CinemaLion

2016. augusztus 05. 12:20 - Tomlion

Total Recall (2012) - Kritika

A Remake-ek és az újrafeldolgozások időszakát éljük. Ezek a filmek pedig a legnagyobb részt vagy nem tisztelték eléggé az eredeti alapanyagot és megcsinálták még egyszer ugyanazt vagy egyszerűen úgy voltak vele a stúdiók, hogy bármit is csinálnak egy bizonyos nézői réteg biztosan megfogja nézi, ami egyenlő a pénzzel! Természetesen nem azt mondom, hogy minden Remake rossz (Az utolsó ház balra, Holtak hajnala stb...), csak azt szeretném kifejezni, hogy sokszor csak a biztos bevétel miatt készítenek egy sztoriból egy másik filmet. Az eredeti 1990-es Arnold Schwarzenegger-es Emlékmás újragondolására például egyáltalán nem voltam kíváncsi, mert úgy voltam vele, hogy az eredeti úgy jó, ahogy van az új film pedig csak rossz lehet. Hihetetlen, mert azt kell mondanom, hogy végül is egy igen kellemes meglepetésben volt részem, hiába nem volt tökéletes! 

total-recall-2012-movie-review.jpg

A jövőben járunk, ahol a Föld legnagyobb része már lakhatatlanná vált és egyedül Nagy Britannia - az előkelők és gazdagok otthona- és a gyarmata Ausztrália - a szegények és a munkás osztály otthona- lakható, amit egy hatalmas lift szerű létesítmény köt össze, a munkás osztály részére, hogy eltudjanak menni dolgozni. Douglas Quaid (Colin Farrell) egy gyönyörű feleséggel (Kate Beckinsale) megáldott egyszerű munkás, aki rendőr robotokat szerel össze, de úgy érzi, hogy sokkal többre hivatott. Ez a gondolat egyszerűen nem hagyja nyugodni, éppen ezért mindenkinek a tanácsának ellenére úgy dönt elmegy a Recall nevezetű intézménybe, hogy új emlékeket vegyen magának, azonban a mielőtt elkezdenék a folyamatot beüt a gond és mindenki, még a felesége is megakarja ölni. Utána találkozik Melinával és bla... bla... bla...

15604139_7.jpg

Tovább fölösleges mesélnem a sztorit, mert igaz, hogy a történet az eredeti Philip K. Dick "We Can Remember It for You Wholesale" című novellájából készült, az-az ebben a filmben nem szerepel a Mars és Kuato, szóval technikailag nem a Schwarzenegger-es film Remake-je, hanem a könyv eredeti adaptációja, csak sajnos az a baj, hogy ennek ellenére TOTÁL ugyan az a történet, csak más tálalásban. Más szóval, a történetvezetés teljességgel megegyezik, majdnem minden fontosabb fordulat a másik filmből benne van, azzal a különbséggel, hogy itt már semmin nem lepődünk meg, ennek köszönhetően pedig nem mondható igazán izgalmas.

Akkor mégis miért írtam a kritika elején, hogy kellemeset csalódtam? Nos azért, mert ezt a filmet az a Len Wieseman rendezte, akit sokan az Underworld filmekből ismerhetnek, de néhányan, mint én az általam nagyon kedvelt Die Hard 4-ből ismerhetnek! Lehet, hogy történet vezetés szempontjából végig másolja az eredeti filmet és néha egyáltalán nem logikus, de ha úgy tekintünk erre a filmre, mint egy egyszerű akciófilmre, akkor ez simán kenterbe veri az 1990-es eredetit!

Itt az elő akciószekvencia, ahol Quaid "először" használ fegyvert. Ez a jelenet egyértelműen leutánozta a Bourne-rejtély egyik jelenetét, ennek ellenére ez az akciószekvencia valami eszméletlenül lett megcsinálva!

Srácok, az első fél óra után annyira beindulnak az események, hogy alig lesz megállás! Lehet, hogy az előző film történet mesélés szempontjából sokkal jobb volt, de akciók terén be kell vallani néhol inkább viccesek, mind badass-ek, főleg akkor, amikor Schwarzi grimaszokat vág. Len Wieseman még egy igazi Old School rendező, aki teljesen megérti, hogy nem szabad mindent számítógépes trükkökre bízni, nem szabad túlzott Shaky Cam-et használni, mert a néző a ténylegesen megvalósított akciókat szereti nézni. Persze a háttérnél látszik, hogy CGI-t használtak, a film közepénél pedig van egy egész látványos autósüldözés, ami szintén CGI, de az arányosság, a koreográfia és a rendezés tökéletes összhatásának köszönhetően maximálisan tudjuk élvezni a látottakat. Persze az eredeti film egy igazi mocskos jövőt mutatott nekünk, az akciók pedig nagyon véresek voltak, a Remake pedig csak egy PG-13-as besorolást kapott a magas 125 millió dolláros költségvetés miatt, de engemet őszintén ez nem zavart, mert Wieseman a Die Hard 4-nél is megmutatta, hogy a látványos akciók és a pörgős tempó teljesen elfeledteti az emberrel, hogy jobbak lennének egyes jelenetek, ha véresebb lenne. Rendben, azt be kell vallani, hogy a Lens Flare valami elképesztően IDEGESÍTŐ volt!!!

total_recall_lens_flares.jpg

A másik pozitívum számomra pedig Quaid állfeleségének a karakterének a teljes átalakítása volt az eredetihez képest. Míg az eredetiben a nő csak egy megfigyelő volt, akinek ügyelnie kellet Douge-ra, addig itt egy megállíthatatlan BADASS amazon volt, aki mindenáron megakarta ölni Quaid-et, miután megtudta ki is Ő valójában. Engemet végig a T-1000-re emlékeztetett! Azzal, pedig, hogy átírták a nő karakterét teljesen kilehetett hagyni Richter-t az eredeti filmből (Michael Ironside), aki számomra mindig is a leggyengébb karakter volt az egész filmből. Egyébként a többi színészre sem lehet panasz, sőt szerintem sokkal jobbak, mint az eredetiben! A Melinát játszó színész nő (Jessica Biel) szintén egy igaz szexi harcos amazon, a Cohaagen-t játszó színész pedig nem más, mint a legendás "Heisenberg" Bryan Cranston, aki szintén mérföldekkel jobb, mint az eredetiben Ronny Cox volt.kate-beckinsale-and-bryan-cranston-in-total-recall.jpg A másik pozitívum a számomra pedig, hogy nem vette teljesen semmibe az eredeti filmet sem, hiába érezné elsőnek az ember, mert több kisebb Easter Egg-et is találhatunk a filmben, mint például a 3 cicis néninek a cameo-ja vagy a Marsra való utalást és még sorolhatnám. A másik apróság, ami tetszett, hogy az eredeti filmben volt egy ismeretlen férfi, aki segített Quaid-nek. Nos ez a rejtélyes férfi itt is benne van, de ahelyett, mint a másik filmben többet nem szerepelt volna itt még visszatér, hogy megint segítsen a barátjának. Egyéb apróságok is tetszettek, például a nyomkövető Douge testében nem a fejében van és nem kell egy vizes törülköző, hogy eltompítsa a jelet, ami szerintem mind a mai napig egy röhejes jelenet. Az utolsó komolyabb negatívum viszont, ami egyáltalán nem tetszett az eredeti filmhez képest, hogy ott soha nem tudtuk meg valójában, hogy Doug az egészet csak álmodta vagy nem, leginkább az Eredethez tudnám hasonlítani ezt a nyitott befejezést. A Remake-ben viszont egyáltalán nem éreztem ezt. Itt sajnos teljesen egyértelmű, amikor elsötétül a képernyő és megjelenik a stáblista nem érezzük azt, hogy Quaid a következő pillanatban felébredne az álmából. Ez egy nagyon emlékezetes és a legerősebb pillanata volt az eredeti filmnek, érthetetlen számomra, hogy ha ennyire lemásolták az eredeti ezt a részét miért nem?

total-recall-2_1.jpg

Összefoglalva

Természetesen most nem azt mondom, hogy egy hibátlan filmről van szó, mert itt is vannak nagyobb hülyeségek, főleg a befejezés, az 1990-es filmnek a báját pedig végképp nem sikerült visszaadnia, a történet konkrét lemásolása pedig az egyik legnagyobb hiba, amit itt elkövethettek. Ellenben, ha valaki egy teljes agykikapcsolódásra és marha látványos akciókra vágyik, az ezzel a filmmel megfogja találni a számításait, mert számomra a Legenda óta ez volt az egyik legkellemesebb meglepetésem, amivel az elmúlt időszakban részesülhettem. Még mindig nem értem azt a 6.3 IMDB-s pontszámot, mert tény és való, hogy az eredeti számomra még mindig jobb, de mint akciófilm rajongó ezt a pontszámot nagyon keveslem, mert sokakat visszariaszthat a megtekintéstől. Örülök, hogy megnéztem!

10/7 - 72%

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr178949064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása