CinemaLion

2017. október 28. 15:15 - Tomlion

Jigsaw (2017) - Minikritika

A trancsír horrorok legismertebb képviselője, a Fűrész széria visszatért! Azonban tud-e valami újat mutatni?

10 éve, hogy a "Kirakós" gyilkos John Kramer (Tobin Bell) meghalt. Ennek ellenére újabb gyilkosságok történnek, amik igen nagy valószínűséggel a Kirakós által vagy annak utánzójától halhattak meg. Eközben pedig végig nézhetjük, hogy a mostani áldozatoknak milyen megmérettetéseken kell keresztül verekedniük magukat. Vajon megtudják-e nyerni a játékot? Ki lehet a gyilkos? John tényleg feltámadt a halálból?

Hol is kezdjem? A nyolcadik Fűrész film pontosan annyit tud, mint a korábbi filmek! Nézhetjük az unalmas nyomozós szálat, akik megpróbálják kideríteni ki, hogy ki lehet a gyilkos, teljesen irreális és logikátlan fordulatokon keresztül, a játékok továbbra is kreatívak és véresek, a szereplők pedig még mindig idegesítőek, senkiért nem tudunk izgulni. Egyébként ez nem egy remake, reboot vagy mint a Star Wars VII-hez és a Jurassic World-höz hasonló requel (reboot és a sequel szavak egybe rakva), hanem konkrétan a Fűrész széria nyolcadik epizódja. Olyan, mint ha a 7. után rögtön jött volna ez a rész, azzal a különbséggel, hogy a sztori szempontjából 10 év telt el Kramer halála óta.

Kapcsolódó kép

Szerencsére mégis van néhány pozitívuma a filmnek! Filmkészítés szempontjából nagyon jól néz ki a film. A minimális 10 millió dolláros büdzsé ellenére a csapdák kreatívak és elborultak (néha fölöslegesen is), a színészek az idegesítő karaktereik ellenére nem estek túlzásokba, eléggé visszafogottan és néha meglepő módon hihetően alakítottak, ami egy Fűrész filmnél hatalmas döbbenet volt, az operatőri munka pedig nagyszerű! Nincsenek a szériára jellemző felgyorsított, körbe-körbe forgolódó kamera, a vágás nem idegesítő átfedésekből áll, a gyilkosságok pedig nem nevetségesen túlzóak, hanem meglepő módon visszafogottak és ízlésesek. A játékok pedig megnyerhetőek! A film valamennyire visszatért az eredeti széria gyökereire, tehát ha helyes döntéseket hozol, akkor képes vagy megnyerni a játékot, nem kell áldozatot hozni a játék megnyerésére, ami a későbbi filmekből (4-5-6-7) teljesen hiányoztak.

nevtelen_4.png

A pozitívumai viszont egyben negatívumai is a filmnek! Mivel nincsenek túlzott gyilkosságok és a filmvégi fordulat annak ellenére, hogy egy hülyeség nem egy akkora baromság, mint bármelyik későbbi Fűrész filmnek a végső csavarja. Így is rengeteg dologba belelehet kötni a végső csattanóval kapcsolatban, ami egyébként egyáltalán nem ütött, hogy a végére megfájdult a fejem, mert annyira képtelenség az egész, ami egyébként pofátlanul nyitva hagyta a sztorit egy jövőbeli esetleges folytatás számára. A gyilkosságok pedig szerintem a második rész sokk faktorát érik el, ami 2005-ben még sokkoló volt, de a mai 2017-es közönség számára ez már egyáltalán nem nyújt maradandó élményt. A nyomozó szál pedig nagyon unalmas volt, semmi röhej faktora nem volt, még a nagyon rossz színészi alakításokon sem tudtam nevetni, mert nem volt, ez miatt alig tudtam a látottakra figyelni, mert mindenki hozta a kötelezőt.

Képtalálat a következőre: „jigsaw 2017 movie”

Röviden az új Fűrész objektíve szerintem a második rész óta a legjobb film a szériából, de tény és való, hogy a legfelejthetőbb. Viszont egy mozi jegy árát szerintem bőven megérdemli, mert 7 éve volt az utolsó rész a moziba és sokunk számára ez az első lehetőség arra, hogy egy Fűrész filmet láthassunk a moziban. A fiatalabb rajongóknak nyugodtan tudom ajánlani a mozit, de a régi rajongóknak bőven elég megvárni a DVD-t, mert nekik az új film kevés lesz!

10/5 - 48%

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr813111930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2017.11.03. 20:36:42

Totálisan felesleges volt ez a film. Nem értem, miért gondolták, hogy még valaki vevő lesz rá? Akkor inkább adták volna ki moziba a legelső részt feljavított látvánnyal - ami szintén divat most.
CinemaLion
süti beállítások módosítása