CinemaLion

2016. április 24. 17:16 - Tomlion

A TOP 10 kedvenc PG-13-as akciófilmem - 2. rész

Az első rész: itt

Íme a 2. része a Top listámnak, ahol a kedvenc PG-13-as akciófilmjeimet mutatom be egy pár mondatban, amiket a nagyközönség számára készítettek! Ezek a filmek nagyszerűen működnek annak ellenére, hogy nincsen bennük mocskos nyelvezet vagy gusztustalan jelenet, vér meg trancsír. Természetesen még mindig tartom azt az álláspontomat, hogy egy akciófilm ezek nélkül az elemek nélkül, ha nem kap egy kiérdemelt R-es (18-as) korhatár besorolást soha nem lesznek teljesek, de néha ennek ellenére is teljesen jól működnek az alkotások.

deadpool-pg-13-fb2.jpg

Őszintén képzeljük el, ha a Deadpool is PG-13-as lett volna... Biztos, hogy közel nem lett volna olyan sikeres!

Íme tehát a listám második része a 6-1. helyezettig!

6. Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

mission-impossible-rogue-nation-blu-ray-1-1200x750.jpg

Az első rész egy igazi Old School, rengeteg mára már kultikus jelenettel rendelkező, de CGI terén egy nagyon rosszul öregedett egyszer nézők közepes akciófilm (10/7) volt. A 2. rész egyenesen pocsék volt (készítettem róla kritikát, amit elolvashattok: itt), a 3. rész pedig szerintem a Trilógia legjobb filmje volt, elég csak az első 3 percére visszaemlékezni, ami szerintem mind a mai napig az egész széria legzseniálisabb jelenete. A 4. rész pedig az egész széria legjobb epizódja volt, amit szintén nagyon szeretek. Azonban mivel a listába szériánként csak egy filmet akartam berakni nem a széria legjobb filmjét raktam be, hanem a kedvencemet, mégpedig a tavaly megjelent Titkos nemzetet, amin a legjobban szórakoztam az összes epizód közül. Objektíve egy picikét még mindig jobbnak tartom a Fantom protokollt, mert történetileg sokkal összeszedettebb és kevésbé volt fölöslegesen túlbonyolítva mint itt, viszont akciók terén az 5. felvonás kenterbe veri nem csak a Fantom protokollt, de a széria összes epizódját. A korábbi filmjeiben is az esetek 90-95%-ban láthattuk Őt a vásznon, de elképesztő, hogy Tom Cruise mennyi mindent bevállalt, ahol itt most már 100%-ban az összes jelenetben Ő szerepelt. Bizony emberek, minden jelenetben magát Tom Cruise-t láthatjuk a film egésze alatt nem kaszkadőröket. Hihetetlen, de még egy búvár tanfolyamon is részt vett, hogy 6 percig képes legyen visszatartania a lélegzetét! A film elején lévő repülőn való kapaszkodós jelenet pedig konkrétan minden idők egyik legmerészebb és legfantasztikusabb akciómutatványa!

Így készült a repülős jelenet!

Költségvetés: 150 millió

Bevétel: 682 millió

10/9

 

5.  Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)

amerika_kapitany_tel_katonaja_poszter.jpg

Hogyan lehet egy típkus Marvel filmet új irányba állítani? Egyszerű! Csak egy kicsit reálisabb környezetbe kell rakni és egy Bourne stílusú, fordulatokkal teli, izgalmas történetet kell neki írni. Előre leszögezném, hogy nem vagyok egy ŐRÜLT Marvel rajongó! Elnézegetem őket, a Vasembert és a Bosszúállókat szeretem is, de én nem azok közé a nézők közé tartozom, aki feltétel nélkül szereti az összes Marvel filmet. Sőt van 1-2, amit kifejezetten utálok. Azonban számomra ez a film egy akkora nagy meglepetés volt, hogy elsőnek nem találtam rá szavakat. Lehet azért, mert egy tipikus képregényfilmet vártam, lehet azért, mert a Thor 2 és Vasember 3 után alacsonyak voltak az elvárásaim, ezért nem vártam tőle semmit, de az tény, hogy a kedvenc Marvel filmem pontosan ezért, mert komolyan gondolta magát és a Bourne irányzatot követi. Első alkalommal nem tudtam, hogy egy Paranoia/Thriller stílusú filmbe ülök be, ezért voltam ledöbbenve, hogy a sztori mennyire kiszámíthatatlan. Persze, aki rögtön ilyen elvárásokkal nézi meg és figyel minden részletre sok dologra biztosan rá fog jönni, a második megtekintésnél én is csodálkoztam, hogy egyes fordulatokra miért nem jöttem rá magamtól, de mivel úgy ültem be erre a filmre is, mint a korábbi képregény filmekre egyáltalán nem figyeltem a kezdetekben minden részletre, ezért a film végére már azt sem tudtam, hogy kiben lehetett bízni és kiben nem. Ezen felül a színészek még mindig jók, az akciók valami eszméletlenek lettek, főleg az autópályás rész és a Kapitány meg a Tél katonája közötti 1 vs 1-es párharca, ami a The Raid 2. mellett egyike a legjobban megkoreografált bunyóknak a Bourne 3 óta! Nagyon jól alkalmazott Shaky Cam, jó kamerabeállítások és vágások, és egy eszméletlen tempó (és még meg sem említettem a liftes jelenetet, ami csak a bemelegítő volt)! Nem véletlen, hogy alig bírom kivárni az Amerika Kapitány: Polgárháború megjelenését!

A liftes jelenet. AWESOME!!!

Költségvetés: 170 millió

Bevétel: 714 millió

10/10

 

 4. Casino Royale (2006)

poster_medium.jpg

Amikor azt hinné az ember, hogy James Bond már a múlté jött ez a film és földbe döngölt mindenkit és megmutatta, hogy a mai világban is van még olyan titkos küldetés, amit csak a 007-es ügynök tud elvégezni. Földhöz ragadt történet, motivációkkal rendelkező gonosz, nagyon jó akciók, egy pattanásig feszített kártyapárbaj és egy emberi, újjá élesztett Bond, aki a történet alapján ez után a film után lesz Ő az a 007-es, akit a régi filmekből megismerhettünk. Egyébként véleményem szerint ez az a film, a listán lévő első helyezettel együtt, ami szintén maximálisan kihasználta a PG-13-as besorolás adta korlátokat, ahol néhol én is csodálkoztam, hogy ennyire brutális dolgokat belemertek rakni. Egyszerűen zseniális!

Parkour!

Költségvetés: 150 millió

Bevétel: 599 millió

10/10

 

3. A sötét lovag (2008)

2130321_f13c9f4d1b2beb3ae836c47bc5614f29_xl.jpg

Nem csak minden idők legjobb képregény filmje, de az IMDB 250 legjobb filmjeinek listáján az 5. helyen helyezkedik el, ami maga mögé utasít olyan filmeket, mint a Ponyvaregény, A harcosok klubja, vagy a Schindler listája. Ezt pedig nem csak a forgatókönyvnek és Nolan-nek köszönhetjük, hanem a mára már legendássá vált Heath Ledger Jókerének, aki minden idők egyik legjobb filmes főgonosza. Konkrétan az Ő jelenetei azok, amik feszegetik a PG-13-as korhatár besorolás határait, elég csak a tévés megjelenésére visszaemlékeznünk, amit nem mellesleg nem Nolan, hanem maga Ledger rendezett. Ezen kívül pedig kapunk egy fordulatokkal teli zseniális történetet, nagyszerű színészeket és olyan akciójeleneteket, amikről az ember nem is tudja, hogy azok valójában nem is CGI-vel készültek. Egy zseniális Krimi/Dráma a legjobbik fajtából.

Ebben a jelenetben Jóker felrobbant egy kórházat, azonban hirtelen elmarad a nagy BUM, és értetlenül nézegeti magának a távirányítót és nyomogatja. Nos ez a jelenet teljesen improvizálva volt, mert technikai gondok adódtak és nem robbant fel az épület, de Ledger nem esett ki a szerepéből és megoldotta maga a helyzetet. Bizony, a felrobbant épület nem CGI-vel készült, hanem valóban felrobbantottak egy teljes épületet! 

Költségvetés: 185 millió

Bevétel: 1.005 millió 

10/10

 

2. Bourne Ultimátum (2007)

the-bourne-ultimatum_poster_goldposter_com_9.jpg

Imádom a Bourne Trilógiát, és szerintem a többség számított arra, hogy ez a film semmilyen körülmények között nem hiányozhat ebből a listából. Egy kerek egész, fordulatokkal és izgalmakkal teli Paranoia/Thriller a műfajon belül a legjobbik fajtából. Mégis, ha egy filmet kellene választanom a Trilógiából, gondolkodás nélkül a széria legjobb epizódját, az Ultimátumot választanám. Nem csak azért, mert itt zárult le a történet, hanem azért, mert itt minden, a színészek, az akciók, a rendezés és az Oscar díjas vágás ebben a filmben teljesedett ki! A Shaky Cam nem azért van, hogy elrejtsék a színészek és a kaszkadőrök mozdulatait, hanem azért, hogy még intenzívebb legyen az élmény és mégis nagyszerűen követhető az egész. Ezt a módszert pedig sajnos több százszor alkalmazták már csak azért, hogy pénz és időt spóroljanak a készítők, mert mint tudjuk egy akciószekvencia felvétele hetekbe-hónapokba is telhet, így viszont a stúdiók rengeteget spórolnak, hogy elkészüljön a film. Ennek köszönhetően pedig egyre igénytelenebbek és követhetetlenebbek lettek az akciók. Ha megnézem az első részt én mindig azon kapom magamat, hogy rögtön vagy 1-2 napon belül megnézem a többi részt is. Mind a mai napig egy viszonyítási alap Hollywood-ban. Nem véletlen, hogy nagyon sokan az előző évtized legjobb akció filmjének tekintik!

Látod Olivier Megaton? Így kellett volna a Szállító 3-ban és a Taken 2-3-ban is megcsinálni a bunyókat!

Költségvetés: 110 millió

Bevétel: 442 millió

10/10

 

1. Elrabolva (2008)

mv5bmtm4nzq0otyyof5bml5banbnxkftztcwmdkynjqymg_v1_sx640_sy720.jpg

Már többször említettem a blogon, hogy nagyon szeretem ezt a filmet. A rendszeres olvasóim pedig szerintem már sejtették, hogy szerepelni is fog a listán. Mivel ez volt az első kritikám (amit Itt elolvashattok: itt) nem fogom elismételni magamat. Röviden csak annyit, hogy egy közepes forgatókönyvvel, de egy nagyon jó rendezéssel és főszereplővel rendelkező akció dús, de hihetetlenül érzelmes és drámai film. Ezen kívül pedig néha olyan erőszakos jelenetekkel rendelkezik, hogy az ember azonnal elfelejti, hogy ez csak egy PG-13-as film. Szerintem ebben a filmben sikerült a korhatár korlátait kihasználni messze a legjobban, mert a többi film vagy csak súrolta ezeket a határokat vagy a költségvetésüknek köszönhetően nem is volt szükségük kompromisszumokra, ami befolyásolta volna a kész művet. A folytatások pedig... Egyezzünk meg abban, hogy nem léteznek! Rendben?

Az elmúlt pár év egyik legizzasztóbb és legmeghatóbb fináléja. (Spoiler veszély!)

Költségvetés: 22 millió

Bevétel: 226 millió

10/10 - BEST BEST BEST!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr978659150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása