CinemaLion

2018. január 01. 00:00 - Tomlion

Filmes napló: 2017 December

 Sziasztok és boldog új évet!

Ismét el telt egy hónap, valamint egy újabb év. Mind azoknak, akik csak mostanában találtak rá a blogra: Minden hónap elején készítek egy listát, ahol felsorolom, hogy az előző hónapban milyen filmeket néztem meg. Vannak közöttük jó és rossz filmek, ismertek, valamint néha sokak által elfeledett filmek is, amiket az IMDB pontozás szerint 1-10-ig értékelek, illetve néhány sort is írok néhány filmnél (például, miért adtam csak 7 pontot egy filmnek). Az olyan filmeket, amiket korábban már láttam egy nagy "X"-el jelöltem, mert nagyon szeretek filmeket újra nézni, még az olyanokat is, amiket nem kedveltem, de néhány év eltelte után adok nekik egy újabb esélyt, hogy változott-e azóta a véleményem róluk. Jó szórakozást!

Kapcsolódó kép

I Don't Feel at Home in This World Anymore. 10/8 (Egy nagyon naturalista, de kedves filmecske egy olyan témáról, amiről általában ilyen kicsi méretekben nem szoktak foglalkozni. Az ilyen filmek miatt látom értelmét a Netflix Eredeti filmeknek, mert ez tipikusan egy olyan film, amit ha moziban mutatnának be, sajnos a mai világban megbukna, mert nem érdekelné a nagy közönséget a szériák és szériák tömkelegében. Idén például nem egy olyan film volt, amit azért nem tudtam moziban meg nézni, mert nálunk egyszerűen vagy nem adták vagy olyan rövid ideig adták, természetesen csak szinkronosan, hogy esélyem sem volt eljutni a vetítésére. Sajnálom, hogy az ilyen személyesebb jellegű filmek már ritkán jutnak el a kisebb városi mozikba, mert a Blockbuster-ek kiszorítják őket.)

Képtalálat a következőre: „I Don't Feel at Home in This World Anymore.”

Elefánt 10/8 (Egy realistán bemutatott téma, ami az elmúlt néhány évben megtörtént iskolai lövöldözéseket mutatja be nem Hollywood-i módon. Egy nagyon lassú, hosszú vágásokkal, vizuálisan elmesélt történet több személy szemszögéből, akiknek nincsenek karakter fejlődésük, nem lesznek jó emberekből rosszak vagy rosszakból jók, hanem olyan diákokat figyelhetünk meg, akik egyszerűen csak élnek. Nagyon sokaknak nem fog tetszeni a film, de ha valaki az első percekben átérzi a filmnek a különös hangulatát, akkor egy sokkoló élményben lesz része, aki viszont nem, az 15 perc után fejezze be, mert végig fogja unni az egészet. Nem az a fajta film, amit bárki szívesen újra nézne, a jobbik értelemben!)

Chicago (2002) 10/8 (Egy tárgyalótermi Musical, ahol a zenés betétek konkrétan a cselekményt viszik előre, mint például a Kaliforniai álomban. Soha nem voltam egy nagy musical rajongó, de amikor jó hangulatomban kap el, még a gyengébb filmeket is jobban tudom élvezni. Ez is egy tipikusan olyan film, ahol a történet nem egy nagy durranás, kiszámítható a történet, viszont a színészek és az előadók nagyszerűek, a dalok fülbemászóak -azóta is hallgatom őket- a produkciós dizájn pedig szemet gyönyörködtető.)

Képtalálat a következőre: „chicago 2002”

Atom szőke 10/6 (Elképesztő látványvilággal, stílussal, hangulattal és akció jelenetekkel rendelkező film, egy nagyon vérszegény James Bond stílusú történettel. Ha az akciók nem lettek volna ennyire királyak, mint például a lépcsőházas jelenet,  akkor mindenki elfelejtette volna a megjelenésének a napján, mint például azt az új Ethan Hawke akció filmet, aminek már a címét is elfelejtettem, annyira felejthető volt. Itt viszont van néhány olyan jelenet, amiket a youtube-on bármikor újra tudok majd nézni.)

Mad Max: A harag útja 10/10 X (A filmről készített CinemaLion bemutatómat ITT megnézhetitek!)

Coco 10/8 (Egy gyönyörű, érdekes kultúrát bemutató Pixar mozi szerethető karakterekkel, nagyon jó zenékkel, fontos üzenettel, és egy olyan befejezéssel, ahol szem nem maradt szárazon. Mégis, azért fog ez a film az összes év értékelő listámból kimaradni, mert sajnos a történet nagyon kiszámítható volt. Konkrétan minden klisés jelenetet, fordulatot és befejezést előre láttam, ami sajnos sokat elvett a mozi élményből. Éppen ezért lenyűgöző, hogy annak ellenére, hogy a befejezés számomra egyértelmű volt és tudtam mi lesz a lényege sírtam rajta. Ha egy film képes ezt elérni bennem, hogy minden kiszámíthatósága ellenére egy emlékezetes élményt nyújtson nekem akkor nem mondhatom rá, hogy egy közepes film volt. Nem lesz számomra egy új klasszikus, mint például az Agymanók, viszont nem jelenti azt, hogy egy megnézést nem érdemelne meg!)

Kapcsolódó kép

Beasts of No Nation 10/9 (Egy olyan témát dolgoz fel a film, amivel nagy nagyon szoktak foglalkozni, és nehéz róla beszélni. Ezt látni kell!)

South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan 10/9 X

A hosszúsági fok 10/8 (FreddyD ajánlására megnéztem ezt a filmet és a 3 órás hossza ellenére nagyon gyorsan eltelt. Megcsinálhattam volna, hogy két részletben nézem meg, mégis annyira érdekelt ezeknek a személyeknek a története, hogy nem tudtam várni vele. Sajnos a második rész az Én ízlésemnek már közel nem volt olyan feszes tempójú vagy egyáltalán érdekes, már-már önismétlő volt, annak ellenére, hogy látom a készítőknek a szándékát a második résznek. De őszintén a második részt maximum 45 percben bőven elég lett volna elmesélni, és ha az első részből még levágnánk egy 15 percet, akkor ezt a történetet bőven el lehetett volna mesélni 125-135 percben. Ennek ellenére ez egy olyan történet, amit szerintem érdemes mindenkinek megnéznie!)

A máltai sólyom 10/8 (Egy könnyen követhető krimi történet -számomra-, aminek az elejével voltak gondjaim, a humor, egy-két mellékszereplő, és az egyértelmű dolgokkal kapcsolatban, amiket előre láttam, de szerencsére a többi színész, a látványvilág és természetesen az utolsó kb. 40 perc volt az, ahol már érdekelt ennek a történetnek a kimenetele, mert ott nagyon felpörögtek az események.)

Képtalálat a következőre: „THE Maltese Falcon”

Haláli fegyver 10/9 (Ha szerettétek a Csupasz pisztoly Trilógiák vagy a két Nagy durranás filmet, akkor ezt is szeretni fogjátok. Egy minőségi paródia a jobbik fajtából, amiből már évek óta nem láthattunk minőségi alkotást a Csajozós film, Spárta a köbön és társainak köszönhetően.)

Süti, nem süti 10/7 (Egy kellemes hangulatú Woody Allen film, amiből nem lett klasszikus, a vége például egy picit túl lett nyújtva, ami azért érdekes, mert így is 90 perces filmről beszélünk, de ennek ellenére egy megnézést bőven megérdemel, mert ilyet sem láttunk még korábban.)

A Bounty 10/7 (Az elmúlt időszakban nagyon rákaptam ezekre a tengereken játszódó hajós filmekre. Más gyerekkoromban bírtam az ilyen stílusú filmeket, ez volt az egyik oka, hogy például a Vizivilágot is annyira szerettem. Ez a film sem kivétel ez alól. Sok újat nem mutat a történet, viszont a gyönyörű látvány, a nagyszerű színészek elviszik a hátán ezt a filmet.)

Képtalálat a következőre: „THE bounty”

Star Wars: Az utolsó Jedik 10/8 (Annyira örülök, hogy ezt a filmet még a rengeteg negatív vízhang előtt megtudtam nézni. Annak ellenére, hogy a 10/10-es értékelésemet levittem 8-ra nem jelenti azt, hogy az első nézésemet lerontotta. Mert szerintem a mai internetes világban az a legrosszabb, főleg egy ilyen széria esetében, hogy mindenkinek az igényeit nem lehet kielégíteni. Az Ébredő erő túlzottan olyan volt, mint az Új remény, ezért utálták, Az utolsó Jedik viszont túlzottam különbözik és a nézők másik fele ezért utálta. Én mind két felet megértem, és amint megtudom nézni másodszorra jelentkezni fogok egy részletekre kitérő bejegyzésre is, röviden annyit, hogy a film összes hibája ellenére nagyon élveztem, egy olyan élményt nyújtott a moziban, amit az előző két Star Wars filmben nem éreztem. Az Ébredő erőt hiába szerettem és kedveltem a karaktereit sok meglepetést nem nyújtott, míg a Zsivány egyesnél a karakterek nem érdekeltem egy picit sem, ezért nem élveztem. Az utolsó Jedik viszont meglepett, sokkolt, új dolgokat tanított, érzelmileg bevont, érdektelen is volt néha ez kétségtelen, ezek miatt nem utáltam a filmet. Nem kell velem egyetérteni, természetesen!)  ;)

Az utolsó csepp 10/6 (Egy kiszámítható, picit unalmas szerelmi háromszöges krimi történet nagyon jó alakításokkal, de nagyon gyenge forgatókönyvvel!)

Képtalálat a következőre: „Tequila Sunrise movie”

Az igazi csoda 10/7 (Egy nagyon pozitív, giccs mentes, egyáltalán nem Melodráma irányába hajazó, kedves film, amit minden gyereknek szerintem érdemes lenne megnézni, hogy többet tanuljanak azokról az emberekről, akik különböznek tőlük.)

Kisvárosi gyilkosság 10/7 (NEM, ez nem a TV sorozat, hanem egy érdekes karakter dráma, ami egy súlyos gyerekkorral rendelkező elvált férfiről szól, aki megpróbál a lányával szorosabb kapcsolatot kiépíteni, 

A külföldi 10/7 (Martin Campbell-t egy nagyon alul értékelt rendezőnek tartom, mert sokan nem tudják, hogy az Aranyszem és a Casino Royale az Ő nevéhez köthetőek. Éppen ezért, amikor megtudtam, hogy egy Elrabolva stílusú filmet készít a világ egyik legsikeresebb harcművészével Jackie Chan-el biztos voltam benne, hogy egy hatalmas durranás lesz. Részben pedig így is lett, viszont a gond az, hogy az előzetese alapján ne várjatok egy Elrabolva stílusú akció mozit, hanem egy poilitikai thriller-t a jobbik fajtából, ahol Jackie Chan-nek valójában csak egy mellékszerepe van, a film igazi főszereplőjének inkább Piecre Brosnan karakterének nevezhetjük, akinek közvetlenül köze van Jackie Chan karakterének a lányának, ami sok érdekes és érdektelen történeti elemhez vezet, ami sokaknak az előzetes miatt nem fog tetszeni, mert Én sem egy ilyen filmre számítottam. Mindezek ellenére viszont nagyon igényesen van megrendezve, Jackie Chan szerintem soha nem volt még ilyen jó drámai szerepben, mint itt, az akciókból kevés van, viszont ha vannak, azok nagyon is masszívak, viszont minden másban sajnos egy picikét felejthető sajnos.) 

Képtalálat a következőre: „the foreigner (2017)”

A sötétség határán 10/8 (Éppen ezért ajánlásra megnéztem Martin Campbell-nek ezt a filmjét, amit sokan ajánlottak és... ATYA ÉG ez mennyire király volt! Ezt a filmet leginkább az Orvlövészre tudnám hasonlítani! Ugyan olyan érdekes, fordulatokkal teletűzdelt történet, nagyon jó színészi alakítások és elképesztő karakterekkel, akiknek olyan dumáik vannak, amiket lehet idézgetni! A külföldi szerintem titokban egy ilyen film szeretett volna lenni, csak itt minden jobban össze jött. Az egyedüli panaszaim, hogy a forgatókönyvben és a cselekményben volt nem egy orbitális nagy hülyeség, valamint a kevés akció jelenetben is nagyon kitűnt, hogy Mel Gibson helyett egy dublőr bunyózott helyette!) 

Képtalálat a következőre: „Edge of Darkness”

Fegyverszünet karácsonyra 10/10 (Egy szívszorító igaz történet alapján elkészített film, ami megmutatja a karácsony igazi erejét a háború időszakában, még azok számára is, akik nem ünneplik ezt a bizonyos ünnepet, és annál tragikusabb mi lett ennek az eseménynek a vége.)

Komputerkémek 10/6 (Egy viccesen rosszul öregedett film egy olyan időszakból, amikor az átlag emberek nagy része még nem értett a számítógépekhez. A karakterek néhol nagyon gyerekesen viselkednek, miközben egy Ocean's Eleven szintű rablásokat hajtanak végre a fizikailag képtelen számítógépes trükkökkel. Egy olyan film, amin jól ellehet nevetni, mert annyira nem állja meg a helyét!)

Halálos nyugalom 10/9 (Egy kifejezetten feszült, de nagyon izgalmas film, ahol a két főszereplő olyan döntéseket hoznak, ahol mi nézők nem fogjuk a fejünket, hogy mennyire ostobák, hanem őrülünk nekik és izgulunk értük, mert olyan dolgokat is meg mernek csinálni, amikre mi nem biztos, hogy képesek lennénk. A vége sajnos egy picikét "B" filmesre vette az irány, amire őszintén nem tudom mi szükség volt, de még ez sem tudta elrontani az élményt, főleg, hogy ez a film is a vízen zajlik!)

Képtalálat a következőre: „Dead Calm”

A félelem országútján 10/8 (Egy egyszerű, de nagyon izgalmas akció/thriller Kurt Russel főszereplésével. Kell nekünk ennél több?)

Hull a pelyhes 10/6 X (Egy igazi Guilty Pleasure film, ami annyira rossz, hogy az már jó! A gyerekkorom egyik kedvenc karácsonyi filmje, amiről tudom, hogy minden jelenete rossz, mégis élvezem a látottakat, még ennyi év elteltével is!)

A holnap határa 10/9 X

Szörnyecskék 10/6 (Egy szórakoztató, de néhol sajnos kifejezetten idegesítő, és ostoba film, amiknek őszintén egyedül magukat a szörnyeket imádban benne.)

Kapcsolódó kép

Die Hard 4. 10/8 X (Karácsony alkalmából ideje volt megnézni a 4. Die Hard filmet, mert a többi epizódot az év folyamán már megnéztem. Aki kíváncsi részletesebben a véleményemre, az ITT eltudja olvasni!)

James Bond - Skyfall 10/9 X (Konkrétan a Sötét lovagnak a koppintása ez-az epizód, és annak ellenére, hogy a történetbe sok helyen bele lehet kötni, mégis egy nagyon szórakoztató Bond filmről van szó.)

A United 93-as 10/7 (Ez az a téma, amivel nem szeretnék túlzottan belemerülni, mert mindenkinek megvan a maga véleménye a témával kapcsolatban, ez az oldal pedig nem szeretne ilyen dolgokkal foglalkozni. A lényeg hogy ez egy mesterien megrendezett film Greengrass részéről, ahol a feszültség néhol már-már fojtó érzetet kelt, amire csak a legjobb rendezők képesek.)

Képtalálat a következőre: „united 93 movie”

A számolás joga 10/8 (Egy igazán motiváló filmélmény, amit ismét minden szülőnek tudok ajánlani a gyerekei számára, hogy tanuljanak!)

Wind River - Gyilkos nyomon 10/8 (A Sicario és a Hell or High Water írójának az első rendezése a saját forgatókönyve alapján. Erre az emberre szerintem érdemes lesz a jövőben oda figyelni, mert ez a film is volt olyan jó, mint a korábbi művei.)

It Comes at Night 10/6 (Egy pszichológiai thriller mesteri operatőri munkával és hangulattal, amivel az a legnagyobb baj, hogy a rendező olyan célzattal készítette el, hogy semmilyen választ nem ad. Konkrétan nyom morzsákkal sem szolgáltat, aminek köszönhetően pont a nyomozásnak a élményét veszi el. Az olyan filmek, mint például az idei év nagy botrány filmje, az Amyán! is sok szimbolizmussal rendelkezik, amiket csak akkor vehetünk észre, ha a dolgok mögé nézünk, aminek köszönhetően egy másik irányból is el lehet mesélni egy történetet. Itt viszont az a gond, hogy az össze kérdés, amire felmerül semmilyen kérdést nem kapunk a rendező elmondása szerint. Ezek szerint az össze elmélet, összes spekuláció, amiket az emberek készítenek nem számítanak, mert semmi sem igaz. Nem ezt kellene egy filmnek csinálnia. Ennek ellenére egy nagyon érdekes és feszült film volt, ami sokkal jobb lehetett volna!)

Képtalálat a következőre: „it comes at night”

Logan Lucky - A tuti balhé 10/9 (A Baby Driver mellett az év egyik legszórakoztatóbb filmje volt a számomra!)

Testről és lélekről 10/8 (Ismét egy olyan magyar film, ami kiváló látványvilággal, operatőri munkával és nagyszerű színészekkel rendelkezik, ami állítólag esélyes lesz az Oscar-ra. Az egyetlen gondom az volt, hogy 20-25 percet könnyedén kilehetett volna vágni a filmből, de még így is egy olyan élmény amit nem felejtünk el.)

What the Health 10/8 (Egy sokkolóan őszinte dokumentum film, aminek a megnézése után alaposan el kellett gondolkodnom magamon.)

A galaxis őrzői Vol. 2. 10/8 X (Ismét megnéztem, hogy biztos legyek, hogy felkerül-e ez a film az év végi listámra. Hamarosan kiderül!)  ;)

Képtalálat a következőre: „guardians of the galaxy 2”

Spielberg 10/7 (Egy érdekes dokumentum film Steven Spielberg-ről, amivel az volt a gondom, hogy inkább a filmjeit mutatta be, mondhatni kisebb "Így készült..."-nek lehetne tekinteni, ahol néha kitértek a rendező magánéletére. Őszintén ezek a részek nagyon érdekesek voltak, csak sajnos túl keveset foglalkoztak vele.)

Egy csoda teremtése 10/7 (Egy érdekes film, egy olyan témáról, amiről dokumentum filmekben sokat foglalkoztak. Néhány gondom mégis volt! Az egyik, hogy hiába próbáltak a műtéttel kapcsolatos dolgokat az átlag ember számára tisztán és érthetően elmagyarázni, mivel a műtéteket nem láthattuk belső szemszögből sokszor csak találgatni tudtam, hogy mégis miről is beszélnek. Sokat segítettek a készítők ez kétségtelen, de néha tényleg az volt, hogy néztem és mondtam magamban: "Igen, lehet, ha Ők mondják.". A másik, hogy az igazi karakter drámák, mint például a "Hosszúsági fok"-ban elmaradtak. Egy picikét hiányoltam a jeleneteknek a súlyát. Nem tudom, sok hasonló témájú filmet láttam már jobban elmesélve.)

Képtalálat a következőre: „egy csoda teremtése”

Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés 10/9 X 

James Bond - Spectre 10/4 X (Amikor először láttam a filmet még nem láttam a többi Bond filmet, csak a Carig féléket, és utáltam. Most a többi film kontextusában az kell mondanom, hogy jobban utálom, mint korábban! Írásos kritikára lehet számítani a közel jövőben!!!)

Jumanji: Vár a dzsungel 10/6 (Hamarosan jelentkezek írásos kritikával!)

Képtalálat a következőre: „jumanji welcome to the jungle”

Címkék: Filmes napló
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomlion.blog.hu/api/trackback/id/tr2613536653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
CinemaLion
süti beállítások módosítása