CinemaLion

2020. január 01. 09:32 - Tomlion

Filmes napló: 2019 December

Sziasztok és Boldog új évet kívánok mindenkinek! Egy új év, új évtized, és újabb filmek. Az elkövetkezendő időszakban majd jelentkezni fogok a Filmnéző podcast kollégáimmal a 2019-es évösszegzőnkkel, ahol a kedvenc és kevésbé kedvenc filmjeinkről is fogunk beszélni. Addig is a megszokott módon itt néhány mondatban elolvashatjátok, hogy az előző hónapban miket néztem meg. A korábban már látott, újra nézett filmeket egy nagy X-el jelölöm!

canstockphoto75383057-happy-new-year-2020-770x544.jpg

Le Mans (1971) 10/6 (Talán az egyik legjobban és legautentikusabban felvett verseny film, amit életemben láttam... Ami dramaturgiailag sajnos nem nyűgözött le, mert köztudottan hónapokig nem volt forgatókönyve a produkciónak, egyedül a befejezés az egyetlen, ami biztos volt az egész stáb részéről, ami abban az időben egy nem megszokott és bátor döntés volt. De az összegész sajnos nekem nagyon kevés volt.) 

Steve McQueen - The Man & Le Mans 10/8 (Ellenben a film elkészülésének a körülményeiről készített dokumentumfilm, egy színész elképesztő és tragikus történetét meséli el a szenvedélyéről, ami csak kompromisszumok és súlyos áldozatok árán valósulhatott meg! AJÁNLOTT!!!)

image_1.jpg

Taplógáz 10/7 (Nem tudom miért hanyagoltam eddig Adam McKay régi filmjeit, de a francba ez is annyira egy ostoba, de egyben annyira intelligensen vicces autóversenyzős film, hogy az már fura!) 

Kicsi kocsi újra száguld 10/8 X (A második Herbie film nagyon eltér az elődjétől és a folytatástól, de gyerekként a legtöbbször megnézett epizód volt, mert a többi filmhez képest ennek a kazettája volt a legjobb állapota, nem kellett aggódni, hogy beakad a VHS-be meg ilyesmik!)

Sherlock és én 10/7 (Michael Cane mint Sherlock Holmes és Ben Kingsley mint Dr. Watson. Jó ajánló levél? Akkor mondok jobbat! Ebben a filmben Holmes egy idióta színész, aki egy karaktert játszik el, valójában Watson a lángelme a bűnügyek megoldása mögött. A forgatókönyv nem a legerősebb, de a színészek olyan jól képesek eladni még a közepes poénokat is, hogy egyszerűen élvezet volt nézni. Ennyit emel egy film minőségén, ha a forgatást maguk a színészek nem hülyéskedik el -ala Adam Sandler- hanem ugyan olyan komolyan veszik, mint egy direkt oscar-ra készített drámát!) 

Holmes és Watson 10/1 (Will Ferrell mint Sherlock és John C. Reilly mint Dr. Watson? Rossz ajánló levél? Akkor fokozom, mert ez talán az első "vígjáték"-nak kijelentett film, ahol nem csak nevetnem nem sikerült, de még elmosolyodnom se! Bazd ki még a Taxi 5-ön és a gyengébb Adam Sandler vagy Kevin James vígjátékain is elmosolyogtam néha. Ez a film a szöges ellentéte a "Sherlock és én"-nek. Nem okos, a színészek elhülyéskedik az egész produkciót és annyira undorító az egész, hogy nem véletlen, hogy maga a Netflix sem akarta tavaly ilyenkor a kínálatuk közé rakni, mert az Ő szintjüknek is túl alacsony volt. Pedig ott néha a legnagyobb mocskot is kiszokták rakni!)

maxresdefault_24.jpg

Piranha 2. Repülő gyilkosok (1981) 10/6 (A Slasher/Szörny filmek közül ez a hülyeség nagyon élvezetes volt a strandi hangulat és a színes "karakterek" miatt. A Péntek 13. filmek 80%-a csak szeretett volna ennyire élvezetes lenni, mint ez a tipikus 80-as évekbeli Slasher horror!)

Titanic (1997) 10/8 X (Szerintem lassan 10 éve volt utoljára, hogy leültem elé és elejétől a végéig megnéztem az egészet, nem csak részleteket vagy a második felének a legjobb részeiből. Sok eleme van, ami még mindig zavar benne, viszont már sokkal jobban tisztelem, mint annak idején!)

Cape fear 10/7 (Robert De Niro-nak talán ez a legfélelmetesebb szerepe, amiben eddig láttam! Maga a film első két harmada egyszerűen magával ragadott az érdekes alapszituációjának és elmesélésének köszönhetően, ami Scorsese-nek a kisujjában benne van, de a végére ez a fura finálé, ami soha nem akart véget érni sokat rontott az összképen. Ennek ellenére ajánlom a megnézését, csak a befejezés túlzottan 90-es évekbeli volt.)

cape-fear-2-1600x900-c-default.jpg

Captive State 10/6 (Nem a megszokott Földet elfoglaló alien film, sokkal inkább hasonlít egy "Bourne" stílusú összeesküvés filmere egy csipetnyi "V, mint vérbosszú"-val. Voltak bajaim vele, nem is fogok rá egy év múlva emlékezni, de amíg tartott élveztem, de a befejezés konkrétan a 2019-es év egyik legzseniálisabb jelenete!)

Deadpool 2. 10/8 X (Második alkalommal is egy nagyon élvezetes paródia volt, ami egy akció-vígjáték esetében egy nagyon fontos tulajdonság!)

Véres gyémánt 10/6 (Minden benne van ebben a filmben! Érdekes karakterek és szituációk, morális kérdések, korrekt, de nem kiemelkedő akciók, meg nagyon jó színészi alakítások... Mégsem érzem, hogy ez a film egy maradandó élmény lett volna számomra és nem biztos, hogy az életben újra megfogom nézni.)

letoltes_6.jpg

Marriage story 10/9 (Talán az év egyik legerősebb drámája, olyan erőteljes színészi alakításokkal, hogy néha attól tartottam a monitor felrobban az intenzitás miatt! A végén a dal tényleg indokolatlan, néha pedig a karakterek elég irreálisan viselkednek, ami ennél a filmnél nagyon kirívóak voltak, de ezek a szememben semmit nem rontanak az összképen.)

Nekrotronic 10/7 (A mai időkben nehéz egy olyan direkt DVD-re készített Trash filmet találni, amit a filmkészítők szívvel lélekkel készítettek el és ez a fajta lelkesedés a végterméken is érződik. A Nekrotronic viszont egy ilyen film, ami egy Ausztrál démon vadászatos, mágikus, akció, trash, komédia a jobbik fajtából, amit elsősorban azok fognak élvezni, akik szeretik a nulla költségvetésű baromságokat. De ez nem egy Sharknado, ami azért akart egy szórakoztató rossz film lenni, mert az effektek tényleg rosszak és a karakterek semmit nem érnek, mert itt kapunk egy végig vezetett történetet, hiába egy baromság, egyszerű, de szórakoztató karaktereket, egy Monica Bellucci, mint magát az ördögöt (vagy sátán), és olyan maszk munkát, amit a Doom: Annihilation is megirigyelhetne. Persze a CGI sokszor tényleg béna, maga a sztori is csak azért van, hogy legyen indok a démon vadászatra, de van egy olyan megnyerő sárrmja az egésznek, amit DVD filmeknél ritkán fedezni fel, főleg a mai Streaming által dominált filmiparban. Aki bírja az ilyen stílusú filmeket, az bátran tehet vele egy próbát, mert egy laza 95 perc az egész!)

nekrotronic.jpg

Deep Rising 10/6 (Ez a film olyan mintha keverték volna az "Aliens" horror szettingjét és túlvilági szörnyét, miközben maga a hangulata a szintén Stephen Sommers által rendezett 1999-es "Múmia" kalandfilmes könnyed stílusával rendelkezik csak R-es besorolással. Szórakoztató, de nem egy maradandó élmény, de amíg tartott elszórakoztam rajta!) 

Klaus 10/9 X (Újranéztem és még mindig egy remek karácsonyi film, ami másodszorra is egy nagyon kedves, vicces és nagyon érzelmes élmény volt!)

Eddie Murphy - Delirious (1983) 10/8 (Ez az első alkalom, hogy megnéztem tőle egy Stand Up-ot, ahol néha egyszerűen könnyesre röhögtem magamat. Mégpedig azért, mert a műsor 90%-át ma már egyáltalán nem lehetne leadni a TV-n mert mindenki megsértődne az itt elhangzott poénokon!)

eddie-murphy-delirious.jpg

6 Underground 10/7 (A nyitó autós üldözés néha Elrabolva 3 szinten volt követhetetlenül összevágva és élvezhetetlen, utána viszont a film magára talált, a közepénél a küldetés konkrétan egy Mission: Impossible szintű minőség terén, a film végi akció pedig sok olyan dolgot mutatott, amit korábban még nem láthattunk, ahol a Shaky Cam is jól működött! Egy színtiszta Michael Bay film a legjobb és legrosszabb értelemben, ami sokkal látványosabb és jobb, mint a manapság megjelenő akció mozik többsége.)

Herbie Goes Bananas 10/7 (Objektíven nézve talán a leggyengébb film a szériában, de a nosztalgiafaktor talán ennél a filmnél messze a legerősebb nálam nagy valószínűséggel azért, mert kisgyerekként mindannyian akartunk egy saját autót. Ezt a célt pedig a főszereplő Paco sikeresen el is érte, hiába nem Ő a legszimpatikusabb főszereplő a szériában!)

Rango 10/9 X (Annak idején sok kritikát kapott, hogy nem elsősorban egy gyermek barát animációs film. Szerintem viszont ez tette különlegessé, mert nem félt komolyabb témákkal is foglalkozni, sötétebb hangulatú, GYÖNYÖRŰ a látvány, Gore Verbinski rendezése pedig emeli a film minőségét!)

1328401060_740215_0000000000_noticia_normal.jpg

The Perfection 10/7 (Egy újabb példa a Netflix modellre, az-az egy elsőnek sablonosnak tűnő thriller hirtelen átvált egy sokkal több és érzelmesebb történetté, ami nem mindig a legerősebb vagy legoptimálisabb struktúrával rendelkezik, de olyan témákkal foglalkozik, amit a mai mozik egyszerűen nem mernek vetíteni!)

Pusher 10/5 (Nicolas Winding Refn első filmje egy realisztikusan bemutatott drogdíler közegben. A gond viszont, hogy feszültség keltésben nem mindig volt erős, új karakterek is csak azért jelennek meg, hogy bajt okozzanak a főhősnek, a befejezés pedig egy nagy faszság, miután megtudtam hogy ez egy később folytatott trilógiának az első része!)

Gyémántember 10/7 (Mielőtt kérditek, ez nem egy szuperhős mozi, hanem két teljesen különböző ember váratlan barátságáról. Sok hasonló film létezik, idén például a "Zöld könyv" volt nagyon hasonló és sok újat nem is mutat... De nagyon jóleső érzés volt megnézni!)

epix-diamondmen_03256-full-image_gallerycover-en-us-1484002272253_uy500_ux667_ri_v8kq2hzrhczocxml0quiqlmpyk51d7qa_ttw.jpg

The Laundromat 10/8 (A pénzmosás magas szintjét bemutató film remek példákkal és történetszálakkal, egy rendkívül segítőkész forgatókönyvvel, kiváló színészekkel és egy nagyon szolid rendezéssel Steven Soderbergh részéről, aki nem mindig talál be nálam a filmjeivel, de mikor igen, akkor viszont nagyon!)

Gantz: O 10/6 (Egy 2016-os CGI akció anime film egyszerű karakterekkel és történettel olyan látvánnyal, amit az első 10-15 percben még meg kell szokni, de utána olyan szörny akciókban részesülsz, hogy tátva marad a szád. A történet nem a legerősebb, maga a film stílusa pedig nagyon hasonlít az "Alita: Battle Angel"-re, de mivel nem hosszú és nem elsősorban a sztorira és a karakterekre feküdt rá jóval egészségesebb a tempója, mert elpörög vele a játékidő. Persze van benne egy tipikus Japán giccsesség is, de nem annyira vészes azoknak akik már láttak egynél több animét.)

True Memoirs of an International Assassin 10/4 (Nem a legrosszabb Kevin James film amit láttam, de egy sokkal gyengébb verziója a Belmondo féle "A káprázatos" című filmnek, ami egy hasonló alapkoncepciót sokkal jobban mesélt el.)

true-memoirs-of-an-international-assassin-2016dvdplanetstorepk.jpg

Star Wars Episode IX. - Skywalker kora 10/5 (Erről a filmről már mindent elmondtam a Filmnéző podcastben, amit ITT meghallgathattok!)

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka 10/10 X (A tény, hogy egy Disney féle vidámparki attrakcióból készítették el a világ egyik legszórakoztatóbb Blockbuster-ét, egy olyan időben, amikor a kalóz filmek sorra buktak meg csupán felemeli ennek az első résznek az értékét!)

War Machine 10/7 (Egy nem nagyon emlegetett, de egy nagyon érdekes történettel rendelkező háborús szatíra egy remek Brad Pitt-el és egy zseniális befejezéssel!)

Karácsonyi krónikák 10/7 X (Jó volt újra nézni az idei ünnepi időszakban is. Még mindig tartom, hogy Kurt Russel az egyik legszórakoztatóbb Mikulás, akit filmben valaha láthattunk. Maga a sztori sokat látott, de rendkívül élvezetes az év ezen időszakában. )

Hull a pelyhes 10/7 X (Tudom, hogy nem egy túl jó film, de már egy családi tradíció nálunk, hogy fadíszítés közben elindítjuk a filmet és hallgatjuk és néha pihenésképpen leállunk és nézzük egy picit.)

emjgljhxuaaic0o.jpg

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 10/9 X (Ez a rész bizonyítja számomra, hogy mi hiányzik a legtöbb mai nagy költségvetésű látványfilmből, még ugyan ezen szériának a 4. és 5. részéből is... Mégpedig egy konkrét rendezői vízió és egy utánozhatatlan látvány stílus!)

A Karib-tenger kalózai: A világ végén 10/9 X (Most se tudtam megállni, hogy a 2. rész után ne nézzem meg rögtön ezt a remek zárást ennek a nagyszerű Trilógiának! Picit hosszú, néhol nehéz követni, de minél többször nézem, annál jobban átlátom és szeretem ezt a filmet!)

Horgász a pácban 10/8 X (Mai napig a kedvenc Louis de Funès filmem, amit végre sikerült feljavított, gyönyörű minőségben is megnéznem!)

Scarface (1983) 10/10 X (Ennyi év elteltével is a kedvenc Al Pachino filmem és gengszter filmem, ami olyan szinten epikus, hogy az új Bosszúállók csak egy TV matinénak érződik mellette!)

Black Mirror - Bandersnatch 10/8 (Végre én is megtudtam nézni ezt az interaktív filmet, ahol te magad választod ki, hogy a történet hova fusson ki, és tényleg egy nagyon érdekes Mindfuck élmény volt. Ezt a konkrét történetet másképpen el sem lehetett mesélni! Mindenki, akinek van Netflix-e semmiképpen ne hagyja ki!)

black-mirror-bandersnatch-1-1546429341.jpg

The Mandalorian 10/7 (Erről is beszélgettünk a Podcastben, amit szintén meghallgathattok ITT!)

Shaun, a bárány és a farmonkívüli 10/8 (Az év legjobb animációs filmje, amit moziban is vetítettek. Ez viszont nem egy dicséret a 2019-es év animációs filmjeire nézve. Aki teheti mindenképpen pótolja, ameddig vetítik!)

Macskák 10/2 (Erről a csodáról a véleményemet ITT tudjátok meghallgatni!)

A világítótorony 10/10 (Már vagy fél éve hallottam először erről a filmről és azóta látni akartam. Picit féltem is, hogy ennyi idő alatt nem fog felérni az elvárásaimhoz, de szerencsére tévedtem. HATALMASAT TÉVEDTEM!
Év filmje nálam.)

2019_10_15-03_04-boundingintocomics-5da5dffd1b20e.png

Címkék: Filmes napló
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr7715373920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2020.01.01. 21:12:57

Boldog új év(tized)et kívánok!
CinemaLion
süti beállítások módosítása