CinemaLion

2016. május 10. 10:04 - Tomlion

Amerika Kapitány: Polgárháború (2016) - Kritika

Hiába mondogatom magamnak, hogy nem vagyok egy hatalmas képregényfilm rajongó, azért be kell vallanom, hogy amikor néztem az új Amerika Kapitány filmet, engemet is elkapott a hype vonat, mert a Tél Katonája egyike a kedvenc akciófilmjeimnek és alig vártam ennek a történetnek a folytatását. Szerencsés vagyok, hogy lehetőségem nyílt rövid időn belül másodszorra is megnéznem a filmet, aminek köszönhetően sokkal objektívebben tudok a filmről beszélni, mint a korábbi bejegyzésemben. A kritika végén lesz egy kisebb Spoiler részleg is, ahol inkább a film végéről szeretnék beszélni, de biztosíthatok mindenkit maga a teljes kritika Spoiler mentes. Akkor nézzük meg, hogy mit is tud a Marvel Univerzum legfrissebb tagja a Polgárháború!

civil-war-poster-3.jpg

Röviden a történet az, hogy a Bosszúállók az egyik akciójuk során sajnálatos módon egy súlyos baleset történik, aminek hatására nem csak a kormány, de a világ is kezdi kétségbe vonni, hogy szüksége van e a világnak szuper erőkkel rendelkező önkéntes igazságosztókra. Éppen ezért az ENSZ egy egyezséget akar aláíratni az összes hőssel, hogy a továbbiakban már ne a saját szakállukra dolgozzanak, hanem a kormánnyal együttműködve, hogy korlátozhassák őket. Ebbe a szuperhősök egyik fele, az élükön Tony Stark (Robert Downey Jr.) a visszavonult Vasember beleegyezne, mert belátta, hogy túl sok emberéletet követelnek a hőstetteik. Azonban Steve Rogers (Chris Evans) nem tekinti jó ötletnek az egyezmény aláírását, mert úgy gondolja nem csak azt korlátoznák, hogy melyik küldetéseken vehetnének részt és melyeken nem, de a Tél Katonájában történt események után nem akar egy újabb SHIELD tagja lenni, ami ez esetben a világkormány lenne, ahol legbelül titokban egy újabb Hydrához hasonló szervezet is működhet. Eközben pedig az ENSZ főhadiszállásán egy merénylet történik, aminek az állítólagos elkövetője Bucky Barnes, amit Steve nem hisz el és nyomozni kezd, és rájön nem Ő a tettes, hanem egy olyan titokzatos alak, aki a háttérből irányítja a dolgokat, de Tony és a kormány nem hisznek neki, ennek hatására pedig két részre oszlik a Bosszúállók. 

some-concerns-i-have-about-captain-america-civil-war-832293.jpg

Ahogyan azt a Tél Katonájából már megszokhattuk, ez a sztori sem elsősorban a könnyed szórakoztatást vette alapul, aminek őszintén megmondom nagyon örülök. Nem egy olyan fajta sztorit kaptunk, mint az Ultron korában, ahol volt egy gonoszunk és az volt a cél, hogy megállítsák, aminek hatására akció akciót követett. Konkrétan a film eleji akciószekvencia után a következő 30-40 percben nem is kapunk akciót, hanem a történetet és a karaktereket bontják ki nem kis részletességgel. Érdekesség, hogy nagyon sok helyen pont ezt a részét mondták az átlag nézők a legnagyobb negatívumnak, hogy ez a film unalmas volt, mert két akció között nagyon sok idő telt el. Nem értem a véleményüket, mert szerintem pontosan ez volt a film egyik legnagyobb erénye, hogy végre időt adtak minden karakternek, hogy kibontakozzanak. Az Ultron korában pontosan az volt a legnagyobb negatívum, hogy hiába volt sok karakter, mégis sokan elhalványultak a többiekhez képest, mert közben folytatni kellet a Tél Katonája utáni történet szálat, közben pedig le kellett győzniük Ultront, meg kellett a filmnek felelnie az első Bosszúállók színvonalának és közben le is kellett zárniuk a történetet két és fél óra alatt, aminek hála néhol túlzottan kapkodós lett a végeredmény. Ezért tartom igazi forgatókönyvi bravúrnak azt, hogy hiába volt sokkal több karakter ebben a filmben, mint a Bosszúállók 2-ben, egyáltalán nem éreztem kaotikusnak az egészet. Mert rájöttek, hogy ha nem az akciót részesítik előnyben, hanem a karaktereket, akkor sokkal jobb lesz a végeredmény. Éppen ezért tartom lenyűgözőnek azt, hogy mennyire jó lett elsősorban a Steve és Tony közötti konfliktus, ahol mind a két félnek a motivációit megtudjuk érteni és azon kapjuk magunkat, hogy egyszer a Kapitány oldalán állunk, de ha a tényeket nézzük akkor pedig néha Stark pártját fogjuk. A másik erénye a történetnek pedig a fő gonosz, akiről nem szeretnék sokat elárulni Spoiler veszély miatt, de annak ellenére, hogy keveset szerepel elképesztő, hogy mennyire zseniálisan oldotta meg azt, amit Loki az első Bosszúállók filmben csak megpróbált elérni, mégpedig egymásnak ugrasztotta a hősöket. Az indítékai pedig nem valami unalmas kitalált indok volt, nem világuralmat akart vagy pénzt, hanem egy olyan motivációja volt, amit az átlag nézők megtudnak érteni.

303018_1024_amerika_kapitany_polgarhaboru_6.jpg

Azonban be kell vallani, hogy ez még mindig egy hatalmas büdzsével rendelkező 250 millió dolláros szuper produkció, szóval az akciók még mindig egy elengedhetetlen részét képezi a történetnek. Ez pedig ismételten egy hatalmas bravúr, amit összehoztak. A filmben zajló akciószekvenciákat két részre tudom osztani. Az első a film első kb. egy órája, ahol az Amerika Kapitány 2-ből megszokott, kicsit reálisabb környezetben zajló Bourne stílusú bunyók zajlanak. Ezekre a jelenetekre az a jellemző, hogy itt inkább a közel harcok dominálnak, semmi hatalmas CGI orgia, hanem színészek és kaszkadőrök közötti nagyon jól megkoreografált harcokat láthatunk. Egyetlen pici negatívum, hogy itt a Shaky Cam vagyis a kamerarángatózás és a gyors vágások a Tél Katonájához képest néhol már egy picikét túlzásba lett víve, ami szerintem azzal magyarázható, hogy a készítőknek időt kellett spórolniuk a jelenetek felvételekor. Ennek ellenére mégsem válik annyira zavaróvá, mint ahogyan az ember elsőnek gondolná, főleg számomra nem volt ez egy hatalmas negatívum, miután már láttam nem egy igazán borzalmasan alkalmazott Shaky Cam-et (Pl. Olivier Megaton filmjei!). Ezek közül a jelenetek közül is kiemelném a Romániában zajló akciószekvenciát, amit öröm volt nézni!

11311394_806278892849010_1801793824_n.jpg

A film második felében pedig a Bosszúállók filmekből ismert számítógéppel megalkotott akciójeleneteket kapunk. Ezek közül a jelenetek közül pedig kiemelném a kb. 15 perces reptérnél zajló jelenetet. Ezeknél a jeleneteknél a Shaky Cam szinte már teljes egészében eltűnt, helyette inkább nagy totálokat kapunk, ahol a hősök egymással küzdenek meg. Ez a szekvencia szerintem az első Bosszúállók film óta az egyik legszórakoztatóbb jelenet, amit a Marvel-től az elmúlt pár évben láthattunk. Persze, lehet azt mondani, hogy egy picit túl poénosra vették a figurát, de ne is csodálkozzunk ezen, mert most nem ismeretlen, gonosspider-man-captain-america-trailer-750x400.jpgz idegenek vagy robotok ellen kellet megküzdeniük, hanem egymással, akik ismerik és tisztelik egymást. Természetesen, lehetne erre a jelenetre azt mondani, hogy a történet szempontjából rengeteg értelme nem volt, Pókember, Sólyomszem és a Hangya is csak erre a jelenetre kellettek, a történet további részében már semmi funkciójuk nem lesz, sokkal okosabban is meglehetett volna oldani, ami szerintem a történet szempontjából szükségszerű is lett volna, de akkor viszont lemaradtunk volna erről a marha szórakoztató negyedóráról! Ezek miatt a jelenetek miatt sokan Bosszúállók 2.5-nek is hívják a filmet, ami valamilyen szinten érthető is, de a sztori és a finálé miatt ez még mindig egy Amerika Kapitány folytatás.

captain-america-civil-war-team.png

A végére hagytam pedig a lényegi részét... A színészi játék, pontosabban egy valakire szeretnék részletesebben kitérni. Robert Downey Jr. ebben a filmben megmutatta számomra, hogy Ő még mindig egy teljesen másik súlycsoporthoz tartozik az itteni színészekhez képest. Nem azt mondom, hogy a többi színész nem jó, sőt az átlag Blockbuster-ekhez képest még mindig sokkal jobbak, teljesen megvagyok elégedve mindenki munkájával, de Downey Jr. mégis egy Golden Globe díjas és kettő Oscar díjra jelölt színész! Már el is felejtettem, hogy mennyire jó színész, míg nem érkeztünk el a drámai részekhez, főleg a film végéhez. Néha már rossz volt nézni, hogy a többi színész mennyire képtelenek felérniük hozzá, legalább is színészileg, egyszerűen akkora a szakadék közöttük, hogy nagyon sajnálom, hogy még mindig, már 6. alkalommal játssza el ugyan azt a szerepet. Remélem hamarosan visszatér a drámai szerepekre, mert itt bebizonyította a számomra, hogy még mindig sokkal több van benne, mint Tony Stark karaktere. Egyébként Paul Bettany is egy hasonló kaliberű színész, és annak ellenére, hogy itt nem sok vizet zavart Ő is dominált nem egy jelenetet, annak ellenére, hogy semmit sem mutatott az igazi tudásából. 

Azonban mégis volt egy része a filmnek, ami nekem nem tetszett, ami sajnos Spoiler-eket tartalmaz, szóval akik nem látták a filmet a következő kikeretezett rész ne olvassák el!

A film végén a bunkerben ahol kiderül, hogy 91-ben Bucky ölte meg Stark szüleit, ennek hatására pedig elveszíti a fejét azon kívül, hogy valami fantasztikusan megrendezett egy jelenet volt egy komoly bajom mégis volt vele. Mégpedig az, hogy a végén senki sem halt meg. Komolyan kérdezem, hogy a nagy Hollywood-i  stúdiók, ez esetben a Disney, ennyire félnek kockáztatni, hogy egy eszméletlenül hatásos finálét nem akarnak egy új szintre emelni? Ezek után hihetetlen, hogy egy kb. félévvel korábban képesek voltak az Ébredő erőben szintén a Disney ezt a lépést megtenniük. Ez miatt, hogy senki nem halt meg az egész történetnek a vége elveszítette a súlyát.38055720151125231615.gif Ennek hatására pedig nem éreztem azt a nagy WOW faktort, amit át kellett volna élnem és mint kiderült nem én voltam az egyetlen, aki ezt a végkifejletet várta. Ez miatt pedig a film végén, amikor Tony megkapja Steve levelét és a telefont, aminek köszönhetően a következő nagy veszély esetén (talán Bosszúállók 3.) feltudja hívni ha segítségre van szüksége enyhén szólva is irreális cselekedet lenne miután péppé verték egymást. Steve konkrétan majdnem megölte Tony-t! Ezt mégis hogyan gondolták komolyan?

Ennek ellenére egy hatalmas élményben volt részem és tény, hogy az én szememben nem lett jobb az Amerika Kapitány 2-nél (de jobb az Ultron koránál), de még mindig egy eszméletlenül izgalmas, látványos és természetesen akció dús két és félóra, amit a széria rajongói imádni fognak, akik pedig alapjáraton is rühellik a képregényfilmeket azok úgy sem nézik meg. Egyértelműen helye van a legjobb Marvel filmek között!

10/9 - 85%

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr888701138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Bartus 2017.06.14. 18:42:08

Először is: 90%-ban egyet értek veled. Teljes mértékben azt hoztad fel a legnagyobb erényének a filmnek, ami miatt én is az egyik, ha nem a legjobb MCU-filmnek gondolom a Polgárháborút: Azt, hogy sokkal több szereplőt mozgatott, mint az Ultron Kora, mégis sokkal kidolgozottabbak ezek a karakterek, és egyáltalán nem zsúfolt, mint a Bosszúállók 2. De egy valamiben nem értek egyet, a film végével kapcsolatban.
"Steve konkrétan majdnem megölte Tony-t!"
Szerintem Steve-nek eszébe sem jutott megölni Tonyt. Győzni akart, és leállítani a Vasembert, mielőtt ő öli meg Buckyt, mert utóbbira nagyobb volt az esély, de nem megölni. Épp ezért érdekes az a jelenet, amikor a Kapitány letépi Tonyról a sisakot, és mikor emeli a pajzsot, hogy újból lecsapjon, Tony az arca elé emeli páncélozott karját. Ő elhitte, hogy akár meg is halhat. Steve azonban nem az arcát vette célbe, hanem az ARC-reaktort, mert tudta, hogy nélküle Tony csak a "zseni, miliomos, playboy és emberbarát". Valamint Steve azzal is nyilván tisztában volt, hogy Tony Stark nem rossz ember. És épp ezért eszébe sem jutott megölni. Hármójuk közül Tony volt az egyedül, aki ölésre ment, a bosszúszomja hajtotta Bucky ellen. De még a tél Katonája is csak a reaktort akarta kitépni, nem megölni azt, akinek a szüleit saját tudatában elzárva, agymosottan meggyilkolta. (Kapitány első rész: - Tényleg nácikat akar ölni? - Nem akarok megölni senkit. Csak nem bírom a tahókat...)
A "senki sem halt meg"-dologról pedig: tényleg olyan nagy baj ez? a Bosszúállók feloszlott, Rhodey kész csoda hogy csak a járni tudását vesztette el, de talán ez is elég nagy pofon volt Tonynak. Az egész MCU számára nagy szakadás volt ez, ami egészen biztosan rányomja majd a bélyegét a Végtelen Háborúra, és a Bosszúállók 4-re is. Ez utóbbiban fog, igen valószínű, Steve Rogers meghalni. Szerintem semmit nem von le a film történetének drámaiságából az, hogy nem halt meg egyikőjük sem. Egyszerűen, még nem volt itt az ideje.
Igen, péppé verték egymást, Tony és Steve közti viszony ezzel robbant szét. És mégis, Tony megtanulta az Ultron Korában, hogy "Együtt" tudnak ütőképesek lenni a legnagyobb veszélyekkel szemben. És az, hogy egy olyan lény, mint Thanos, aki az egész univerzum létét fenyegeti, kell ahhoz, hogy ők ketten újra összefogjanak, és az ellentéteiket félretegyék, elég jól mutatja, hogy tényleg megtört valami a Bosszúállók Szövetségében.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.06.14. 20:54:26

@Zsolt Bartus: Ez egy nagyon jó érv. Az például jogos, hogy Steve nem Tony arcára csapta a pajzsot, hanem a Reaktorra. Viszont az sokkal érdekesebb lett volna, ha ennek következtében Steve véletlenül megölte volna Tony-t. Ez egy olyan dolog lett volna, amit soha nem bocsájtott volna meg magának és a folytatásokban is hatással lett volna. Ezt egy olyan ember mondja, aki nem ismeri a képregényeket. Például én csak hónapokkal a Polgárháború után tudtam csak meg, hogy a képregényekben valójában Steve hal meg és Bucky lesz az új kapitány. Ez érdekes tény, viszont ez miatt nem változtatom meg a kritikámat, mert mind a mia napig ezt a véget érzem a számomra legérdekesebbnek. Kíváncsi vagyok, hogy az utolsó Bosszúállók filmekre lesznek-e elég tökösek a Disney-nél, hogy megöljék Rogers-t.

Zsolt Bartus 2017.06.17. 16:03:06

@Tomlion: A véletlen halál tényleg érdekes lett volna, ami biztosan rányomta volna a bélyegét a jövőre elég erőteljesen. De ez csak egy mi lett volna ha... kezdetű kérdés, amin már felesleges filózni
A Polgárháború minit nagyjából ismertem már jóval a film előtt, de azt hiszem, Kapitány haláláról még én sem tudtam amikor kijött a Kapitány harmadik filmje.
A Bosszúállók 4-ben, én egész biztos vagyok benne, hogy Steve Rogers meg fog halni. A Végtelen Háborúban pedig Vízió. Ők ketten szinte biztos, de még Stark halála is elképzelhető.
CinemaLion
süti beállítások módosítása