CinemaLion

2017. február 25. 15:29 - Tomlion

Indiana Jones és a végzet temploma (1984) - Kritika

Az első részről nem régen csináltam egy bemutatót (ITT) és elmondtam, hogy egy nagyszerű, történelmi értékű, majdnem hibátlan film. Nagyon sokan az előzményként szolgáló folytatást, "A végzet templomát" pedig ugyan olyan jónak, sőt még jobbnak tartották, mint az első részt. Ezzel a véleménnyemmel pedig nagyon sokan nem fognak egyetérteni, de... Ez a film számomra nem volt egy kimagasló alkotás! Igen, kimondtam!

51ivjuadcpl.jpg

Még mielőtt letámadnátok, hogy miért tartok egy klasszikus filmet rossznak, mindenkit megnyugtathatok, hogy nem a sztori miatt, mert az szerintem tök érdekes, valamint maga a film önmagában egy nagyon bátor én anbíciózus lépés volt a maga idejében.

1935-ben Indiana Jones egy sanghaji nightclubban igyekszik elcserélni Nurhacsi császár maradványait egy hatalmas gyémántra Lao Che-vel (Roy Chiao), egy helyi maffiózóval. Amikor az üzlet baljós fordulatot vesz Indy és a klub énekesnője, Willie Scott (Kate Capshaw) autóval menekül a helyszínről, amit Indy szövetségese, a kisfiú, Picúr (Jonathan Ke Quan) vezet. Mindhárman felszállnak egy teherszállító kisgépre, mit sem sejtve arról, hogy a repülő Lao Che tulajdonát képezi. Mialatt a trió szundikál, a pilóták ejtőernyővel kiugranak a gépből, sorsukra hagyva az utasokat. Indy, Willie és Picúr egy felfújható csónakkal (!) hagyják el a hegyoldalba csapódó gépet. A Himalája hegyein és a vadvizű folyón átívelő féktelen száguldást követően egy elzárt indiai faluba érkeznek. A szegénységben élő lakók a segítségüket kérik, mert gonosz erők ellopták a település szent tárgyát, a Sankara követ a falu összes gyermekével együtt, a közeli pankoti palotába.

temple-of-doom-4-e1467064445367-1024x443.png

Szerintem az lesz a legbölcsebb, hogy a negatívumokkal kezdem, hogy ne teljesen egy negatív hangvételű kritika legyen, főleg azért, mert tudom, hogy nagyon sokan szeretik ezt a filmet. Először is, a film egyik legnagyobb hibája nem más, mint a női főszereplő, Kate Capshaw, akinek mind a mai napig ez a legismertebb filmszerepe! Jézus, atya úristen milyen szörnyű! Ő azt a tipikus városi, félénk nőt játsza, aki alig ismeri ki magát a természetben, és ha valami nem tetszik neki vagy megijed csak rinyálni, sírni és panaszkodni tud! Be is rakok egy (angol) klippet a filmből, ahol láthatjuk a "lenyűgöző" alakítását.

Most lehetne azt mondani, hogy: "Dehát ez a karaktere, mi mást csinálhatott volna? Más színésznő sem lett volna jobb." Ezt erősen kétlem. Ékes példa rá például Linda Hamilton ez első Terminátor filmben. Ott is sokszor sírt és panaszkodott, de abban a filmben sokkal jobban meg lett írva a szermélyisége, a karaktere drasztikus változáson esett át a film végére, Linda Hamilton pedig valami elképesztő alakítást nyújtott le.

Picurka szerepében Jonathan Ke Quan pedig... Nem mondom azt, hogy rossz volt, mert Spielberg mindig is értett a gyerek színészek instruálásában, de mégis... Egy gyerek egy Indiana Jones filmben? Ez nem egy "Goonies" (amiben a fiú szintén szerepelt), amiben elfogadható lenne egy ilyen dolog.

temple-doom-movie-screencaps_com-3904.jpg

Harrison Ford pedig egy igazi unott pofát vág a teljes játékidő alatt, mint például a Klasszikus Szárnyas fejvadászban (amivel szintén vannak bajaim). Ez részben azzal is magyarázható, hogy komoly hátsérüléseket szerzett a forgatásokon, de ha ettől eltekintünk, közel nincsen olyan lélek jelenléte itt, mint "Az elveszett frigyláda fosztogatói"-ban volt, ahol konkrétan brillirozott a szerepében. A többi mellékszereplő pedig nem kiemelkedően rosszak, de igazából annyira jók sem.

indiana-jones-and-the-temple-of-doom.png

Logikai baromságokban pedig fürdik a film. Egy idő után már nem is figyeltem rájuk, mert olyan sok kirívó hülyeségek voltak benne. Amit viszont meg szeretnék említeni, az a film eleji megmenekülés a repülőből... Egy gumicsónakkal! Mi a franc? Kezdjük ott, hogy elvileg Lao Che embereinek kellett volna megölniük Jones-t, meg a társait, és megvárták, hogy mindannyian elaludjanak. Ilyenkor egy tisztességes bérgyilkos mit csinál? Lelövi vagy megfolytja őket ugye? ÚGYAN, egy ejtőernyűvel kiugranak a Himalája hegyeire, szóval konkrétan a semmi közepére és hagyják, hogy a gép lezuhanjon! Jones és a többiek pedig túlélnek egy többezer méteres zuhanást egy felfújható gumicsónakkal, végigszlalomoznak a fák között és túlélnek egy második zuhanást egy több száz méteres vízesésen! A legtöbb ember pedig "A kristálykoponya királyságában" lévő Atombomba VS Hűtő jelenetet tartják a legnagyobb hülyeségnek a négy Indy filmben. 

A másik furcsaságom pedig a hangulattal volt. Azt mondják az emberek, hogy ez az egyik legsötétebb Indiana Jones film és ezért a legjobb. Nos a szektával kapcsolatos rituálék tényleg nagyon emlékezetesek, és dúrvák, valamint a filmben konkrétan gyerek rabszolgák vannak (!), amit egy main stream filmben még nem láttam, viszont ezeket olyan jelenetekkel szakítanak meg, mint például amikor Kate Capshaw undorodik az indiai ételektől, nem képes megülni egy el fántot vagy a gyerek "vicces" dolgokat mond/csinál... Konkrétan kizökkentettek ebből az úgy mond "sötét" hangulatból. 

templeofdoom.jpg

Ezek voltak a filmmel kapcsolatos legnagyobb hibáim, tovább fölösleges az apróságok miatt panaszkodni, gondolom már sejtitek miért nem jött be nekem a film. Azonban jöjjenek a pozitívumok, mert természetesen itt is vannak dögivel. 

A készítők bátrak voltak! Az első film után nagyon nehéz lehetett Lucas-nak és Spielberg-nek egy új irányt adnia a szériának, és nem megismételni magukat. A döntések amiket hoztak igazi kockázatos döntések voltak, amit a mai Hollywood-i nagyprodukciók NEM mernének bevállalni (Khm... Star Wars... khm...)! Alapból, hogy sötétebb hangulatúra akarták megcsinálni a filmet dicséretet érdemel. A filmnek konkrétan egy James Bond stílusú nyitója volt, amit elsőnek nem tudtam hova tenni, de miután belegondoltam, hogy Spielberg mindig is szeretett volna egy Bond filmet rendezni, valamint egy új arcát mutatta meg Jones-nak, amit korábban nem láthattunk, utólag tetszett ez az ötlet.

150902-sean-connery-goldfinger-white-tuxedo-dinner-jacket-red-carnation-indiana-jones.jpg

A látvány pedig még mindig kiemelkedő. A film végi csillés üldözést makettel és modellekkel oldották meg, ami mind a mai napig nemhogy megállja a helyét, de valami bombasztikusan jól néz ki! Néhány blue screen effekten látszódnak a korosodás jelei, de ez a kor filmjeinek a többségére igaz. A többi akció szekvencia is kellően izgalmas és véres. Hamár vérről beszélek. chalice-of-kali-prop-replica-indiana-jones-temple-of-doom-5.jpgEz a film volt egyike az utolsóknak, ami még megkapta a PG-s besorolást a PG-13 besorolás megjelenése előtt. Részben ez és a korábbi filmek (Cápa, Szörnyecskék, Az elveszett frigyláda fosztogatói) miatt jöhetett létre a PG-13, aminek köszönhetően később olyan filmeket készíthettek, amik korábban R-esek (18-as) lettek volna és nem hozott volna bevételt, de így már a 13 éven felülieknek is készíthettek filmeket, még ha az egész család számára nem, de még mindig számíthattak bevételekre a stúdiók. Ennek köszönhetően "Az utolsó kereszteslovag" már PG-13-as volt és nem kellett nagyon visszafogniuk magukat.

indy-mine-cart-7.jpg

Az első film után egy igazi hidegzuhanyként ért "A végzet temploma". Nem gondoltam, hogy lesz olyan jó, mint az első rész, de egy ekkora minőségbeli zuhanásra őszintén nem számítottam. Szerintem sokan azért szeretik ennyire ezt a részt, mert még fiatalon látták. Magamból kiindulva tudom, hogy gyerekként egyáltalán nem zavartak a gyerekszereplők és az idegesítő nők a filmekben. Azonban ahogyan öregebb lettem és egyre több filmet kezdtem nézni rákellett jönnöm, hogy a gyerekkorom filmjeinek nagy részében sok gyerekszínész és színész nagyon is rossz volt, de mivel mind a mai napig szeretem azokat a filmeket annyira nem zavar. Szerintem itt is ez a helyzet állt elő. Sok embernek ez volt az első Indiana Jones filmje és fiatalon nem zavarta őket a gyenge (vagy pocsék) színészi alakítás. Részben ezért nem jött be a film, mert nem fiatalon láttam. Azonban a bátor és nehéz döntések, a sötétebb és dúrvább, bár néha nem igazán jól kiegyensúlyozott hangulat, a jó akciók és remek látvány miatt a film tényleg megérdemel egy megnézést, de többet nem (legalábbis számomra nem).

10/6 - 62%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2012292959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása