyon feszült, korrekt igaz történetet elmesélő film egy szörnyű tragédia túlélőiről.)

Bad Boys - For Life 10/8 (Sosem tagadtam, hogy a második résznek a rajongója vagyok a testvéremmel egyetemben. Tudom, hogy vannak nála jobb akció vígjátékok a műfajon belül, mégis sokkal többször néztem újra, mint a "Halálos fegyver" szériát vagy ennek a Trilógiának az első részét. Ettől a harmadik etaptól semmit nem vártam, részben azért, mert a színészek már öregek, nem hittem, hogy még bennük van ennek a szériának az esszenciája, a másik pedig, hogy Michael Bay nem tért vissza a rendezői székbe, amiről nem tudtam, hogy ez most egy jó vagy rossz dolog-e. Mégis azt kell mondanom, hogy ilyen sokat régen nevettünk a moziban! Ennek a filmnek nem kellett volna működnie, mégis a színészeken nagyon érződik, hogy nagyon szeretik ezeket a karaktereket és jó volt Martin Lawrence-t is moziban látni, ahol Ő volt számomra a film legnagyobb pozitív meglepetése. A drámai része tipikusan olyan, mint lenni szokott, nem mindig működött, mint például a fináléban, de minden egyéb, az akciók és a humor hozták a megszokott "Bad Boys" minőséget és elérte nálam, hogy valamikor újra nézzem az első részt!)

bad-boys-for-life-movie-1200x675.jpg

Mélyvörös 10/4 (Dario Argento filmjei egyszerűen nem öregedtek túl jól. A "Sóhajok"-hoz hasonlóan ez a film is látványos, meg hangulatos, de a vágás, a színészek és a forgatókönyv egyenesen pocsék! Mint krimi egész egyszerűen nem működik!)

American Animals 10/7 (Egy valós esetet feldolgozó dokumentumfilm, amit színészekkel újra játszottak. Szokatlan koncepció, ami nagyon jól működik és a naturalista stílus miatt nagyon izgalmas. 10/7

1917. 10/9 (A Dunkirk óta/mellett a legjobb háborús film, amit az elmúlt években láttam, amit feltétlenül a moziban kell látni! Egyébként 16 rejtett vágást véltem a filmben felfedezni, de még lehet +10-15 amit nem vettem észre!)

1917-trailer-new.jpg

Címkék: Filmes napló
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr5015448192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása