CinemaLion

2016. március 15. 16:44 - Tomlion

Szállító 3 (2008) - Kritika

A Szállító 3 az egyik legrosszabb nagy költségvetésű akciófilm, amit életemben láttam!

transporter3-3.jpg

Az első kettő Szállító filmet nem kell bemutatnom! Jason Statham egyik ugródeszkája volt abból a szempontból, hogy a Guy Ritchie filmekből népszerű és szórakoztató mellékszereplőből egy akciósztár lehessen. Az első film egy marha szórakoztató, ostoba, de pörgős 80-as évekbeli stílusú akciófilm a jobbik fajtából, ami tényleg csak a könnyed szórakoztatást vette alapul. A második rész egy tipikusan gyengébb folytatás, egy fordulatosnak szánt béna történettel, borzalmas CGI-vel rendelkező, nagyon szórakoztató akciómozi volt, amit a látványos bunyók és pörgős tempó valamilyen szintem megtudott menteni. Nem olyan jó, mint az előde, de egyszer mindenféle fájdalom nélkül meglehetett nézni. Nem úgy, mint a Szállító Trilógia befejező részét!  

Szóval a sztori! Az alap sztori nagyon röviden az, hogy a rossz fiú Johnson (Robert Knepper) elrabolta a környezetvédelmi miniszternek a lányát azzal a szándékkal, hogy bizonyos veszélyes hulladékokat legálisan bevihessék az országba Johnson cégéhez, amire a miniszternek az aláírása kell. Ezért azzal a feladattal bízzák meg Frank Martin-t (Jason Statham), vagyis pontosabban rákényszerítik egy karpereccel, hogy vigye el a lányt, AKI MÁR NÁLLUK VAN (!) a célállomásra, ahol Johnson és az emberei már várják, hogy visszavegyék tőle a lány! Egyértelmű nem? A karperecben pedig az-az érdekes, hogy ha Frank vagy a nő 25 méterre elhagyja az autót az felrobban. Ez a forgatókönyv egy akkora nagy baromság, mintha egy kezdő forgatókönyvíró írta volna. Azonban, kapaszkodjatok meg, ezt a forgatókönyvet nem más írta, mint Luc Besson és Robert Mark Kamen, aki ugyan ebben az évben megajándékoztak minket a zseniális Taken-el! Itt szerintem már érthető az-az utálat, amit ez iránt a film iránt érzek.

statham20-transporter3-590.jpg

Azonban legyünk őszinték, az első Elrabolva film sem a forgatókönyve miatt volt annyira nagyszerű, hanem a rendezés miatt. Nos nézzük meg ki a film rendezője! Olivier Megaton... Bizony, az-az Olivier Megaton, aki négy és hét évvel később tönkretette a Taken 2-3-at! Az első kettő Szállító film a pöpec akciók, a nagyon jó autósüldözések és a pörgős tempó miatt maradt mindenki számára emlékezetes. Nos ebből a filmből minden elem hiányzik! Megatron akcióira az a jellemző, hogy Shaky Cam-et használ. Azonban nem úgy, hogy stílusos legyen, mint a Bourne filmekben, hanem azért mert... szereti? Nem tudom, hogy miért használja, de az biztos, hogy egyáltalán nem ért az akciórendezéshez! Túl sok a közeli felvétel, a kamera rángatás még nem lenne annyira vészes, ha az akciók nem lennének cafatokra vagdosva. Szinte minden akcióra az a jellemző a filmjeiben, hogy vannak 3-4 másodperces szakaszok, ahol 1 másodpercben akár 3-4 vágást is csinál, ami a szemnek nem csak fárasztó és kellemetlen érzés, de a rángó kamerának köszönhetően semmit nem lehet kivenni belőle. Azt még valamilyen szinten megérteném, hogy ha egy idős színészről lenne szó, de Jason Statham még ereje teljében van, egyáltalán nincsen szüksége rá, hogy elrejtsék a vágásokkal a mozdulatait.

Csak meg kell nézni a korábbi Szállító filmek verekedéseit. Ég és föld a különbség!

Ezen felül a színészi játék borzalmas, ezek közül kiemelném Robert Knepper-t. Sok helyen (főleg magyar oldalakon) olvastam, hogy nagyon sokan elégedettek voltak a játékával. Nem tudom, számomra maga az egész karakter elviselhetetlen volt, annyira beakarták állítani, hogy mennyire gonosz, Knepper pedig annyira túljátszotta a szerepét, hogy néhol már inkább röhejes volt. Azonban aki új dimenziót mutatott a rossz női színészek terén az a Valentinát alakító színésznő Natalya Rudakova volt. Az első félórában még nemigazán volt bajom vele, de amikor elővesz két kapszula drogot csak azért, hogy "boldog" lehessen, ezen felül néhány korty Vodkától berúg, visít, mint az állat, plusz leakar feküdni Frank-kel, ott azt hittem, hogy kikapcsolom a gépet. Nos ez volt az egyik mélypontja a filmnek, amikor beakarták állítani a nőt, mintha egy szexistennő lenne. Lehet, hogy velem van a baj és nem az esetem, de én egyáltalán nem tartottam vonzónak és szexisnek. Annyira túljátszotta a szerepét, hogy a végén már csak sírni szerettem volna. Bár azt be kell vallani, magyar szinkronnal sokkal idegesítőbb, mint eredeti nyelven! Az is idegesítő volt vele kapcsolatban, hogy Frank-kel állandóan csak a kajákról tudott beszélni! Ha viccesnek szánták akkor ez nem jött össze. Jason Statham arcán pedig lehet látni, hogy teljesen hidegen hagyta az egész, még maga sem tudta, hogy hova csöppent. Alapjában véve nem egy jó színész és amikor egy rossz filmben szerepel egyáltalán nem tudja leplezni azt az undort, amit a film iránt érez. Az előző részekben lehetett látni rajta, hogy élvezte a forgatásokat, itt viszont nagyon nem!

transporter3_tag.jpg

És te jó ég az autósüldözések! A második résznél sokszor elvoltak túlozva és a CGI is borzalmas volt, de őszintén visszasírom azokat a jeleneteket, mert lehet, hogy borzalmasan néztek ki a többi része marha szórakoztató és látványosak voltak. Itt pedig annyit kapunk, hogy egy király zenére, egy hosszú egyenes szakaszon üldözi egy kocsi Frank-éket és jobbra-balra cikáznak borzalmas vágások közepette, nem ütköznek össze, mert vigyázni kell a kocsikra és a világ leghosszabb kamionos előzésénél pedig két keréken el megy közöttük, utána letérnek egy homokútra, ahol ugyan azt folytatják, mint eddig, csak a rossz fiúknak eszükbe jut, hogy van nekik fegyverük is és lövöldöznek rájuk. 

A következő pár sorban a film végéről írok egy kicsit Spoileresen, azonban mivel megakarlak benneteket menteni ettől a filmtől nyugodtan elolvashatjátok, de ha tényleg előtte megakarjátok nézni a filmet ezt nem kell elolvasnotok.

SPOILER:

Szóval a film végén Frank a kocsival egy hídról ráugrik egy vonatra, megverekszik a rossz fiúkkal, és mikor leveszi a karperecet odakötözi Johnson-t a biztonsági övvel a kocsihoz, rárakja a karkötőt és hátramenetbe állítja a kocsit, hogy leessen a vonatról. Azonban Johnson az IQ bajnok lefűzi magáról a biztonsági övet, hogy le ne essen a kocsival együtt, utána pedig ordít, mert tudja, hogy ha a kocsi 25 méterre eltávolodik tőle akkor felrobban. Akkor MIÉRT oldoztad el magadat és ugrottál le a kocsiról, hogy a vonaton maradhass??? Erre az alapkoncepcióra építkezett az egész film, erre a főgenya elfelejtette, hogy ha a kocsinál marad túléli?!

SPOILER VÉGE!

transporter_3_pic.jpg

Pozitívumok terén csak annyit tudok a filmmel kapcsolatban mondani, hogy a Soundtrack-je néha egész jó és emlékezetes (főleg a borzalmas autósüldözéses résznél), meg talán azt, hogy kb. ugyan annyi pénzből készült ez a rész is, mint a második rész, mégsem volt benne annyi borzalmas CGI, mint az elődénél. Ennek ellenére minden téren, forgatókönyvileg, színészileg, akciók tekintetében, és főleg rendezés terén ez a film egy igazi trehány munka volt. Teljesen korrekt szoktam lenni filmekkel kapcsolatban, nem szoktam ennyire negatív lenni, de ennyi hülyeséget és logikátlanságot már nem tudott lenyelni a gyomrom egy 30 millió dolláros költségvetésű film esetében. Nem értem, hogy sokaknak miért tetszett a film, de én úgy vagyok vele, hogy örülök nekik, mert Ők tényleg tudták valamilyen szinten élvezni ezt a filmet. Sajnos nekem ez nem ment! :(

10/2 - 29%

 

A film mélypontja! Csak saját felelősséggel! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr918479530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása